Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιώργο, τον νου σου στα… ναρκοπέδια, που εσύ άφησες

Γράφει ο Γιάννης Κατσίμπας

Η Δημαρχία Θωμάκου ξεκινάει με κάποια φόρα και θετικά δείγματα, ο ίδιος ο Δήμαρχος με ακόμη περισσότερα. Όμως η νέα περίοδος χάριτος θα τελειώσει και αν κάποια ζητήματα δεν λυθούν εγκαίρως, μπορεί να μετατραπούν σε νάρκες

Ο Γιώργος Θωμάκος -κυρίως- και η παράταξη του δευτερευόντως- ξεκίνησαν την θητεία τους τηρώντας πιστά έναν κανόνα του εγχειριδίου της σύγχρονης πολιτικής: underpromise and overdeliver. Ελληνιστί, να υπόσχεσαι λίγα και να υλοποιείς πολλά περισσότερα.

Ο Γ. Θωμάκος βασίστηκε σε στελέχη του πάνω σ’ έναν στρατό κολλητών, βυσμάτων και συγγενολογιών δοκιμασμένης ανικανότητας όσο και διαγνωσμένης οσφυοκαμψίας, οι οποίοι εφόρμησαν στις θέσεις γρηγορότερα κι απ’ τις ακρίδες του Φαραώ.

Μπορεί να δείχνει αυτό έναν ρεαλισμό και μία έξυπνη προσέγγιση της αποστολής του ξανά εκλεγέντος Δήμαρχου. Και μπορεί επίσης να τα έχει πάει καλά, ό,τι και αν λέει η αντιπολίτευση, σε πολλά πεδία. Από την συνάντηση με τον Ν. Χιωτάκη, έως το πότισμα των πεζοδρομίων και από τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τις δημόσιες συναντήσεις του, έως το περιεχόμενο των δηλώσεών του, οι οποίες δείχνουν να έχουν αρχή, μέση και τέλος και εν πάση περιπτώσει γίνονται για κάποιον λόγο και όχι στον βρόντο.

Ωστόσο, ο καιρός περνά. Πολλά πρέπει να γίνουν. Πάρα πολλά και σε (απελπιστικά) πολλά πεδία. Παρά τις σχετικά χαμηλές προσδοκίες της πρώτης περιόδου, ο Γ. Θωμάκος σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπος με διάφορα και σοβαρά προβλήματα.

Το βασικότερο από αυτά είναι το τι έχει κληρονομήσει από την προηγούμενη Διοίκηση, τι δική του. Το χάος του Δήμου, το ζήτημα της αμαρτωλής Πολεοδομίας, η διάλυση της οικονομικής δραστηριότητας, η εξαθλίωση της ζωής μέσα στη πόλη και τόσο πολλά άλλα. Κάποια από αυτά μπορεί να έχουν απλές λύσεις. Για κάποια άλλα, οι χαμηλές προσδοκίες κάποια στιγμή θα μετατραπούν σε πιεστικές απαιτήσεις.

Ο Γ. Θωμάκος σύντομα θα κληθεί περίπου να περπατήσει πάνω στο νερό… Η διοίκησή του τώρα δεν θα είναι μοναχός καβαλάρης, έχει και άλλους καβαλάρηδες, βαρίδια είχε τις πρώτες ημέρες της θητείας της εκ των πραγμάτων μία περίοδο χάριτος από τους πολίτες και από τον Τύπο.

Αυτή δεν θα να είναι παντοτινή.

Και με επίγνωσή αυτού του στοιχείου, ο Δήμαρχος μάλλον θα πρέπει να διακρίνει εγκαίρως κάποια ζητήματα προς ταχεία διευθέτηση. Θα πρέπει π.χ. να γνωρίζει ότι οφείλει να πρωτοτυπήσει σε σχέση με τους περισσότερους από τους προκατόχους του και να τηρήσει στο έπακρο όσα θα ανακοίνωσει στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο. Όποιος δεν τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα για την επίτευξη των στόχων, θα πρέπει να πάει σπίτι του.

Ενα εξάμηνο καιρό δεν θα τους δώσει; Αν δεν συμβεί αυτό, θα αρχίσει πολύ συντομότερα από ό,τι κάποιοι νομίζουν, ο γνωστός πολιτικός κύκλος. Οι αντιδήμαρχοι θα παραγοντίζουν, η δουλειά δεν θα γίνεται και όλοι μαζί θα κυνηγούν την ουρά τους. Πρέπει την ίδια στιγμή να τηρήσει τις δεσμεύσεις για καλή διοίκηση και όλα τα σχετικά. Τα επι του «πάγου» λεγόμενα, δεν βοηθούν και δεν πείθουν.

Πρέπει να ξαναδεί και το επικοινωνιακό ζήτημα της Δημαρχίας. Οι αντιδήμαρχοι ακόμα δεν έχουμε μπει στο νέο κύκλο διοίκησης ράβουν ήδη τα κουστούμια του εν δυνάμει Δημάρχου. Γιατί πρέπει να συμβαίνει αυτό; Πρέπει πέραν αυτών ο Γ. Θωμάκος να αντιμετωπίσει εγκαίρως τις διάφορες φατρίες της παράταξής του, οι οποίες εξακολουθούν να διακατέχονται από το ίδιο, γνωστό πνεύμα και την ιδιοκτησιακή αντίληψη για τη Κηφισιά, Νέα Ερυθραία και πάει λέγοντας.

Εκεί θα δοθεί μάχη, είναι δεδομένο και σαφές, όσο ο Δήμαρχος δείχνει ότι αξιοποιεί πρόσωπα χωρίς παραταξιακά διαπιστευτήρια. Πρέπει όμως πάνω από όλα ο Δήμαρχος να επανεξετάσει μία από τις πρώτες του αποφάσεις για την λειτουργία της Διοίκησης.

Ο έλεγχος των αντιδημάρχων ιδιαίτερα τώρα που θα είναι και από διαφορετικές παρατάξεις, οι Διευθυντές των υπηρεσιών από τον ίδιο και η δημιουργία δομών για την παρακολούθηση του έργου τους, θα είναι κάτι περισσότερο από θετικό – αυτή είναι άλλωστε και η δουλειά του γραφείου Δημάρχου.

Όμως η συγκέντρωση πάρα πολλών αρμοδιοτήτων και πεδίων ευθύνης στον ίδιο τον Δήμαρχο σημαίνει και κάτι άλλο. Όταν απουσιάζουν γραμμές ανάσχεσης, με παρεμβαλλόμενα πρόσωπα και θεσμούς, η πρώτη κρίση θα φτάνει αμέσως στον προθάλαμο της Διονύσου και Μυρσίνης.

Δεν θα υπάρχει καμία βαλβίδα εκτόνωσης, αν εξαιρέσουμε τον κουμπάρο Αυλίτη ο Δήμαρχος θα πρέπει να ενεργήσει, να αποκρούσει, να αποτρέψει, να αποπέμψει, να επανορθώσει. Δεν θα έχει πολλά περιθώρια για κάτι διαφορετικό. Το ποιοι είναι γύρω του και δίπλα του και τι ρόλο έχουν, έχει την σημασία του. Για αυτό και ό,τι κάνει σε αυτό το πεδίο, θα πρέπει να το κάνει νωρίς. Πολύ νωρίς… -

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 30 Αυγούστου 2019 19:57
© Kifisia-Life. All Rights Reserved.