ενημέρωση 4:52, 25 September, 2018

«Θα είσαι εσύ αυτός που θα καταστρέψει την πόλη;»

Γράφει ο Γιάννης Κατσίμπας

Με την … «Θεωρία των Παιγνίων» προσεγγίζει δημοτικούς συμβούλους, διάφορους πρώην η διοίκηση Θωμάκου για να ξανά - φτιάξουν την νέο σχήμα για τη επερχόμενή αναμέτρηση. Υποστηρίζει ότι έχουν την νέα εκλογή στο «τσεπάκι» τους!

Με βάση το μοντέλο του …«Διλήμματος του Φυλακισμένου» (υπόδειγμα εφαρμογής της περίφημης «Θεωρίας των Παιγνίων») προσεγγίζει η διοίκηση Θωμάκου τους πρώην και νυν δημοτικούς συμβούλους που έχει βάλει στο στόχαστρό της προκειμένου να αλλάξουν την όλη «ταμπακιέρα» και να ξανά - ψηφίσουν τον Γιώργο Θωμάκο για Δήμαρχο.

Εντάξει ίσως να υπερβάλλουμε όταν υποστηρίζουμε πως η ηγετική ομάδα της παράταξης Θωμάκου αξιοποιεί μαθηματικά μοντέλα, όμως είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς στον πειρασμό να το γράψει…

Πάντως σύμφωνα με τις υφιστάμενες πληροφορίες στις επαφές τους με ανεξάρτητους συμβούλους οι «μεσολαβητές» (κυρίως ο Βαγγέλης Αυλ-της) υποστηρίζουν ότι έχουν βρεθεί και έχουν «κλείσει» οι άλλοι οπότε «δεν πρέπει να είσαι εσύ αυτός/η που θα καταστρέψει την πόλη»!

Με τον όρο καταστροφή εννοούν φυσικά την αποπομπή των ίδιων. Η επιχειρηματολογία «εμπλουτίζεται» με υπομνήσεις της αποφασιστικότητας των οπαδών; Θωμάκου και πάμπολες προβλέψεις για καταστροφές και δημοσιονομική συντέλεια! Υποθέτουμε ότι αντίστοιχη είναι η τακτική που ακολουθείται στους υπό προσέγγιση συμβούλους άλλων παρατάξεων.

Η εικόνα πανικού και απόγνωσης είναι κάτι περισσότερο από εμφανής, όσο πλησιάζουν οι εκλογές.

Memo

: Έτσι για την ιστορία  το Δίλλημα του Φυλακισμένου εκπονήθηκε από τους μαθηματικούς Merril Flood και Melvin Dresher,  το 1950 όταν αυτοί εργάζονταν για ένα αμερικανικό «think tank». Το σενάριο του έχει (πάνω – κάτω) ως εξής:

Δύο άτομα συλλαμβάνονται ως ύποπτοι διάπραξης εγκλήματος, χωρίς όμως η αστυνομία να έχει τα στοιχεία για να στοιχειοθετήσει κατηγορία. Τοποθετούνται σε χωριστά κελιά, ώστε να μη έχουν επαφή. Η αστυνομία επισκέπτεται και τους δύο διαδοχικά με την εξής προτροπή: Εφόσον καταθέσει εναντίον του άλλου απελευθερώνεται αμέσως ενώ ο «άλλος» θα εκτίσει ποινή 12 ετών. Αν δεν ομολογήσει κανείς τότε θα  εκτίσουν και οι δύο ποινή ενός έτους, για άσχετο και μικρό αδίκημα. Αν και οι δύο ομολογήσουν τότε θα εκτίσουν 4 χρόνια ποινής ο καθένας.

Σύμφωνα με την «Θεωρία των Παιγνίων», θα ομολογήσουν αμφότεροι αφού θα εκτιμήσουν ορθολογικά πώς ο «άλλος» θα κάνει το ίδιο κοιτώντας το συμφέρον του και εκτιμώντας το μέγιστο όφελος και την μικρότερη ζημιά.-

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017 19:36

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.