ενημέρωση 5:08, 19 July, 2019

Με δήμαρχο Γ. Θωμάκο - τα ΚΤΕΛ μόνιμα στη Κηφισιά

Γράφει ο Γιάννης Κατσίμπας

Η σπουδαία παρακαταθήκη από την πενταετή Δημαρχία Θωμάκου στη Κηφισιά είναι τα ΚΤΕΛ.

Ναι, δεν είναι ένα κακόγουστο αστείο και ας ακούγετε σαν τέτοιο. Δεν είναι ένα ανέκδοτο σαν τόσα και τόσα που κυκλοφορούν ευρέως στη Κηφισιά.

Είναι γεγονός μετά από τις μηδενικές, ανύπαρκτες προσπάθειες της διοίκησης Θωμάκου αυτό που κατάφερε είναι να έλθουν τα ΚΤΕΛ από το Κηφισό στη Κηφισιά.

Θα πείτε, οι πιο ρομαντικοί της παλιάς γενιάς που κυκλοφορούσαν με τα ΚΤΕΛ τι αλλάζει;

Τίποτα, μόνο αντίο ησυχία, αντίο Κηφισιά όπως τι ξέραμε. Αφετηρία και τερματισμός στη οδό Γρ. Λαμπράκη, εκεί που κάνουν πιάτσα και τα λεωφορεία του ΟΑΣ. Τέρμα η ησυχία, μια και καλή. Το κτήριο εκεί που δόθηκαν πολλά χρήματα για ανακατασκευή θα μαραζώνει. Το κτήριο που ήθελε «ο κουβαρντάς» Νίκος Χιωτάκης με ξένα χρήματα να κάνει Δημαρχείο.

Έβγαλε μια ανακοίνωση στις προηγούμενες εκλογές ότι βρίσκετε σε συνεννόηση, με ποιον δεν ξέρω, ότι θα τα πάρει ο Δήμος Κηφισιάς να λειτουργήσει ως νέο δημαρχείο.

Ότι πιο κουτό για τους βλάκες υπηκόους προφανώς τα μεγαλόπνοα σχέδια του πρώην Δημάρχου.

Θυμάμαι μια περίπτωση τις παραμονές των Ολυμπιακών αγώνων μερίδα διαμαρτυρόμενων πολιτών κατοίκων στις αδάμες να ζητά να μην κλείσει οριστικά ο κάθετος δρόμος στην εθνική οδό για να έχουν πρόσβαση. Και το Δήμαρχο Ν. Χιωτάκη να υπόσχεται ότι μετά του Ολυμπιακούς αγώνες θα ανοίξει και πάλι. Όσο το είδατε εσεις άλλο τόσο έγινε και πραγματικότητα.

Αλλά γιατί ο Γιώργος Θωμάκος δεν έκανε από πριν προσπάθειες να μην συμβεί αυτό μέσα στη Κηφισιά; Γιατί το άφησε να λιμνάζει, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτό το απαράδεκτο συμβάν;

Να πάω λίγο πιο παλιά να μπορέσω να εξηγήσω καλύτερα.

Ο Γ. Θωμάκος, στέλεχος μικρο-μεσαίο στη κοινωνία της Κηφισιάς είχε σαν μέντορα τον ξάδελφο του Κώστα Καραμανλή, Μιχάλη Λιάπη. Αυτόν που πιάστηκε αργότερα να κυκλοφορεί μα αυτοκίνητο χωρίς πινακίδες και άλλα κουφά. Τη εποχή της κυβέρνησης Καραμανλή ο Μ. Λιάπης ήταν υπουργός Συγκοινωνιών. Είχε λοιπόν διορίσει τον Γιώργο Θωμάκο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Υπουργείου.

Πως θα κάνανε λοιπόν μια «αρπαχτή». Δεν τους έφτανε η αποζημίωση, θέλανε το κάτι τις, δηλαδή αρκετά χρήματα ως «μπαξίσι» Την εποχή εκείνη είχαν αλλάξει όλα τα λεωφορεία του ΟΑΣ, δηλαδή τα παλιά IKARUS, από την Ουγγαρία τα οποία είχε προμηθευτεί με ανταλλαγές προϊόντων η κυβέρνηση αλλαγής, δηλ. Αντρέα Παπανδρέου. Πάλιωσαν και βγήκαν στη σύνταξη.

Σκέφτηκαν λοιπόν να τα ανακατασκευάσουν, για να δέσει η αρπαχτή καλύτερα. Φτιάχτηκαν λοιπόν τα γερασμένα ακατάλληλα λεωφορεία και ξοδεύτηκαν πολλά χρήματα. Τα λεωφορεία τσάτρα πάστρα καλλωπίστηκαν, μη φανταστήται τίποτα ουσιώδες αλλαγή χρώματος και έτοιμα προς χρήση.

Τα λεωφορεία έμειναν αμανάτι, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε, όλοι γνώριζαν ότι ήταν παλιά, σαπάκια. Κανείς δεν τα ακούμπαγε καν.

Θα μας ξεφωνίσουν, θα μας κλείσουν φυλακή είπαν μεταξύ τους. Τι θα κάνουμε, τα χρήματα τα είχαν μοιράσει.

Και σκέφτηκαν το μεγάλο κόλπο. Θα τα δώσουμε στους Δήμους να μας έχουν και υποχρέωση. Αλλά όχι δωρεάν, θα παίρνουμε και χρήματα, να μπορέσουμε να δικαιολογήσουμε τις αρπαχές. Έτσι κι’ έγινε. Ο Γ. Θωμάκος ανακοινώνει στο Δ.Σ του Δήμου, δημοτικός σύμβουλος Κηφισιάς ότι θα βάλει τις υψηλές γνωριμίες του για να πάρουμε τα λεωφορεία. Είναι η πρώτη τετραετία Χιωτάκη και θέλει να υποσχεθεί στους «ιθαγενείς» ότι θα φτιάξει Δημοτική συγκοινωνία.

Πράγματι με ύφος 10 καρδιναλίων ο Γ. Θωμάκος φέρνει 3 λεωφορεία που ο Δήμος Κηφισίας πληρώνει.

Στην πρώτη δοκιμή της λειτουργίας, ο Ν. Χιωτάκης έχει κάποια συγκέντρωση βάζει τα λεωφορεία του «Θωμάκου» πολίτες να τους μεταφέρει. Και το γέλιο που πέφτει είναι πρωτοφανές. Τα λεωφορεία γέρνουν, πάνε δεν πάνε, γελάει ο κόσμος που τα βλέπει απ’ έξω, οι επιβάτες φωνάζουν, γίνετε ένας χαμός. Τα λεωφορεία μια που ήρθαν μια που βγήκαν σε «μόνιμη αποστρατεία»

Η πληγή που υπήρχε στο Υπουργείο έχει κλείσει, μαζί και η αρπαχτή.

Σήμερα πήγα για δουλειές στο Καπανδρίτι Αττικής. Στο δρόμο έβλεπα ίδια τέτοια λεωφορεία του ΚΤΕΛ να εκτελούν συγκοινωνία. Τα έβλεπα και φοβόμουν να πλησιάσω, κίνδυνος θάνατος, χώρια τα καυσαέρια που εκπέμπουν.

Στιγμές που θα βλέπουμε καθημερινά στη πόλη μας, χάριν του Γ. Θωμάκου και της ανικανότητας του. Εν έτι 2019 πάμε για χάρι του Δημάρχου Γ. Θαμάκου στο 1950, ή 1960. Τότε που οι κάτοικοι των χωριών της βόρειας Αττικής κυκλοφορούσαν και έφερναν πεσκέσι σε γνωστούς, συγγενείς και τα κουβαλούσαν με το κοφίνι με ραμμένη μια πετσέτα.

Έβγαλε μια ανακοίνωση ο Δήμος που λέει ότι: μετά την αναστάτωση που έχει φέρε στους Κατοίκους της Κηφισιάς ο Δήμαρχος Γ. Θωμάκος κάνει ενέργειες για να καταργηθεί η αφετηρία των ΚΤΕΛ από την Κηφισιά.

Τέτοιοι που είμαστε καλά μας κάνουν αλλά και: ζήσαν αυτοί πολύ καλά, με τις αρπαχτές τους και τα κόλπα τους και εμείς χειρότερα.

Η αφετηρία των ΚΤΕΛ θα είναι μόνιμα εκει να μας θυμίζει ότι πέρασε ένας άχρηστος Μαρουσιώτης Δήμαρχος απ’ τη Κηφισιά, σαν τον ΕΝΦΙΑ που μας έλεγε ότι είναι για 2-3 χρόνια ο ολετήρας Βαγγέλης Βενιζέλος.-    

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 05 Απριλίου 2019 18:45

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.