ενημέρωση 5:16, 15 February, 2019

Η κατά Θωμάκο θεοκρατική τυπολατρία

Γράφει ο Γιάννης Κατσίμπας

Ο Σ. δουλεύει σε μουσικό σχολείο με απόσπαση. Κάποια στιγμή μαθαίνει ότι το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) του Υπουργείου Παιδείας ψάχνει να βρει ειδικούς, να γράψουν προγράμματα σπουδών για τα μαθήματα των μουσικών σχολείων.

Ο Σ. στέλνει το βιογραφικό του στο ΙΕΠ και επιλέγεται να γράψει το πρόγραμμα σπουδών για το μάθημα της χορωδίας, το οποίο διδάσκει. Στέλνει το πρόγραμμά του και η αρμόδια επιτροπή το αξιολογεί και το εγκρίνει μετά επαίνων, λέγοντάς του ότι είναι απ' τα καλύτερα προγράμματα σπουδών που έχει δει. Τέτοια επιτυχία.

Την ίδια στιγμή που γίνονται τα παραπάνω, ο Σ. αιτείται, όπως κάθε χρόνο, να πάρει μόνιμη θέση για να διδάξει το μάθημα της χορωδίας. Κενό υπάρχει και είναι ο μόνος που έχει δηλώσει ενδιαφέρον για να διδάξει το συγκεκριμένο μάθημα, στη συγκεκριμένη πόλη.

Παρόλα αυτά, η επιτροπή τον απορρίπτει. (Δηλαδή, αρνείται να του επιτρέψει να διδάξει το πρόγραμμα σπουδών που ο ίδιος έγραψε). Ξέρουμε το βιογραφικό σου, του λένε, ξέρουμε ότι διδάσκεις το μάθημα, ξέρουμε ότι εσύ έκανες το πρόγραμμα σπουδών, αλλά δεν μπορείς να πάρεις μόνιμη θέση. Γιατί; Εδώ είναι το καλύτερο. Τον απορρίπτει γιατί το πτυχίο του γράφει Μουσικών Σπουδών και όχι Διεύθυνση Χορωδίας.

Τι κι αν ο Σ. είχε προσκομίσει αναλυτική βαθμολογία που αποδείκνυε ότι οι σπουδές του έχουν κατεύθυνση τη διεύθυνση χορωδίας, η επιτροπή επιμένει στο τυπικό παράλογο: αφού ο τίτλος του πτυχίου δεν γράφει ό, τι προβλέπεται, η αίτηση απορρίπτεται.

Η παραπάνω ιστορία είναι αληθινή. Ο φίλος Σ. μου την είπε το καλοκαίρι και μέσα στη τσαντίλα του γελούσε, γιατί πραγματικά ό,τι του συνέβη είναι τραγελαφικό. Υποπτεύομαι ότι δεν είναι ο μοναδικός στην Κηφισιά που έχει ζήσει κάτι τέτοιο. Και μετά μιλάμε για την ανάγκη αξιολογήσεων. Ποιες αξιολογήσεις; Όσο υπάρχουν αρτηριοσκληρωτικές επιτροπές που επιμένουν ν’ αξιολογούν χαρτιά και όχι ανθρώπους, δεν υπάρχει σωτηρία.

Υ.Γ: Έρχεται ο Μπετόβεν στην Κηφισιά και λέει: «είμαι ο τάδε, έχω κάνει συμφωνίες, κοντσέρτα, είμαι διεθνώς αναγνωρισμένος, με διδάσκουν σε όλο τον κόσμο, θέλω να διδάξω σε σχολείο αντίστιξη».

Και η αρμόδια επιτροπή τον ρωτάει: «πτυχίο αντίστιξης έχετε; Όχι; Η αίτησή σας απορρίπτεται» Αυτό το ανέκδοτο κυκλοφορεί στους μουσικούς κύκλους. Να γιατί.-

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 03 Ιουλίου 2018 19:08
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Γιώργος , όπως Νίκος Ναι μεν, αλλά »

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.