ενημέρωση 4:30, 11 August, 2020

Είναι στοιχειώδες καθήκον κάθε πολίτη ν’ αφήνει όλα τα λουλούδια ν’ ανθίζουν - κι αυτό είναι θέμα συνεχούς επαγρύπνησης

Γράφει ο Γιάννης Κατσίμπας

"...Στάθηκα στη λογική που είδαμε να αναπτύσσεται. Ότι, δηλαδή, μπορεί να ψηφίζεις το αντίθετο από αυτό που επιθυμείς, προσδοκώντας να αποτύχει και έτσι να δικαιωθείς μέσα από τις στάχτες.

Η άποψη αυτή είναι αφελής και βαθιά αντιπολιτική. Ζούμε μη ελεγχόμενες καταστάσεις, σε μια κατακερματισμένη κοινωνία. Με κοινωνικό υπόβαθρο που μυρίζει μπαρούτι και διερρηγμένο κοινωνικό ιστό.

Σε τέτοιο περιβάλλον μπορείς να ψηφίζεις όποιον θεωρείς καλύτερο ή λιγότερο κακό. Δεν μπορεί όμως να παίζεις με τη φωτιά και να κάνεις ασκήσεις επί χάρτου. Είναι επικίνδυνα."

Παρακολουθώντας τα παθήματα του Γιώργου Θωμάκου και του κουμπάρου Βαγ. Αυλίτη, δεν μπορώ παρά να φτύνω τον κόρφο μου που απέρριψα την προοπτική της περαιτέρω ανάμειξης μου στην ενεργή -τουτέστιν αγοραία- πολιτική.
Πόσες ώρες χαμένες σε αμέτρητους σκυλοκαβγάδες!

Πόση ενέργεια ξοδεμένη σε προσχηματικές συγκρούσεις, σε καταδικασμένες προσπάθειες να αποκρούεις τις πιό εξωφρενικές συκοφαντίες, στη φαντασίωση ότι μπορείς να κρατήσεις δυό καρπούζια στην ίδια μασχάλη! Πόση φθορά...
Και να βοηθούσε τουλάχιστον όλο αυτό το λασπόλουτρο στην αντιμετώπιση των ουσιαστικών προβλημάτων της χώρας... Κάθε άλλο.

Όπως το άλμπαντρος του Μπωντλαίρ τρεκλίζει και λοιδωρείται όταν αντί να πετάει, περπατάει, έτσι παθαίνει και ο καλλιτέχνης όταν εγκαταλείπει το έργο του και στρατεύεται κομματικά.

Έκαστος εφ ω ετάχθη, εν ολίγοις. Και η κοπριά στα λάχανα.

Το ερώτημα που ταλανίζει όλους τους συμπατριώτες ομότεχνούς μου είναι εάν μπορεί να γραφτεί ένα σημαντικό διεθνώς μυθιστόρημα στα ελληνικά. Οι οιωνοί εκ πρώτης όψεως είναι χειρότεροι κι από αρνητικοί:

Παίζουμε σε ξερό, η διαιτησία είναι ό,τι να'ναι και "όποιος έχει σπουδαίες απαιτήσεις εσένα θα διαβάσει; - Ροθ θα πάρει!"

Κάποιοι ωστόσο επιμένουμε. Πιστεύοντας στο βάθος ότι η Κηφισιά και τα Ελληνικά μπορούν να φέρουν ένα σημαντικό remake.

Πως το παράλογο, το ανικανοποίητο και το περιορισμένο ακόμα του λαού και του τόπου ενώ εκ πρώτης όψεως μάς γειώνουν, μακροπρόθεσμα μας βοηθούν.
Εμείς θα δικαιωθούμε.

Ή έτσι έχω ανάγκη να πιστεύω...

 

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 24 Ιουλίου 2020 19:38

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.