ενημέρωση 4:43, 5 June, 2020

Ψαράδες έπιασαν τεράστιο καρχαρία ανοιχτά της Καβάλας

Ένα μεγάλο καρχαριοειδές, σχεδόν 330 κιλά ανέσυρε καβαλιώτικη μηχανότρατα

Ένα μεγάλο και «παράξενο» καρχαρία ανέσυρε την Πέμπτη (07/05) καβαλιώτικη μηχανότρατα. Πρόκειται για τεράστιο καρχαριοειδές, που ζυγίζει σχεδόν 330 κιλά και προκάλεσε έκπληξη σε όσους το αντίκρισαν, κάνοντας, παράλληλα, εντύπωση μόλις αναρτήθηκε διαδικτυακά.

Όπως δημοσιεύσει το «tvthrakiotis.gr» αυτά τα ψάρια είναι προστατευμένα είδη, αλλά αρκετές φορές πέφτουν στα δίχτυα των ψαράδων και το μεγάλο τους σώμα δεν κάνει εύκολη την απελευθέρωση τους.

Επειδή είναι προστατευμένα είδη, το γεγονός πως αλειεύτηκε προκάλεσε και πολλές αντιδράσεις στους χρήστες του διαδικτύου.

Όπως τονίζεται, το συγκεκριμένο είδος δεν είναι ο σαπουνάς όπως γράφεται (ο σαπουνάς έχει ένα μεγάλο ραχιαίο περίπτερο κοντά στο κεφάλι), αλλά ο καρχαρίας αλέτρι, εξακαρχαρίας ή γκρίζος νωτιδανός (επιστημονική ονομασία Hexanchus griseus – Εξάνχος ο φαιός).

Αυτός ο καρχαρίας είναι αξιοσημείωτος κυρίως λόγω των πρωτόγονων και σύγχρονων χαρακτηριστικών, φτάνουν σε μήκος 5,5 μέτρων και βάρος 600 κιλά. Έχει σχήμα παρόμοιο με των καρχαριών που ζούσαν στην Τριασική περίοδο, με ένα ραχιαίο πτερύγιο, κοντά στο ουριαίο πτερύγιο και έχει έξι ζεύγη από βράγχια.

Βρίσκεται σε βάθη μεγαλύτερα από 90 μέτρα και έχει καταγραφεί σε βάθος δύο χιλιομέτρων σε όλες τις τροπικές και εύκρατες θάλασσες της Γης. Λόγω της μεγάλης εξάπλωσής του η διατροφή του ποικίλει και περιλαμβάνει συνήθως μαλάκια, καρκινοειδή και άγναθα.

Αυτός ο καρχαρίας αν και μεγάλος, φαίνεται να μην έχει επιτεθεί σε ανθρώπους. Αλιεύεται για το λάδι από το συκώτι του. Το κρέας του ωμό είναι δηλητηριώδες.

Πηγή, φωτογραφίες: tvthrakiotis.gr

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 08 Μαΐου 2020 10:51

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.