ενημέρωση 1:46, 16 September, 2019

«Ναι» από το ευρωκοινοβούλιο στα μεταλλαγμένα τρόφιμα

 

Εγκρίθηκε από το ευρωκοινοβούλιο, με 480 ψήφους υπέρ  και 159 κατά, η νομοθεσία που επιτρέπει στα κράτη μέλη της ΕΕ να αποφασίσουν τα ίδια για την καλλιέργεια των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων. Η νομοθεσία επιτρέπει στα κράτη μέλη να απαγορεύσουν την καλλιέργεια στην επικράτειά τους για λόγους περιβαλλοντικής πολιτικής, δημόσιας υγείας και κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων, ακόμη και αν η καλλιέργεια έχει πάρει σχετική έγκριση ασφαλείας. Ωστόσο ακτιβιστές επισημαίνουν πως πλέον ανοίγει ο δρόμος για την «εισβολή» στην ΕΕ των μεταλλαγμένων τροφίμων.

«Αυτή η συμφωνία θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη ευελιξία για τα κράτη μέλη που επιθυμούν να περιορίσουν την καλλιέργεια γενετικώς τροποποιημένων τροφίμων στην επικράτειά τους», δήλωσε ο ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Φρεντερίκ Ρης, ο οποίος καθοδήγησε τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου. Στην Ευρώπη, σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία κυριαρχούν οι απόψεις για την απειλή των μεταλλαγμένων τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την αξιοπιστία της γεωργικής τους παραγωγής, ωστόσο άλλες χώρες, και κυρίως η Μεγάλη Βρετανία, είναι υπέρμαχοι των μεταλλαγμένων υποστηρίζοντας πως πρόκειται για μια σημαντική τεχνολογία στον τομέα των τροφίμων, που δεν πρέπει να αγνοηθεί.

Από το 2010, όταν και κατατέθηκε για πρώτη φορά η νομοθεσία για τα μεταλλαγμένα, αναζητήθηκε χωρίς επιτυχία μια συμβιβαστική λύση μεταξύ των δύο απόψεων, ώστε να υπάρξει μια ενιαία στάση της ΕΕ στο ζήτημα. Τελικά αποφασίστηκε η λύση της χρήσης μεταλλαγμένων κατ’ επιλογή από τα κράτη μέλη της ΕΕ. «Πρόκειται για ένα κακό μέτρο, διότι η ΕΕ θα γίνει σύντομα ένα συνονθύλευμα αντικρουόμενων καθεστώτων, όταν αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια κοινή προσέγγιση», δήλωσε η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς.

«Η σημασία της απόφασης μπορεί να υπερβαίνει τον τομέα των μεταλλαγμένων», σημείωσε ο Πάβελ Σβιντλίκι του ινστιτούτου Open Europe. «Αναγνωρίζει ρητά ότι οι διαφορετικές οπτικές ανάμεσα στα κράτη-μέλη επιβάλλουν πιο ευέλικτη προσέγγιση από την πλευρά της Ε.Ε. με μεγαλύτερη ικανότητα των κρατών-μελών να προσαρμόζουν την πολιτική τους στις δικές τους οικονομικές, πολιτιστικές και πολιτικές συνθήκες. Αυτή η στάση πρέπει να τηρηθεί και σε σειρά άλλων πολιτικών της Ε.Ε., από τις διασφαλίσεις των χωρών που βρίσκονται εκτός ευρώ μέχρι τη μεγαλύτερη συνεργασία στον τομέα της απελευθέρωσης υπηρεσιών και τη συνεργασία των διωκτικών αρχών», υποστήριξε.

Πολυμέσα

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015 15:56

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.