ενημέρωση 4:06, 4 April, 2020

Ανοιχτή η ευρωπαϊκή αγορά στους μεταλλαγμένους σπόρους

Με 480 ψήφους υπέρ και 159 κατά, εγκρίθηκε στα μέσα του Γενάρη από το ευρωκοινοβούλιο η νομοθεσία που επιτρέπει στα κράτη - μέλη της Ε.Ε. να αποφασίσουν τα ίδια για την καλλιέργεια των γενετικά τροποποιημένων σπόρων - Υπερψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Ποτάμι
 
Η νέα απόφαση δεν υποχρεώνει κανένα κράτος να επιτρέψει την καλλιέργεια μεταλλαγμένων. Δίνει, ομως, το ελεύθερο στις εταιρείες βιοτεχνολογίας να πουλήσουν τους σπόρους τους στην επικράτεια όποιου κράτους δεν σπεύσει να το απαγορεύσει.

Έτσι το αρμόδιο υπουργείο κάθε κράτους που θέλει να μην καλλιεργηθούν στο έδαφός του μεταλλαγμένα, οφείλει να απαγορεύσει «αιτιολογημένα» στις εταιρείες να πουλούν τους μεταλλαγμένους σπόρους τους. Δηλαδή αν ένα κράτος «αμελήσει» ή δεν «προλάβει» είτε δεν θέλει, για ευνόητους λόγους, να απαγορεύσει την διακίνηση των σπόρων, οι εταιρείες θα μπορούν νομίμως να εμπορεύονται μεταλλαγμένα στην ευρωπαϊκή επικράτεια.

Σήμερα συμβαίνει ακριβώς το αντίστροφο. Η άδεια πώλησης σπόρων δίνεται πρώτα, μετά από σχετικό αίτημα των εταιρειών, και έπειτα αυτές πουλούν.Από το 1998, μόνο καρποί καλαμποκιού της εταιρείας Monsanto καλλιεργούνται στην ΕΕ, με την Ισπανία να καλλιεργεί το 90% της συνολικής παραγωγής.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της Deutche Welle, η απόφαση της ΕΕ μπορεί να σημαίνει την καλλιέργεια άλλων επτά μεταλλαγμένων σπόρων στο ευρωπαϊκό έδαφος. Άλλωστε, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν σε πολλές περιοχές όπου επιτράπηκε η καλλιέργεια μεταλλαγμένων, είναι πρακτικά αδύνατο να περιοριστούν οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί σε ένα γεωγραφικό χώρο.

Οι Έλληνες ευρωβουλευτές που ψήφισαν υπέρ στη ψηφοφορια είναι οι Ν.Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ), Γ.Γραμματικάκης και Μ.Κύρκος (Ποτάμι), Γ.Κύρτσος και Μ.Κεφαλογιάννης (ΝΔ).


 

 

 
Τελευταία τροποποίηση στιςΔευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2015 20:54

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.