ενημέρωση 4:56, 24 May, 2019

Πώς φέρνεις ξανά στη ζωή ένα δάσος;

Ακόμη και ένα δάσος που έχει καταστραφεί εντελώς, μπορεί να επιστρέψει στη ζωή. Πώς; Με υπομονή και με την κατάλληλη τεχνολογία, τα δάση μπορούν να ανακτήσουν τα χαμένα εδάφη τους και να κάνουν καλό στο περιβάλλον αλλά και στην οικονομία. 

Πριν από μισή χιλιετία, τα δάση κάλυπταν μεγάλο μέρος της Ιβηρικής χερσονήσου. Αυτό όμως άλλαξε. Οι αιώνες πολέμων και εισβολών, η γεωργική επέκταση και η υλοτόμηση έσβησαν το μεγαλύτερο μέρος των δασών από τον χάρτη και μεταμόρφωσαν μέρη, όπως το Matamorisca, ένα μικρό χωριό στη βόρεια Ισπανία, σε υποβαθμισμένα τοπία.

Το ξηρό κλίμα της περιοχής και τα εξαντλημένα εδάφη θα ήταν μια συνταγή καταστροφής για το οποιοδήποτε πρόγραμμα αναδάσωσης, αλλά για την «Land Life Company» που εδρεύει στο Άμστερνταμ ήταν ένα ιδανικό μέρος. «Συνήθως επεμβαίνουμε εκεί όπου η φύση δεν επιστρέφει από μόνη της», λέει στο BBC ο επικεφαλής της εταιρείας, Jurrian Ruys.

Στο Matamorisca, η «Land Life Company» παρενέβη σε 17 στείρα εκτάρια που ανήκαν στην περιφερειακή κυβέρνηση. Περισσότερα από 16.000 δέντρα φυτεύτηκαν εκεί τον Μάιο του 2018 και το 96% αυτών επιβίωσε, λόγω των ειδικών βιοδιασπώμενων «κουκουλιών» που φύτεψαν μαζί με αυτά στο έδαφος, κάθε ένα από τα οποία μπορεί να κρατάει 25 λίτρα νερό.

Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 13 Μαρτίου 2019 10:49

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.