ενημέρωση 4:15, 4 August, 2020

Φανταστείτε μια γουλιά; - Βρετανοί επιστήμονες κάνουν CHERNOBYL homebrew βότκα

Οι επιστήμονες δημιούργησαν την πρώτη βότκα στο σπίτι του Τσερνομπίλ - που ευτυχώς (ελπίζουμε) είναι «ραδιενεργό ελεύθερη» - και το πρώτο καταναλωτικό προϊόν από τη ζώνη αποκλεισμού, 33 χρόνια μετά τη θανατηφόρα καταστροφή.

Η «ατομική» βότκα δημιουργήθηκε από μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Portsmouth της Αγγλίας, σε συνεργασία με τους συναδέλφους τους, μεταξύ άλλων από την Ουκρανία. Χρησιμοποίησαν το σιτάρι και το νερό από την περιοχή κοντά στην εγκαταλελειμμένη πόλη Pripyat.

Παραμένει να δούμε πώς οι πωλήσεις πηγαίνουν καθώς η σκέψη της κατανάλωσης υγρού που συνδέεται με το Τσερνομπίλ μπορεί να μετατρέψει μερικά στομάχια. Αλλά ο καθηγητής Jim Smith  είπε  στο BBC ότι η αλκοολούχα δημιουργία  «δεν είναι ραδιενεργός παρά οποιαδήποτε άλλη βότκα»,  παρά τις καλλιέργειες που χρησιμοποιούνται σε μια φάρμα που περιβάλλει τον πυρηνικό σταθμό που έχει υποστεί βλάβη.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι το «μυστικό» του να κάνει το ποτό ραδιενεργό ελεύθερο και ασφαλές ήταν στη διαδικασία απόσταξης, προσθέτοντας ότι οι εργαστηριακές δοκιμές τους έδειξαν ότι το περιεχόμενο ήταν «κάτω από το όριο ανίχνευσης».

Η ομάδα σκοπεύει να φτιάξει 500 φιάλες φέτος και να τις πουλήσει στους τουρίστες που επισκέπτονται τη ζώνη αποκλεισμού. Αυτό με τη σειρά του θα βοηθήσει τις κοινότητες που ζουν ακριβώς δίπλα στην μολυσμένη περιοχή.

Μια ζώνη αποκλεισμού 1.622 τετραγωνικών μιλίων γύρω από το Τσερνομπίλ δημιουργήθηκε λόγω της σοβαρής διαρροής ακτινοβολίας μετά το ατύχημα του πυρηνικού αντιδραστήρα το 1986. Η ακτινοβολία εντοπίστηκε σε όλη την Ευρώπη και περίπου 300.000 κάτοικοι εκδιώχθηκαν μόνιμα από τα σπίτια τους. Η τραγωδία του Τσερνομπίλ θεωρείται η χειρότερη καταστροφή πυρηνικής ενέργειας παντελόνι όλων των εποχών.

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 09 Αυγούστου 2019 08:08

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.