ενημέρωση 8:11, 4 July, 2020

Αστεροειδής στο όνομα του Brian Eno

Μία μεγάλη διάκριση για τον πρωτοπόρο της άμπιεντ

Ο Βρετανός πρωτοπόρος της άμπιεντ μουσικής, Brian Eno έχει αστεροειδή με τον όνομά του.

Δεν ξέρω αν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για έναν εν ζωή καλλιτέχνη να δοθεί το όνομά του σε έναν αστεροειδή. Αυτό συνέβη χθες, κατά τη διάρκεια του STARMUS Festival στη Ζυρίχη της Ελβετίας, ένα φεστιβάλ που ενώνει και φέρνει κάτω από μία σκέπη την αστρονομία, τις τέχνες και τη μουσική.

Ο Βρετανός πρωτοπόρος της άμπιεντ μουσικής, Brian Eno, αφού πρώτα παρέλαβε το Stephen Hawking Medal για την γενικότερη συνεισφορά του στην “science communication” (δηλαδή ένα 18k χρυσό OMEGA Speedmaster Moonwatch ρολόι), στη συνέχεια είδε το όνομά του (Brian Peter George St John le Baptiste de la Salle Eno, ναι, αυτό είναι το πλήρες του όνομα) να δίνεται στον αστεροειδή 81948 (2000 OM69). Ας υποδεχτούμε λοιπόν τον αστεροειδή με το όνομα “Eno”!

Mπορεί ο Brian Eno να είναι περισσότερο γνωστός από τη σπουδαία του καριέρα στη μουσική άλλωστε βρίσκεται στο επίκεντρο του χώρου από την εποχή που υπήρξε ιδρυτικό μέλος των Roxy Music στη δεκαετία του ’70, όμως η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μια πραγματική ιδιοφυία και στον τομέα των εικαστικών, με έργα που κατά κάποιο τρόπο αποτελούν προέκταση της άμπιεντ μουσικής του.
 

Δημιουργεί εκπληκτικά τοπία ήχου και φωτός, όπως το 77 Million Paintings που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Τόκιο το 2006, έχει ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο και τώρα, επιτέλους, έρχεται στην Ελλάδα για το Summer Nostos Festival.

Η εγκατάσταση θα παρουσιαστεί στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (22-30 Ιουνίου 2019). Σύμφωνα με τον ίδιο τον Eno το έργο αποτελεί μια «οπτική μουσική». Το 77 Million Paintings είναι μια μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση μουσικής και φωτός που διαρκώς εξελίσσεται μπροστά στον θεατή ο οποίος μπορεί να συνδεθεί με το έργο όπως ακριβώς με έναν συμβατικό πίνακα ζωγραφικής, γνωρίζοντας όμως ότι αυτό τον συνδυασμό και τη συνέχεια εικόνων δεν πρόκειται να τα δει ποτέ ξανά.
 

Πολυμέσα

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 28 Ιουνίου 2019 07:58

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.