ενημέρωση 7:11, 24 March, 2019

Η «πανκ» χελώνα που αναπνέει από τα γεννητικά της όργανα αποκτά παγκόσμια φήμη

Έχει πράσινη «μοϊκάνα», δύο σαρκώδη «δάχτυλα» κάτω από το σαγόνι και αναπνέει μέσα από τα γεννητικά της όργανα.

Πλέον, εκτός από ένα από τα πιο εντυπωσιακά πλάσματα του πλανήτη μας, είναι επισήμως και ένα από τα πιο σπάνια.

Ο λόγος για ένα είδος χελώνας που μπορεί να βρεθεί στα νερά μόνο ένος ποταμιού σε όλο τον κόσμο, και συγκεκριμένα στον ποταμό Mary του Queensland της Αυστραλίας.

Με αφορμή τη συμπερίληψη της Χελώνας Mary στον κατάλογο των ζώων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, κάνουμε ένα σύντομο αφιέρωμα σε ένα πλάσμα που μοιάζει να έρχεται από άλλον πλανήτη.

Πηγή: Pinterest.com

Η πιο «κακή» χελώνα του κόσμου

«Τα πιο ακριβά αρώματα μπαίνουν σε μικρά μπουκάλια», λένε. Το ίδιο μάλλον ισχύει και για την ιδιαίτερη χελώνα Μary η οποία έχει μέγεθος μόλις 40 εκατοστών. Την απόφαση για τη συμπερίληψή της στον κατάλογο των υπό εξαφάνιση πλασμάτων πήρε η Ζωολογική Κοινότητα Λονδίνου (ZSL). Οι ειδικοί γνώριζαν, βέβαια για την ύπαρξή της, όμως τις τελευταίες ημέρες έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό με αφορμή τον κατάλογο Edge στον οποίο συμπεριλήφθηκε.

Η εμφάνισή της θυμίζει πανκ της δεκαετίας του ’70, όμως ο εξαιρετικά ήρεμος χαρακτήρας της την έχει καταστήσει ιστορικά και ως ένα πολύ δημοφιλές κατοικίδιο.

Το εντυπωσιακό της «χτένισμα» είναι αποτέλεσμα άλγεων που μεγαλώνουν κάθετα και φυτρώνουν πάνω στο δέρμα της.

Από την άλλη, κάποια μοναδικά όργανα, που μοιάζουν με βράγχια και βρίσκονται στα γεννητικά και πρωκτικά όργανα της χελώνας, της επιτρέπουν να παραμένουν κάτω από το νερό ακόμη και για τρεις ημέρες. Όμως αυτό δεν ήταν αρκετό ώστε το είδος να κρυφτεί από τους κυνηγούς σπάνιων κατοικιδίων που «λεηλάτησαν» τις φωλιές τους κατά τις δεκαετίες του 1960 και 1970.

Πηγή: Pinterest.com

Η συγκεκριμένη χελώνα τοποθετήθηκε στην 30ή θέση του καταλόγου των Εξελικτικά Ξεχωριστών και Παγκοσμίως Κινδυνευόμενων (Edge) ερπετών. Αντίστοιχοι κατάλογοι έχουν σχηματιστεί από το 2007 για άλλα αμφίβια, πουλιά, κοράλλια και θηλαστικά και έχουν βοηθήσει σημαντικά στην προσπάθεια διάσωσης 100 ειδών που βρίσκονται υπό εξαφάνιση. Κάθε είδος βαθμολογείται με βάση τόσο τον κίνδυνο εξαφάνισής του, όσο και την εξελικτική του μοναδικότητα.

Στην κορυφή της συγκεκριμένης λίστας βρίσκεται ένα είδος χελώνας από τη Μαδαγασκάρη χαρακτηριστικό της οποίας είναι το υπερμεγέθες κεφάλι.

Άλλα ασυνήθιστα είδη υπό εξαφάνιση που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο είναι ο βόας με «λέπια» και αρθρωτή γνάθο από τη νήσο Round του Μαυρίκιου, ο χαμαιλέων της Μαδαγασκάρης που έχει το μέγεθος ενός ανθρώπινου αντίχειρα καθώς και ένα είδος κροκόδειλου από το Νεπάλ με λείο ρύγχος που τρέφεται με ψάρια.

Σύμφωνα με τον Rikki Gubs, συντονιστή του Edge Ερπετών, «τα ερπετά συχνά αδικούνται σε ότι αφορά τη διατήρηση των ειδών, όταν συγκρίνονται με τα αντίστοιχα είδη που ανήκουν στα πτηνά ή τα θηλαστικά. Παρόλα αυτά, ο κατάλογος Edge Eρπετών αναδεικνύει το πόσο μοναδικά, τρωτά και εκπληκτικά είναι πραγματικά αυτά τα πλάσματα».

«Ακριβώς όπως και με τις τίγρεις, τους ρινόκερους και τους ελέφαντες, είναι ζωτικής σημασίας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασώσουμε αυτά τα μοναδικά και συχνά παραγκωνισμένα ζώα. Πολλά από τα ερπετά στον κατάλογο Edge αποτελούν μοναδικούς απογόνους πανάρχαιων ειδών, τα «κλαδιά» των οποίων στο «δέντρο της ζωής», εκτείνονται μέχρι και τους δεινόσαυρους. Αν χάσουμε τα είδη αυτά, θα πάψει να υπάρχει οτιδήποτε παραπλήσιο με αυτούς στη Γη», συμπληρώνει.

Πέντε άγνωστες πληροφορίες για την «πανκ» χελώνα

  1. Το σώμα της έχει συνήθως γκρι χρώμα, το καβούκι της είναι σκούρο καφέ προς κόκκινο, το κάτω μέρος του είναι ανοιχτό κίτρινο και τα μάτια της γαλάζια.
  2. Τα θηλυκά μπορούν να φτάσουν τα 35 εκατοστά σε μέγεθος, ενώ τα αρσενικά είναι αρκετά μεγαλύτερα και φτάνουν τα 40-45 εκατοστά.
  3. Είναι δεινή κολυμβήτρια καθώς έχει πολύ μεγάλα πίσω πόδια
  4. Οι ουρές των αρσενικών είναι πολύ μακρύτερες και παχύτερες από εκείνες των θηλυκών. Η ουρά φτάνει σε μήκος ακόμα και τα 2/3 του μήκους του σώματός της.
  5. Χαρακτηριστικό του είδους είναι οι δακτυλοειδείς αποφύσεις που έχει στον λαιμό της
  6. Η χελώνα του ποταμού Mary καθυστερεί πολύ να ενηλικιωθεί. Συγκεκριμένα τα θηλυκά ενηλικιώνονται στα 25 χρόνια ζωής τους, ενώ τα αρσενικά στα 30.
Πηγή: Guardian, Wikipedia, Pinterest

Πολυμέσα

Τελευταία τροποποίηση στιςΚυριακή, 15 Απριλίου 2018 12:29

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.