ενημέρωση 9:12, 25 September, 2018

Εφευρέσεις - Το «καλαμάκι» που κάνει το νερό πόσιμο

Δεν πεθαίνει κανείς μόνο από έλλειψη νερού. Πεθαίνει και από μολυσμένο νερό. Για το λόγο αυτό η εφεύρεση που η Ζάρια Γκόρβετ περιγράφει για το BBC μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια: ένα καλαμάκι που φιλτράρει τα επικίνδυνα μικρόβια εμποδίζοντάς τα να φτάσουν στο στόμα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 2,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη μας δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς πηγές πόσιμου νερού. Ως αποτέλεσμα, περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από μολυσμένο νερό παρά από τον πόλεμο. Μέχρι το 2025, εκτιμάται ότι μόνο το μισό  του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζήσει στις περιοχές που η ζήτηση για νερό υπερβαίνει την προσφορά.

Ως εκ τούτου απαιτούνται τολμηρές λύσεις. Και μία από αυτές είναι το LifeStraw: «Κάτι σαν καλαμάκι, το οποίο απλώς πρέπει να βουτήξετε από το ένα άκρο σε λίγο νερό και να πιείτε από το άλλο. Οτιδήποτε παχύτερο από μια ανθρώπινη τρίχα θα παγιδευτεί πριν φτάσει στο στόμα σας. Το 99,9% των παρασίτων και το 99,9999% των βακτηρίων». Πίνοντας μέσα από το LifeStraw, ακόμη και το πιο λασπώδες νερό γίνεται σαν νερό γάργαρης πηγής; Μακάρι.

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 09 Μαρτίου 2018 11:03

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.