ενημέρωση 9:36, 17 September, 2019

Η Ανταρκτική εκμπέμπει SOS

Η Ανταρκτική εκπέμπει SOS καθώς έχασε σε 4 χρόνια όσους θαλάσσιους πάγους έχασε η Αρκτική σε 34.

Οι θαλάσσιοι πάγοι της Ανταρκτικής επεκτείνονταν σταθερά από το 1979 κι έφθασαν στο υψηλότερο σημείο τους το 2014, αλλά τα τελευταία χρόνια συρρικνώνονται δραματικά και οι επιστήμονες αγνοούν την αιτία.

Έτσι, παράλληλα με την Αρκτική, οι θαλάσσιοι πάγοι υποχωρούν πλέον και στα δύο ημισφαίρια, πράγμα που μπορεί σε συνδυασμό και με το λιώσιμο των παγετώνων σε διάφορες περιοχές του πλανήτη να επιδεινώσει την κλιματική αλλαγή στο μέλλον.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Κλερ Πάρκινσον του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), δήλωσαν έκπληκτοι από την έκταση των απωλειών των πάγων στην Ανταρκτική.

Επιφυλάχθηκαν πάντως να πουν ότι υπαίτια γι' αυτό είναι η κλιματική αλλαγή, ούτε είναι βέβαιοι κατά πόσο πρόκειται απλώς για την αρχή μιας πιο μακρόχρονης τάσης. «Υπήρξε μια περίοδος στη δεκαετία του 1970, όταν η Ανταρκτική εμφάνισε επίσης μια τεράστια μείωση στους θαλάσσιους πάγους, αλλά μετά αυτοί αυξήθηκαν πάλι. Συνεπώς μπορεί και η νέα μεγάλη μείωση των τελευταίων ετών να αναστραφεί», δήλωσε η Πάρκινσον, σύμφωνα με το New Scientist και τον «Guardian». Το 2018 υπήρξε μια μικρή αύξηση των θαλάσσιων πάγων πέριξ της Ανταρκτικής, αλλά στη συνέχεια καταγράφηκε το 2019 μια νέα μείωση τους, οπότε η τάση είναι προς το παρόν ασαφής σε βάθος χρόνου.

Η συρρίκνωση των πάγων μπορεί να οφείλεται σε καθαρά φυσικές διαδικασίες, όπως οι μεταβολές στους ανέμους, η τρύπα του όζοντος και το φαινόμενο Ελ Νίνιο, που επηρεάζουν τους πάγους. 

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 05 Ιουλίου 2019 11:12

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.