ενημέρωση 9:41, 23 September, 2020

οι ντεμέκ Θρησκευόμενοι – άλλη μια καταστροφή

Γράφει ο Γιάννης Κατσίμπας

Οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι αποχωρούν από την αίθουσα, οι περισσότεροι Κηφισιώτες αλλάζουν πεζοδρόμιο μόλις αντιληφθούν ότι θα συναντηθούν έστω στο πεζοδρόμια οσάκις τον λόγο παίρνει κάποιος από τη θρησκευόμενη παράταξη. "Εάν δεν φοβάσαι πλέον το τέρας σημαίνει ότι έχεις αρχίσει να τού μοιάζεις" είχε αποφανθεί ο Μάνος Χατζιδάκις. Έτσι κι εμείς -τρέμοντας μήπως ανεπαίσθητα μολυνθούμε από το μικρόβιο του ιδιότυπου θρησκευτισμού- αποστρέφουμε το βλέμμα, κλείνουμε τα ρουθούνια μας, βουλώνουμε τα αυτιά μας.

"Μπα; Υπάρχει ακόμα αυτός;" απόρησε ειλικρινά μια φίλη, όχι απολίτικη, μόλις αντίκρυσε τον Βαγγέλη Αυλίτη στη Κηφισιά. Χρειάστηκε να δώσω μια μικρή μάχη για να παραμείνουμε συντονισμένοι στη συχνότητα της συζήτησης για την Κηφισιά, να ακούσουμε ότι θα εκστόμιζε ο επικεφαλής της δεύτερης παράταξης στη Κηφισιά.

Πέρα από τις πατριδολάγνες φανφάρες και τις προς κάθε κατεύθυνση απειλές που -όπως κάθε φορά- εξαπέλυσε με τη στριγγή φωνή του, ο κύριος Αυλίτης διατύπωσε μια εντελώς συγκεκριμένη πρόβλεψη. Στο άκουσμα της με έλουσε κρύος ιδρώτας. "Η παράταξή μας" είπε "για τη δημαρχία της Κηφισιάς θα είναι για πολλά ακόμη χρόνια ο πρωταγωνιστής μέσα στη πόλη!"

Γνωρίζετε βεβαίως τον Βαγγέλη Αυλίτη. Ο Αετιδεύς της παράταξης Θωμάκου, ο επίσημος κουμπάρος. Ο στρουμπουλός κύριος με τον αχαλίνωτο λαϊκίστικο θρησκευτισμό χαραγμένο στο κεφάλι του. Ο ακραιφνής Έλλην κ. τίποτα που ωστόσο κάποιοι Αμερικάνοι ομοϊδεάτες του είχαν το θράσσος να αμφισβητήσουν την άρεια καταγωγή του, να τον χαρακτηρίσουν βραζιλιάνο μουλάτο ή ακόμα και "νεγροειδές". Εκείνος που έγινε πασίγνωστος στη πόλη από τις αμέτρητες μηνύσεις που εν συνεχεία δε το βάζει στα πόδια κρυπτόμενος για να αποφύγει την αυτόφωρη σύλληψη.

Το επεισόδιο είχε προκαλέσει σε όλους όσους ξέρω τον ίδιο αποτροπιασμό. Την ίδια φρίκη. "Είναι ψυχασθενής αυτός!" είχε αναφωνήσει άναυδος γνωστός Κηφισιώτης που για ευνόητους λόγους δεν αναφέρω το όνομά του. Η δεύτερη σκέψη πολλών στάθηκε αισιόδοξη. "Έδειξαν επιτέλους το αληθινό τους πρόσωπο! Αποκαλύφθηκε περίτρανα ότι πρόκειται για θλιβερούς νεοναζί και όχι για προσκόπους που περνούν απέναντι γριούλες."

Κούνια που μας κούναγε.

Υπάρχει ένας κόσμος εκεί έξω ο οποίος όχι μόνο δεν ομνύει στις δημοκρατικές και ανθρωπιστικές αξίες αλλά και τις εχθρεύεται ρητά ή σιωπηλά. Σε κάθε εκατό Έλληνες, οι επτά στοιχίζονται πίσω από τα -κατά ομολογίαν τους- ορφανά του Χίτλερ...

Ο Δημήτρης Ψαρράς, στο εξαιρετικό βιβλίο του "Ο Αρχηγός" (εκδόσεις Πόλις), υποστηρίζει ότι πρόκειται για κατευθείαν επιγόνους του δοσιλογισμού, των Ταγμάτων Ασφαλείας που επί Κατοχής ορκίζονταν πίστη στον Φύρερ. Η εκδοχή του είναι αληθοφανής. Ανέκαθεν, από τη δεκαετία του 1930, μία μερίδα των Ελλήνων έρεπε προς τον φασισμό και τον ναζισμό. Μετά την Απελευθέρωση -λόγω του Εμφυλίου- η Εθνικόφρων Παράταξη αντί να τους τιμωρήσει για τα εγκλήματά τους, πλην εξαιρέσεων τούς ενσωμάτωσε. Το πελατειακό σύστημα τούς σίτιζε κι εκείνοι τού έμεναν πιστοί, αποκρύπτοντας τις εμπρηστικές ιδέες τους. Με το που χρεοκόπησε το κράτος το 2010, με το που ήρθαν τα μνημόνια και έκλεισαν εν πολλοίς οι κάνουλες των ρουσφετιών και των εξυπηρετήσεων, τα φίδια βγήκαν απ'το αβγό.

Αληθοφανής εκδοχή που όμως διαψεύδεται από τα δεδομένα. Εάν εξετάσουμε το πολιτικό παρελθόν των ψηφοφόρων -ακόμα και κάποιων αστέρων της παράταξης Θωμάκου, θα διαπιστώσουμε ότι αρκετοί τους προέρχονται από την ΕΠΕΝ ή και ακόμα από δεξιά-θρησκευτικά ακόμα σπίτια. Όπως ακριβώς στη κεντρική σκηνή η προσήλωση αρκετών οπαδών Θωμάκου-Αυλίτη από την Χρυσή Αυγή. Δεν είναι τόσο η οικογενειακή παράδοση όσο η δραματική πτώση του βιωτικού επιπέδου, η απώλεια κυρίως του αισθήματος ασφάλειας που ριζοσπαστικοποιεί τα πιό ευπαθή στρώματα. Που τα παραδίδει στη δηλητηριώδη γοητεία είτε του Θωμάκου είτε του Αυλίτη.

Η αντιμετώπιση της παράταξης Θωμάκου είναι πιο εύκολη υπόθεση στην πραγματικότητα. Ένα στοιχείο είναι καθοριστικό. Να μην υπάρχει «αντίπαλος» που να ακούει στο όνομα Νίκος Χιωτάκης. Στο άκουσμα και μόνο του ονόματος του οι Κηφιιώτες έρχονται αντιμέτωποι με τους χειρότερους εφιάλτες στη ζωή τους. Είναι άκρως καθοριστικό.

Μονάχα η κοινωνική ενσωμάτωση, το άνοιγμα απτών προοπτικών, η πειστική αφήγηση ενός καλύτερου μέλλοντος μπορεί να χτυπήσει το λαϊκίστικό θρησκευτισμό στη ρίζα του. Όσο ο απελπισμένος παραμένει απελπισμένος, ο Αυλίτης θα παραμένει.

Η παράταξη Θωμάκου τσακώνεται με τη παράταξη Χιωτάκη και Βάρσου, καθώς και με τους υπόλοιπους. Ο Καβάφης το έχει γράψει ακριβέστατα: "... Άλλη καταστροφή, που δεν την φανταζόμεθαν, εξαφνική, ραγδαία πέφτει επάνω μας, κι ανέτοιμους -πού πιά καιρός- μάς συνεπαίρνει."-

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2019 20:26

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.