ενημέρωση 9:27, 21 July, 2018

Θύματα της υπερθέρμανσης και οι εκλεκτοί αστακοί

Η είδηση είναι άσχημη για τους οικολόγους αλλά θα δυσαρεστήσει σίγουρα και τους λάτρεις των εκλεκτών εδεσμάτων και, κυρίως, τους αλιείς γιατί, δυστυχώς, αποτελεί γεγονός πως εξαφανίζονται και οι αστακοί.

Τουλάχιστον στα νερά της ανατολικής ακτής της Βόρειας Αμερικής. «Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, η κλιματική αλλαγή ζέστανε τα κρύα νερά του Κόλπου του Μέιν έως την ιδανική για τους αστακούς θερμοκρασία, γεγονός που συνέλαβε στο αναπτυχθεί η αλιεία στην περιοχή, καταλήγοντας να αποτελεί μια βιομηχανία αξίας μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων, μία από τις πιο επικερδείς στις ΗΠΑ.

Αλλά πέρυσι η συνολική ποσότητα που αλιεύτηκε μειώθηκε σημαντικά», αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times.

«Η κλιματική αλλαγή πραγματικά μας βοήθησε τα τελευταία είκοσι χρόνια», παραδέχτηκε στην νεοϋορκέζικη εφημερίδα ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Αλιέων Αστακών του Μέιν Ντέιβ Κούσενς. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως «η κλιματική αλλαγή θα μας σκοτώσει, πιθανώς κατά τα επόμενα τριάντα χρόνια».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, οπότε, έως το 2050, η υπερθέρμανση των υδάτων στον Κόλπο του Μέιν ενδέχεται να μειώσει κατά 62% τους πληθυσμούς των αστακών στην περιοχή, πρόβλεψη που ανησυχεί ιδιαίτερα τους αμερικανούς αλιείς, οι οποίοι εμφανίζονται περισσότερο από πρόθυμοι να συμβάλλουν και οι ίδιοι, με όσα μέσα διαθέτουν, στη διάσωση των αστακών.

Κυρίως διότι τα χρήματα που διακυβεύονται είναι πολλά. Γεγονός που εξηγεί και γιατί πριν από μερικές εβδομάδες είχε προκαλέσει αίσθηση στα διεθνή ΜΜΕ η ολική απαγόρευση εισαγωγής ζωντανών αστακών από την Αμερική στην Ευρώπη, καθότι αποτελούν «είδος χωροκατακτητικό».

Κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα η θερμοκρασία των υδάτων στον Κόλπο του Μέιν αυξήθηκε ταχύτερα από το 99% των θαλασσών όλου του κόσμου. Και το τίμημα το πληρώνουν και οι αστακοί. Φωτογραφία: Shutterstock

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 05 Ιουλίου 2018 11:41

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.