ενημέρωση 3:30, 15 May, 2021

Πήγε ο Αυλίτης για μαλλί και...βγήκαμε όλοι κουρεμένοι

Γράφει ο Γιάννης Κατσίμπας

Ξέρω ότι σχεδόν ότι είχε να ειπωθεί για τον κουμπάρο και αντιδήμαρχο Βαγ. Αυλίτη έχει ειπωθεί, ότι αστείο ήταν να γίνει έγινε και ότι ακόμα και ο επίσημος Δήμαρχος κουμπάρος τον επέπληξε στη παράταξη για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Αλλά δεν μπορώ να μην προσθέσω και γω κάτι σε αυτόν τον τραγέλαφο,  έναν  από τους πολλούς, που  υφίσταται  καθημερινά  η  πόλη  και εμείς μαζί. Υπάρχει  μια  λέξη  γερμανικής  ρίζας  που  όμως  χρησιμοποιείται  ευρύτερα  στις αγγλοσαξονικές χώρες που εκφράζει με τέτοια τρομακτική ακρίβεια αυτό που ένιωσα την στιγμή που είδα τον Βαγγέλη Αυλίτη να αραδιάζει όλα αυτά  τα σχεδόν παιδιάστικα ψέματα όταν τον έκαναν «τσακωτό» με πλαστά παραποιημένα στοιχεία.
 
Πρόκειται για την λέξη – όρο ­ “Schadenfreude” που θα μπορούσε να μεταφραστεί και ως χαιρεκακία αλλά αυτό δεν αποδίδει ακριβώς το νόημα της. Το schadenfreude είναι εκείνο το συναίσθημα που σε καταλαμβάνει όταν σε μία ταινία με “happy end” ο καταδιωγμένος ήρωας βρίσκει το δίκιο του ενώ οι άλλοι, οι κακοί,  παθαίνουν κάτι που τους ξεμπροστιάζει στα μάτια του κόσμου. 
 
Δεν  είναι  δηλαδή  η  ευχή  να  πάθει  κάτι  καταστροφικό  ο  άλλος  ή  η  ευχή  για εκδίκηση, είναι μάλλον η κρυφή, σχεδόν ανατριχιαστική, χαρά που νιώθεις όταν κάποιος αλαζόνας και  ηθικολόγος  πηγαίνει  για  μαλλί  και  βγαίνει  κουρεμένος.  Είναι  η  μικρή απόλαυση της στιγμής που σε κατακλύζει όταν αναλογίζεσαι πόσο βλαξ (για να μην πω τίποτα χειρότερο και δεν κάνει) νιώθεις στην Κηφισιά όταν προσπαθείς να είσαι εντάξει με τις υποχρεώσεις σου, σύννομος και ευπρεπής.
 
Είναι η ικανοποίηση που νιώθεις για όλες εκείνες τις φορές που άλλοι πηγαίνουν για το μαλλί και εσύ βγαίνεις ο κουρεμένος, στην περίπτωση της Κηφισιάς μεριά κατά κυριολεξία μάλιστα. Μέσα στην χαρά για το πάθημα του άλλου όμως παθαίνεις και κάτι σαν θλίψη. Κάτι σαν ντροπή. Κάτι σα να ντρέπεσαι για λογαριασμό του άλλου, λες και είσαι εσύ στη θέση του και έχεις γίνει ρεζίλι σε όλη τη Κηφισιά. Μπορεί βέβαια μέσα στην έπαρση του, οικογενειακά μεγαλεία και άλλα συναφή, ο Βαγγέλης Αυλίτης να μην ένιωσε τίποτα από όλα αυτά. Το πιο πιθανό
 
Γιατί με το να αποδίδεις στον άλλον συναισθήματα που πιθανά θα είχες εσύ αν ήσουν εκείνος, αρχίζεις  να τον λυπάσαι κιόλας ενώ κατά βάθος δεν το αξίζει. Και δεν το αξίζει γιατί τώρα κυρίως που η πόλη ταλαιπωρείται, ο κόσμος δεν έχει να φάει και η κοινωνία είναι σαν ένα καζάνι που  βράζει,  κάποιος  σαν τον  κ. Αντιδήμαρχο ελέω κουμπάρου  απλά  προσθέτει  ακόμα  ένα  λιθαράκι θυμού για όλους  εκείνους που διοίκησαν και διοικούν τη πόλη με τέτοια μυαλά, με τέτοια  επιπόλαιη και  εγκληματική  ελαφράδα, με τέτοια αδιαφορία και αλαζονεία και με τέτοια εκτεταμένη διαφθορά. Και ο θυμός είναι καλός μόνο όταν βρει τρόπο να εκφραστεί και να εκτονωθεί αλλιώς κρυφοκαίει και κακοφορμίζει επικίνδυνα και όχι δημιουργικά.
 
Είναι δε από εκείνους  ο  Βαγγέλης,  και  κόβω  το  κεφάλι  μου  γι  αυτό,  που  σίγουρα θα αγανακτούσε βαθιά και θα χαρακτήριζε ως “κωλο­Κηφισιώτες” εκείνους­ -και είναι δυστυχώς πάρα πολλοί-­ που σου παίρνουν τη σειρά στην ουρά, που παραβιάζουν τα ΣΤΟΠ, που σε σπρώχνουν να περάσουν πρώτοι, που σου κόβουν τον δρόμο για να στρίψουν χωρίς να βγάλουν φλας, που δεν φοράνε  ζώνες ασφαλείας  και που  καπνίζουν σε  κλειστό και απαγορευμένο χώρο, που  εκσφενδονίζουν τα χαρτιά και τις σακούλες από τα παράθυρο των  αυτοκινήτων  στη  μέση  του  δρόμου  και που σε μουντζώνουν και από πάνω αν παραπονεθείς ή κάνεις κάποια παρατήρηση.

Και εγω αγανακτώ μαζί τους, χτυπιέμαι κάτω από τον θυμό μου και βρίζω,  αλλά με τέτοια  λαμπρά  παραδείγματα  που έχουμε  όλοι, μέρα μπαίνει  ­ μέρα βγαίνει,  με τέτοιες  ανατριχιαστικές  αποκαλύψεις  διαφθοράς  και συγκάλυψης αλλά και τραγικής γελοιότητας από τους ταγούς της χώρας – τρομάρα τους – τι άλλο να περιμένει κανείς; Είναι άλλωστε γνωστό σε όλους ότι το ψάρι από το κεφάλι βρωμάει. Μήπως, λέω μήπως, πια μας αξίζει κάτι καλύτερο;

Εσύ και οι ψηφοφόροι σου. Θορυβώδης χρυσόμυγα στης γης το μελαγχολικά λαμπερό, θλιβερό πανηγύρι…-

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2019 19:56

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.