ενημέρωση 4:06, 4 April, 2020

Ο τουρισμός βλάπτει σοβαρά την Ανταρκτική

Η μεγάλη τουριστική κίνηση βλάπτει σοβαρά το ευαίσθητο οικοσύστημα της περιοχής της Ανταρκτικής  Η μεγάλη τουριστική κίνηση βλάπτει σοβαρά το ευαίσθητο οικοσύστημα της περιοχής της Ανταρκτικής
Σαντιάγο, Χιλή

Καθώς ξεκινάει η «τουριστική περίοδος» στην Ανταρκτική, αρκετοί επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις επισημαίνουν για ακόμη μια χρονιά την σημασία της όσο το δυνατόν πιο λελογισμένης εισροής τουριστών στην Λευκή Ήπειρο, προκειμένου το ευαίσθητο οικοσύστημα της να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω.

Όπως σημειώνει, μάλιστα, ο ρεπόρτερ του BBC που μόλις επέστρεψε από ένα οδοιπορικό στην παγωμένη αυτή περιοχή, «μερικές φορές αναρωτήθηκα από μέσα μου κατά πόσο πρέπει να βρίσκομαι αυτή τη στιγμή πάνω στην Ανταρκτική και το κατά πόσο οι πράξεις μου διαταράσσουν την οικολογική της ισορροπία».

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, όλοι οι επισκέπτες-τουρίστες της Ανταρκτικής αφήνουν πάνω στο έδαφος της το δικό τους «αποτύπωμα», επηρεάζοντας ανεπανόρθωτα την πανίδα και χλωρίδα της περιοχής.

«Για το λόγο αυτό», λέει ο ρεπόρτερ, «προτού καν αποβιβαστούμε πάνω στο έδαφος της, υποβαλλόμαστε σε μια διαδικασία λήψης μέτρων "βιοασφάλειας", δηλαδή απολυμαίνονται σχολαστικά όλα μας τα ρούχα και τα παπούτσια μας προκειμένου με την επίσκεψη μας πάνω στους πάγους να μην μεταφέρουμε, χωρίς να το γνωρίζουμε, ξένους "εισβολείς" που βλάπτουν το οικοσύστημα της, όπως ζώα και φυτά. Επίσης, λάβαμε ρητές εντολές να μην προσεγγίσουμε τους χιλιάδες πιγκουίνους σε απόσταση μικρότερη των πέντε μέτρων, ενώ εννοείται πως η κατανάλωση φαγητού ή ποτού απαγορεύεται για όση ώρα θα είμαστε εκεί. Τέλος, απαγορεύεται μέχρι και να πάρουμε μαζί μας χιόνι».

Τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός στην Ανταρκτική έχει αυξηθεί σημαντικά και από τους 6.700 τουρίστες το 1992, ο αριθμός αυξήθηκε μέχρι πριν λίγα χρόνια στους περίπου 40.000 ανά σεζόν.

Για φέτος, οι επιστήμονες αναμένουν περίπου 37.000 τουρίστες, εκ των οποίων οι 10.000 δεν θα αποβιβαστούν ποτέ πάνω στην Ανταρκτική, αλλά θα θαυμάσουν το οικοσύστημα της από τουριστικά σκάφη που μεταφέρουν πάνω από 500 επιβάτες και δεν θα μπορούν να επιβιβάζονται οπουδήποτε στην ακτή.

Σύμφωνα με τα 28 κράτη που συμμετέχουν στη Συνθήκη της Ανταρκτικής (1961), ο αριθμός των τουριστών δε πρέπει να ξεπερνά τους 100 κάθε φορά.

Τα μέτρα εναντίον της υπερβολικής εισροής τουριστών αναμένεται να ενταθούν ακόμη περισσότερο, καθώς μελέτες επιστημόνων επισημαίνουν ότι οι πάγοι λιώνουν με μεγαλύτερη ταχύτητα από ότι αναμενόταν, καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία του πλανήτη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των ειδικών,  η Ανταρκτική χάνει 159 δισ. τόνους πάγου τον χρόνο, ποσότητα διπλάσια από αυτή που εκτιμούσαν αρχικά. Η τήξη μιας τέτοιας ποσότητας πάγου μεταφράζεται σε άνοδο της θαλάσσιας στάθμης κατά 0.45 χιλιοστά τον χρόνο, μόνο από την Ανταρκτική.

«Η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη μας είναι αυτή που απειλεί την πανίδα της Ανταρκτικής, κι όχι τόσο η τουριστική κίνηση πάνω σε αυτήν», σημειώνει ο θαλάσσιος βιολόγος Φιλ Μακντάουελ.

Ωστόσο, με πολλά τουριστικά σκάφη να προσφέρουν πλέον δραστηριότητες στους επισκέπτες τους, όπως καγιάκ και κατάδυση, πολλοί προσπαθούν να διατηρήσουν την τουριστική δραστηριότητα σε λογικά επίπεδα.

«Καλύτερα να ελέγξουμε εξαρχής τη τουριστική δραστηριότητα στη περιοχή, παρά να συμβεί κάτι και μετά να πρέπει να το διορθώσουμε», καταλήγει η Τζέιν Ραμπλ, επικεφαλής του τομέα Πολικών Περιοχών για το βρετανικό Φόρειν Όφις.

Τελευταία τροποποίηση στιςΣάββατο, 24 Ιανουαρίου 2015 11:22

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.