ενημέρωση 4:15, 4 August, 2020

Άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά

Γράφει ο Γιάννης Κατσίμπας

Όσοι θα εμπιστευόσασταν τα παιδιά σας στον παιδεραστή Νίκο Γεωργιάδη,

μπορείτε να εμπιστευτείτε ξανά για Δήμαρχο στη Κηφισιά το Νίκο Χιωτάκη

Τι κι αν ο Νίκος Χιωτάκης επιμένει να προβλέπει ότι οι κάλπες θα ανατρέψουν τις εναντίον του προβλέψεις; Ως αρχηγός της παράταξής του θα ήταν αδιανόητο να λέει οτιδήποτε διαφορετικό. Το γεγονός εντούτοις ότι ακόμα και οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται σε φιλικές -και φιλικότατες- προς τους διάφορους υποψήφιους Δημάρχους εφημερίδες δίνουν καθαρό προβάδισμα για το δεύτερο γύρο Βάρσο και Χιωτάκη σημαίνει πως ο Νίκος Χιωτάκης αρχίζει να προετοιμάζει τον κόσμο του για την ήττα. Στοιχηματίζω ότι στις κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάσεις της ηγετικής ομάδας του ένα θέμα κυριαρχεί: Πώς θα πέσουν στα όσο το δυνατόν πιο μαλακά. Και πώς θα δημιουργήσουν από τώρα τις προϋποθέσεις ώστε να επιστρέψουν σε ορατό χρόνο στα πράγματα. Ώστε να αποδειχθεί η Δημαρχία του Βασίλη Βάρσου παρένθεση.

Ζήσε Μάη μου

"Όνειρα θερινής νυκτός!" καγχάζουν οι παρατηρητές της όχθης Βάρσου. "Με κάτι τέτοια βαυκαλίζονταν στα τέλη του 2014 με αρχές 2015 και κάποιοι συμβουλάτορες του Χιωτάκη θα αποδεικνυόταν ανίκανη να Διοικήση ο Β. Βάρσος κι ότι ο Νικολάκης θα επέστρεφε, πριν ο αλέκτωρ λαλήσει, ως παράκλητος... Το γεγονός είναι ότι -κατά τα τελευταία 25 χρόνια- ουδείς υπέστη την βάσανο της Δημαρχίας Κηφισιάς παρενθετικά. Ξεχνά οφείλω να πω «τεχνηαίντως» ότι ο Νίκος Χιωτάκης με όλους τους δημοτικούς συμβούλους πιασμένους έχασε πανηγυρικά από τον άσημο και λίγο Γ. Θωμάκο. Και κανείς από τους Δημάρχους οι οποίοι αποδοκιμάστηκαν απ' τον λαό δεν επανήλθε στα πράγματα. Η ιστορία διδάσκει αλλά και τιμωρεί τους υπερόπτες.

Ας δοκιμάσουμε να μπούμε στη σκέψη της ηγεσίας της παράταξης Χιωτάκη, το Νίκο δηλαδή. Να μαντέψουμε πώς ακριβώς σκοπεύει να υποσκάψει την επόμενη μέρα. Δεν απαιτείται δα και τόση φαντασία...

Πρώτον, υπογράφει ήδη μεταχρονολογημένες επιταγές. Δεν είναι κάτι το νέο όμως. Το κόστος των "φιλολαϊκών" μέτρων που θα λάβει καθ' οδόν προς τις κάλπες -των μισογεμάτων ταμείων, μένει να δούμε αν και κατά πόσο αληθεύουν τα γεγονότα- θα το χρεωθεί η διάδοχη Δημαρχία. Διπλό το καλό για τον Χιωτάκη. Και χουβαρντάς δείχνεται, άσχετα αν αυτό είναι ενας ακόμη μύθος για το πρόσωπο του Ν. Χιωτάκη και, θηλειά φοράει στο λαιμό των αντιπάλων του.

Δεύτερον, μπετονάρει τα ευνοούμενά του κοινωνικά στρώματα. Η απομόνωσή του από τα κοινά, δηλαδή για να είμαι πιο ακριβής τα ολοκληρωτικό χάσιμο της «κουτάλας» που ρύθμιζε το τέμπο του δημοτικού βίου, καθώς και το πιο σημαντικό της υφαρπαγής του ταμείου του Δήμου... Το πνεύμα εντούτοις τής φράσης της είναι απολύτως ακριβές.

Θεωρήστε δεδομένο ότι -από την επομένη κιόλας του σχηματισμού Διοίκησης από το ένα πόστο ή το άλλο, δηλ. του Δημάρχου ή του αντιδημάρχου πολίτες θα περιμένουν το κέλευσμα του για να κατέλθουν σε "σκληρούς κοινωνικούς αγώνες". Για να αντιμετωπίσουν στους δρόμους τη "νεοφιλελεύθερη λαίλαπα". Προσθέστε στους συνήθεις ύποπτους και τα γνωστά-άγνωστα συμφέροντα μεγάλη και μικρότερα που διατελούν ουσιαστικά, την τελευταία τετραετία, σε στάση αναμονής. Και έχετε μια εικόνα της κατάστασης που θα αποπειραθεί να επιβληθεί ως καθημερινότητα στο κέντρο της Κηφισιάς.

Πώς μπορεί να αντιμετωπίσει ο Βασίλης Βάρσος αυτό το ναρκοθετημένο μέλλον;
Οφείλει αφ' ενός να ενημερώσει τους Κηφισιώτες, εικοσιτετράωρα μετά την ορκομωσία του, για την ακριβή κατάσταση στην οποία θα έχει παραλάβει τη πόλη. Να καταστήσει τους πολίτες κοινωνούς των προβλημάτων και των διλημμάτων που θα τίθενται. Ας έχει ως αντιπαράδειγμα τον Γιώργο Θωμάκο, ο οποίος άφησε τους πρώτους μήνες στο Δήμο για να πηγαίνει στον πνευματικό του Εφραίμ στο Άγιο Όρος να κυλήσουν σχετικά ανέμελα, σε μια ευφορική σχεδόν ατμόσφαιρα, κι έπειτα έτρεχε και δεν έφτανε, αφού πήραν τα μυαλά του αέρα, από το χρώμα του χρήματος. Μην πέσει όμως -προς Θεού- και στα σφάλματα του Γ. Θωμάκου που νόμιζε ότι αίφνης ολάκερη η Κηφισιά ήταν στα πόδια του άλλο δεν κατόρθωσε παρά να εκθέσει την Κηφισιά στο πανελλήνιο.

Πρέπει αφ' ετέρου να τολμήσει όλες τις τομές, να δρομολογήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχει κατά νου, ευθύς μόλις αναλάβει καθήκοντα. Όσο η νίκη του θα είναι εντελώς πρόσφατη και το μομέντουμ απολύτως υπέρ του. Προτού η αντιπολίτευση προφτάσει να ανασυνταχθεί. Πρέπει -καθώς το λέει ο Ελύτης- η επόμενη διοίκηση να κάνει άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά. Να αφήσει τους αίολους, φαύλους, τα κοράκια που έφεραν σε δεινή θέση στη Κηφισιά και συνάμα τον λίγο, ανόητο, χαιρέκακο, υστερόβουλο Γιώργο Θωμάκο, καβαλάρη σε μια ξένη για αυτόν πόλη.

Εάν πράγματι ο Βασίλης Βάρσος θέλει και δύναται να σημάνει την επανεκκίνηση, θα γίνει σε όλους μας σαφές πάρα πολύ σύντομα. Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται.-

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 03 Μαΐου 2019 19:57

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.