ενημέρωση 1:38, 23 July, 2018

Κηφισιά – μια γυμνή, ξεθωριασμένη φωτογραφία

Γράφει ο Γιάννης Κατσίμπας

Κηφισιά 2018 - H Κηφισιά βγαίνει από τη δίαιτα και όσο χειροκροτείται, τόσο μπαίνει στον πειρασμό να ξαναπαχύνει

Εάν πράγματι η κάθοδος της Κηφισιάς στη πραγματικότητα σημαίνει την αρχή εξόδου από την κρίση. Εάν κάτω από τα πόδια μας το έδαφος επιτέλους σταθεροποιείται και η έγνοια μας στο εξής δεν θα’ναι πώς θα σώσουμε αλλά πώς θα (ξανα)φτιάξουμε τις ζωές μας. Τώρα -τώρα ακριβώς- είναι η στιγμή για να τραβήξουμε μία φωτογραφία.

Μια φωτογραφία μας γυμνή και ολόσωμη.

Όχι για να την ανεβάσουμε στο facebook προς άγραν εραστών, θαυμαστών έστω. Αλλά για να αντικρίσουμε –με βλέμμα όσο γίνεται πιο καθαρό- την εικόνα που σήμερα παρουσιάζουμε. Και για να θέσουμε τους στόχους μας, κάλλιο ρεαλιστικούς παρά μεγαλόπνευστους, για το μέλλον.

Πώς μοιάζει η Κηφισιά τον Μάιο του 2018;

Προσωπικά μού θυμίζει κάποιους πρώην παχύσαρκους που με εξαντλητική δίαιτα κατάφεραν να χάσουν μέσα σε σχετικά σύντομο χρόνο δεκάδες κιλά. Η ζυγαριά πανηγυρίζει. Οι διαιτολόγοι – Δημαρχία -, στην περίπτωσή μας, Θωμάκος και Σια- αλληλοσυγχαίρονται. Το επίτευγμά τους όμως σε κάνει να νοσταλγείς σχεδόν εκείνο τον ανέμελο χοντρό, ο οποίος πήγαινε κατά κρυμνόν τρωγοπίνοντας τον αγλέορα. Τι βλέπεις σήμερα στη θέση του; Σακουλιασμένα βλέπεις κρέατα, μάγουλα ρουφηγμένα, βλέμμα θολό… Έναν φουκαρά βλέπεις, που σούρνεται.

«Στο τσακ το γλύτωσε το έμφραγμα και το εγκεφαλικό!» σου λένε οι διαιτολόγοι. «Ναι αλλά θα πεθάνει από την εξάντληση…» «Γυμναστική χρειάζεται και σωστή διατροφή» σου απαντούν. «Οι υγιείς βάσεις έχουν τεθεί. Αν συνεχίσει να ακολουθεί τις εντολές μας, σε λίγο καιρό θα κάνει καριέρα αθλητή. Ή μοντέλου!» Σου έρχεται να βάλεις πικρά γέλια, οι διαιτολόγοι όμως δεν καταλαβαίνουν από σαρκασμό. «Οι βάσεις έχουνε τεθεί!» επαναλαμβάνουν με έπαρση.

«Ποιες βάσεις, ρε παιδιά;»

Αρχίζουν τότε να σού αραδιάζουν νούμερα, στατιστικές, επιστημονικές εκθέσεις. Κι εσύ μπαίνεις σε διάλογο για να τους δείξεις πως κάθε τους επίτευγμα έχει και την αρνητική –αν όχι κι απειλητική του- όψη.

Σύμφωνοι: Το έλλειμμα του όλου σκεπτικού (από το 2014 – ο Δήμος δηλαδή ξόδευε ετησίως περισσότερα από όσα εισέπραττε!). Πώς επετεύχθη όμως κάτι τέτοιο; Με αδυσώπητη, βάναυση φορολογία. Τις δικαστικές εντολές, πληστιριασμούς κατασχέσεις, χώνοντας, πρόστυχα σχεδόν, χέρι στην τσέπη κάθε Κηφισιώτη πολίτη.. Και αν προτάσσεται το επιχείρημα πως δεν νοείται ο Δήμος να μην εισπράτει τα αναλογούντα υπάρχει και ο λογικότατος αντίλογος, τα χρήματα που έκλεβαν οι δικοί τους άνθρωποι, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι που είναι; Τους τόσους στυγνούς εκβιασμούς που κάνουν οι υπεύθυνοι κατά τα άλλα είναι τι; Μια πράξη αβρότητας; …

Δεκτόν: Η παραοικονομία στις καθημερινές συναλλαγές χτυπήθηκε. Οι ταξιτζήδες, οι περιπτεράδες, και οι εστιάτορες ακόμα, δίνουν πλέον αποδείξεις. Η πελατεία τους έχει μάθει να τις απαιτεί. Αν όμως η διαφθορά του μικρομεσαίου αποτελεί παρελθόν – κι αν δεν νοείται πλέον να μεσολαβεί ο αντιδήμαρχος-δημοτικος σύμβουλός σου στην εφορία ή στην πολεοδομία για μια «ευνοϊκότερη μεταχείριση»- τον μεγάλο πλούτο, το «χοντρό χαρτί» εξακολουθούν να το μοιράζονται πεντέξι ισχυρότατα οικονομικά συμφέροντα, τα οποία αλληθωρίζουν και προς τα δεξιά αλλά και προς τα αριστερά. Στην κορυφή της, η Κηφισιά επιμένει να θυμίζει Μπανανία...

Σίγουρα: Η κρίση γκρέμισε αρκετούς μύθους του παρελθόντος. Πρόσωπα εμβληματικά, φωτοστεφανωμένα -από τον χώρο της πολιτικής, των ΜΜΕ, των επιχειρήσεων- φάνηκαν στις αληθινές τους, θλιβερές διαστάσεις. Και αν δεν είχαν οι περισσότεροι τη μοίρα του Νίκου Χιωτάκη, η δυνατότητα να κοροϊδεύουν την κοινωνία -να παριστάνουν με κλεμμένα λεφτά τους Ωνάσηδες ή τους Μεγάλους Γκάτσμπυ- τους παρέχεται ξανά. Έφυγε –καλώς- ο Χιωτάκης και ήλθε ο Θωμάκος με τον Αυλίτη και το Καλό. Τι να το κάνω όμως που η κοινωνία φτύνει πλέον το life-style αλλά δίνει δύναμη στη Χρυσή Αυγή; Που αποκαθηλώνει –με ύποπτο κατά τη γνώμη μου φανατισμό- τον πρώτο τυχόντα Κηφισιώτη και ακούει ευλαβικά τον Γιάννη Γρηγοράκο; Εάν οι υγιής δυνάμεις μίας πόλης στεγάζονται στο Δ.Σ.της, το Δ.Σ. του 2018, το Δ.Σ. των τεράτων, δύσκολα σού επιτρέπει να αισιοδοξείς σχετικά με το μέλλον…

Όταν είχε ξεκινήσει η κρίση, πολλοί την είχαν βαφτίσει ευκαιρία. Όταν εφαρμόστηκαν τα μνημόνια, αρκετοί είχαν υπερασπιστεί το μεταρρυθμιστικό τους σκέλος.  Είχαν ορθώσει ανάστημα και είχαν πετροβοληθεί από ένα πλήθος που - ποδηγετούμενο από δημαγωγούς- βαυκαλιζόταν πως θα σκίζαμε τις δανειακές συμβάσεις και θα επιστρέφαμε ως εκ θαύματος στο παρελθόν. Η ζημιά ωστόσο την οποίαν έκαναν η κραυγάζουσα αντιπολίτευση και οι δυνάμεις μέσα στην διοίκηση για να διατηρήσουν, ενώ η Κηφισιά …

Κοντολογίς: Μετά από τέσσερα εφιαλτικά χρόνια, λίγα σχετικά πράγματα μοιάζει να έχουμε διδαχθεί. Μια δίαιτα, που περισσότερο θύμιζε απεργία πείνας, μας αδυνάτισε μεν πλην δεν μάς μπόλιασε, στο ελάχιστο σχεδόν, με το μικρόβιο της γυμναστικής. Ο πρώην χονδρός, η Κηφισιά, σούρνεται και χειροκροτείται.

Κι όσο χειροκροτείται, τόσο μπαίνει στον πειρασμό να ξαναπαχύνει.-

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 11 Μαΐου 2018 19:31

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.