ενημέρωση 8:26, 20 July, 2019

Οι μετρημένες μέρες Θωμάκου…

Γράφει ο Γιάννης Κατσίμπας

"Με αναμμένα κεριά, με προσευχές η Κηφισιά δεν επανέρχεται..."

αναφέρομαι στη θεός φυλάξει ρητορική της Διοίκησης Θωμάκου. Τα γεγονότα -φευ!- των πρόσφατων ημερών με επιβεβαίωσαν στο ακέραιο.

Θυμάστε τι προεξοφλούσαν επί μήνες έγκριτοι –πληρωμένοι- δημοσιογράφοι και προβεβλημένα στελέχη Θωμάκου; "η Κηφισιά" διατείνονταν με απόλυτη βεβαιότητα "τον Ιανουάριο του 2019 θα έλθει στη κανονικότητα. Το πολιτικό διακύδευμα θα είναι τεράστιο. Ο Θωμάκος “καβάλα στο άλογο της βέβαιης υπεροχής του, απέναντι στους άλλους θα θριαμβεύσει, ξανά…”

… Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις

Και από την άλλη μεριά, της σκληρής, ωμής πραγματικότητας φυλλορροούσε, τα στελέχη του έφευγαν με ρυθμό πολυβόλου. Είτε θα κρατηθεί με νύχια και με δόντια για λίγο ακόμα στην εξουσία και αξιοθρήνητος θα συρθεί προς τη συντριβή του."

Ε λοιπόν όλα δείχνουν η συντριβή έρχεται. Και μιλώ για συντριβή διότι είναι παραπάνω από βέβαιη. Η Διοίκηση Θωμάκου όχι απλώς τρώει ξεγυρισμένη σφαλιάρα αλλά έχει κάθε δικαίωμα να ονειρεύεστε στους πολίτες ότι τους προστάτευσε. Να λοιδορεί την αντιπολίτευση πως η καταστροφολογία της έπεσε στο κενό.

Έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα. Κι όποιος το αρνείται εθελοτυφλεί.

Πώς κατάφερε ο κύριος Θωμάκος να επιβραβεύσει τα εναντίον του προγνωστικά;

Να θυμίσουμε ότι εξ αρχής φάνηκε, έγινε αισθητή η αδυναμία του ανδρός. Εκμεταλλεύθηκε απλώς, όπως θα έπραττε ο καθείς στη θέση του, μια ευνοϊκότατη συγκυρία; Όταν η Κηφισιά δεν άντεχε πλέον στο πετσί της τον αποτρόπαιο Ν. Χιωτάκη με τους συνήθεις υπόπτους ο Γ. Θωμάκος ήταν ο τυχερός, ήλθε δεύτερος και μαζί κατάκτησε την Δημαρχία. Ποιος το περίμενε, ουδείς, ούτε και οι ίδιοι ενδόμυχα

Αδιάφορο πώς τα κατάφερε ο Δήμαρχος Θωμάκος, σημασία έχει τι τραβήξαμε σαν πολίτες αυτής της πόλης.

Το ζήτημα είναι πως για μια ακόμα φορά ισορρόπησε στην κόψη του ξυραφιού.
Φταίνε οι πολίτες για αυτό; Ή μήπως θα όφειλε να τον συγχαρεί που αποδεικνύεται επτάψυχος; Που με εξωφρενική ευκολία εναγκαλίζεται εκείνους που έφτυνε, πλέκει εγκώμια στους άχρηστους συνεργάτες, εξαφανισμένος ως Δήμαρχος, γνώρισε μια άλλη ζωή, τη μεγάλη και ιδιώτευσε κοντά της. Όσο για την πόλη λειτουργούσε με τον αυτόματο και ως πιλότο είχε τον πλέον «ανίικανο-άχρηστο» κουμπάρο του, χαμογελάει σαν σεμνό παιδί του κατηχητικού ακούγοντας τον Αρχιεπίσκοπο να τον ονομάζει "σύγχρονο Σαούλ";

Αλλοίμονο εάν οι πολίτες υποκλιθούν ή μιμηθούν τον αήθη -και ανήθικο τοις πάση- τρόπο με τον οποίον πολιτεύεται ο Δήμαρχος Θωμάκος. Και τρισαλίμονό της άμα αποπειραθεί να ξεπατικώσει τα σουσούμια του. Οι επικοινωνιολόγοι που ψήνουν τον Γ. Θωμάκο να ποζάρει σαν το λαϊκό παιδί της διπλανής πόρτας, να ανταλλάσσει πειράγματα με περαστικούς, να παίζει ποδοσφαιράκι όπως ακριβώς ο αντίπαλός του, σφάλλουν βαρύτατα. Τον κάνουν να φαντάζει σαν κακιά απομίμηση του Βάρσου. Του στερούν (για να μεταχειριστώ σαρκαστικά μια λόγια λέξη) την ιδιοπροσωπία του. Κι ας είχε μπαρουτοκαπνιστεί στον Θέρισσο, ο Ελευθέριος Βενιζέλος δεν έβαλε κατά τον Διχασμό στρατιωτική στολή για να ανταγωνιστεί τον Βασιλιά Κωνσταντίνο. Ούτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής φόρεσε ζιβάγκο για να παραβγεί με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Τηρουμένων πάντα των αναλογιών...

Όσο ευνοϊκές κι αν εμφανίζονται οι δημοσκοπήσεις για την Νέα Δημαρχία, όσο μπροστά κι αν είναι στην παράσταση νίκης, οι λίγοι μήνες που μεσολαβούν μέχρι την εξάντληση της θητείας αποτελούν πολιτικό χρόνο τεράστιο, υπεραρκετό για να έρθουν τα πάνω κάτω. Ιδίως όταν η Δημαρχία Θωμάκου εγκλωβισμένη στα πάθη των «ιδιοκτητών» της εξακολουθεί να θέτει την ατζέντα της επικαιρότητας, να ανακατεύει διαρκώς την τράπουλα, να βγάζει πεθαμένους αρουραίους (έστω και σοκολατένιους, αγιοβασιλιάτικους) από το καπέλο της. Πότε με το ένα, πότε με το Εκκλησιαστικό, ο Γιώργος Θωμάκος νομίζει διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων. Για να μην θίξουμε το δυνατότερο χαρτί: Το μοίρασμα του τίποτα.

Τι θα έπρεπε να κάνει η αντιπολίτευση; Να προβάλει με δυναμισμό και με ευκρίνεια το δικό της εναλλακτικό σχέδιο για την Κηφισιά. Το οποίο δεν θα εξαντλείται στη νομιμοποίηση των αδιάφορων, επίορκων υπαλλήλων του Δήμου, την εξυγίανση της δικαιοσύνης και σε κάποιες επιμέρους αυστηρή επιλογή των διευθυντών του Δήμου. Το οποίο θα αγγίζει όλους τους πολίτες. Να πει ξεκάθαρα: "Εφόσον μάς εμπιστευθείτε το παρόν και το μέλλον σας, θα λάβουμε άμεσα τα παρακάτω μέτρα, τα οποία θα βελτιώσουν χειροπιαστά την καθημερινότητά σας."

Έχει -θα ρωτήσετε- η Κηφισιά το 2019 το περιθώριο να ακολουθήσει μια ριζικά διαφορετική πορεία; Εάν η απάντηση είναι αρνητική, τότε η ίδια η πολιτική αντιπαράθεση μοιραία θα αφορά αποχρώσεις. Μοιραία θα ξεπέφτει στην σκανδαλολογία.

Η συγκυρία για το πάλαι ποτέ "σύγχρονη, φιλική πόλη" είναι κρίσιμη. Σε κάθε ματς, ο χρόνος μετράει υπέρ σου μέχρις ένα σημείο. Εάν χάσεις το μομέντουμ, εάν ο αντίπαλος αντέξει τις επιθέσεις, αποκρούσει τα σουτ σου, υπάρχει κίνδυνος να αντεπιτεθεί με ολέθρια αποτελέσματα. Δυστυχώς ή ευτυχώς, στο σκάκι νικητής δεν αναδεικνύεται όποιος κάνει τα περισσότερα ρουά. Αλλά εκείνος που θα πετύχει την κίνηση ματ.

Και αυτός σίγουρα δεν θα είναι ο μαδημένος από τους ταλαιπωρημένους-αηδιασμένους πολίτες Γ. Θωμάκος.-

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2018 19:20

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.