ενημέρωση 5:53, 16 November, 2018

η ώρα της κρίσης - αναρωτιέσαι ακόμα τι θα ψηφίσεις;

Γράφει ο Γιάννης Κατσίμπας

«Αν δεν χρησιμοποιήσεις τη φωνή σου, θα έρθει κάποιος άλλος να χρησιμοποιήσει τη σιωπή σου». Αυτό λέει ένα graffiti που βρίσκεται σε τοίχο στη Στοκχόλμη και απευθύνεται σε όσους και όσες αμφιταλαντεύονται μεταξύ ψήφου και αποχής. Σε μια πόλη που η συμμετοχή στις εκλογές, ξεπερνά το 86%.

Επειδή πλησιάζουν οσoνούπω οι εκλογές, που, είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας, το παραπάνω graffiti είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Ανά την ιστορία, από τότε που ανακαλύφθηκε η ψήφος για να επιλέξει ο λαός εκείνους που θα τον διοικούν, οι εκλογές είναι το ισχυρότερο όπλο στα χέρια του πολίτη. Σήμερα, μόνο σήμερα, η πολιτικοί είναι «υποταγμένοι» σε σένα. Σε κοιτούν στα μάτια, πριν και μετά την κάλπη, για να μάθουν μέσω του βλέμματός σου, αν τους προ-τίμησες ή τους θεώρησες ανίκανους και ψήφισες άλλον. Σήμερα σ’ έχουν ανάγκη. Σήμερα είναι ο «υπηρέτης» σου. Ο τίμιος, περιμένει στωικά να του το αναγνωρίσεις και ο ψεύτης, «ποντάρει» στην ισχύ του ψέματός του.

Ωστόσο, μόνο η ψήφος σε κάνει συμ- μέτοχο της Δημοκρατίας. Διότι η ιστορία, όποια ιστορία, γράφεται από τους παρόντες. Οι φυγόμαχοι, ουδέποτε υπήρξαν διαμορφωτές των πραγμάτων. Στη Δημοκρατία, «σκηνοθέτες» είναι οι πολίτες. Εκείνοι ανεβάζουν στη σκηνή του «ηθοποιούς». Εσύ τους επιλέγεις. Και αν απέχεις, δε δικαιούσαι να διαμαρτύρεσαι για το κακό αποτέλεσμα. Αν εσύ θα αποφασίσεις να απέχεις, θα τους επιλέξουν άλλοι. Θα τους επιλέξουν οι ναζί ή ενδεχομένως οι συνήθεις χωμένοι στη γυάλα με το μέλι, οι ύποπτοι. Θα έρθουν άλλοι και θα εκμεταλλευθούν τη σιωπή σου. Αν, αντί της ψήφου, επιλέξεις κάτι διαφορετικό, θα έχεις βάλει το «χέρι» για να αποφασίζουν στο Δήμο- και κατ’ επέκταση για σένα και το μέλλον των παιδιών σου- «Θωμάκοι ή Χιωτάκηδες» που δεν επέλεξες. Αν, λοιπόν, αναρωτιέσαι «τι να ψηφίσω», η καλύτερη απάντηση είναι η ίδια η ψήφος και όχι η αποχή. Θυμήσου την πρώτη πρόταση: Αν εσύ δεν χρησιμοποιήσεις τη φωνή σου, θα έρθει κάποιος άλλος να χρησιμοποιήσει τη σιωπή σου. 

Με τις μέχρι σήμερα κινήσεις-πληροφορίες ο πρώην Δήμαρχος Ν. Χιωτάκης, αν και αποδεκατισμένος από στελέχη προκαλεί την τύχη του, θέλει ενδεχομένως να ξαναπροβάλλει ως υποψήφιος για Δήμαρχος.

Για τον σημερινό ένοικο του Δήμου δεν έχω τίποτα νεότερο που να έχει κάποια αξία πλην του ότι φυλλοροεί η παράταξή του ακόμα μια Δημοτική σύμβουλος άνοιξε τα φτερά της και το εγκατέλειψε και μετρά τις μέρες που θα αναγκαστεί να ξαναπάρει την τσάντα του Δικηγόρου και να λερώνει ασθμαίνοντας το μπαρουτοκαπνισμένο κουστούμι του, αναμένοντας εναγωνίως κανένα ξέμπαρκο, τουφεκισμένο πελάτη στην Ευελπίδων.

Μπορεί και να φανεί εξυπνότερος του μετρίου και να μην θέσει το εαυτό του στη βάσανο των εξευτελιστικών εκλογών, ίσως να φανεί πιο προσηνής του άλλου πρώην Δημάρχου.

Με δεδομένο ότι ο Ν. Χιωτάκης ως ηθικός αυτουργός αυτής της παρακμής, περιγράφοντας μάλιστα τη φιλοδοξία του να υπάρξει εκ νέου βούληση των πολιτών προς το πρόσωπο του. Δεν του έφθασε όπως σαφώς φαίνεται η ιστορικής σημασίας ήττα του στις προηγούμενες εκλογές και με δεδομένο ότι οι πολίτες είναι αηδιασμένοι, θα συμπλήρωνα δικαιολογημένα, θέλει να θέσει τον εαυτό του πάλι «στη βάσανο» νέων εκλογών.

Να ανοίξω μια παρένθεση σε αυτό το σημείο. Όχι δεν είναι μόνο η λάμψη της εξουσίας, σίγουρα δεν είναι η πρόθεσή του να συνεισφέρει για το καλό της πόλης, αυτοί οι δήθεν ισχυρισμοί δεν αντέχουν ούτε καν λεπτό. Άλλοι είναι οι λόγοι. Πρώτον και κυριότερο, έχει ανοίξει για τα καλά από ‘ότι όλοι βλέπουμε και ακούμε, έχει ανοίξει για τα καλά το κεφάλαιο οι έχοντες βάλει τα βρωμόχερα τους στο μέλι να φτύσουν της μάνας τους το γάλα. Υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας ότι η καλοπέραση είναι θελκτική σαν τις μούσες που πολιορκούσαν τον Οδυσσέας. Έχοντας μείνει απ’ έξω 5 χρόνια έχει πεθυμήσει την ζωή του Δημάρχου, την ζωή του δεν πληρώνω τίποτα από την τσέπη μου, όλα τα πληρώνουν τα κορόιδα. Γιαυτό άλλωστε δεν «τρέχω ολημερίς, μέσ’ στο λιοπύρι».

Με ένα σμπάρο τρία τρυγόνια υπολογίζει. Δεν ρώτησε όμως το ξενοδόχο, τους Κηφισιώτες, αν θέλουν να ξαναδοκιμάσουν αυτό τα άδειο, σάπιο, πικρό, μικρό φρούτο.

Κλείνω τη παράγραφο.

Σημειώνουν πάντως επ' αυτού έγκυρες πηγές ότι ο εκβιασμός αυτός δεν απέδωσε στις προηγούμενες εκλογές και γκρεμοτσακίστηκε, πλήρωσε της υπεροψίας του, της ερμαφρόδιτη οίηση, το πληγωμένο εγώ. Υπό αυτούς τους όρους, μια τέτοια τακτική επιλογή - εφόσον εκδηλωθεί - (θα) ερμηνεύεται πλέον από φίλους της παράταξης ως σπασμωδική κίνηση και προοίμιο «ηρωικής μόνιμης εξόδου».-  

Μαξίμου προς Ιερά Σύνοδο - Το καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας

Το καθεστώς μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών αποτελεί ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου μετά την απόρριψη εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της πτυχής της συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου.

Παράλληλα, το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού τονίζει: «Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέληξε ομοφώνως στην απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας – Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ως εκ τούτου, η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους».

Προσθέτει δε ότι «το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή».

Ιερώνυμος: Με ικανοποίηση χαιρετίζω τη δήλωση του πρωθυπουργού

Την ικανοποίησή του για τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, εξέφρασε με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε:

«Με ικανοποίηση χαιρετίζω την δήλωση του κ. Πρωθυπουργού σχετικά με την σημερινή ομόφωνη απόφαση της έκτακτης Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και την συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Η από κοινού συνεργασία αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα για την εμβάθυνση των διακριτών μας ρόλων στο πλαίσιο πάντα της από κοινού εξυπηρέτησης των συμφερόντων του λαού μας».

  • Κατηγορία BLOGS
  • 0

Αφρική - λιοντάρια κατασπαράσουν βούβαλο...

Αυτή είναι η καταπληκτική στιγμή που μια υπερηφάνεια των λιονταριών παίρνει ένα τεράστιο βουβάλι στη μέση του δρόμου και αρχίζει να πανηγυρίζει πάνω του.

Πλάσματα που συλλαμβάνονται λιοντάρια στο Εθνικό Πάρκο Kruger, Mopani, Νότια Αφρική καθώς αρχίζουν να σύρετε το τεράστιο θηρίο στο έδαφος.

Οι μεγάλες γάτες σβήνουν πάνω από το βουβάλι και χρησιμοποιούν την ισχυρή δύναμή τους για να παγιδεύσουν κάτω από το βάρος τους. 

Περισσότερα λιοντάρια, συμπεριλαμβανομένων των μικρών παιδιών, ενώνουν για να γιορτάσουν το θήραμα και περιβάλλουν το βουβάλι - με ένα ακόμη καθιστικό πάνω του Î¤Î± λιοντάρια αρχίζουν να φαράγγι στο βουβάλι που έχει νικήσει και βρίσκεται στο έδαφος