ενημέρωση 4:21, 22 October, 2018

Όπερα - η δικτατορία της δίαιτας βασανίζει τις σοπράνο

«Ακούνε με τα μάτια τους». Ποιοι; Σκηνοθέτες και κοινό που, σύμφωνα με τη σοπράνο Λιζέτ Οροπέζα, εξορίζουν από την όπερα τις παχύσαρκες τραγουδίστριες της λυρικής. «Υπάρχουν ρόλοι από τους οποίους είμαι εντελώς αποκλεισμένη εξαιτίας της εμφάνισής μου» λέει στους Times η κουβανικής καταγωγής αμερικανίδα τραγουδίστρια. Και δεν είναι η πρώτη: η ένστασή της, γράφει η βρετανική εφημερίδα, έρχεται να προστεθεί σε μια γενικότερη αίσθηση ότι η τέχνη που εδώ και αιώνες θέτει υπέρ πάντων τη φωνή, έχει αλλάξει τις προτεραιότητές της.

Η Ντανίκα Λορέν, πάλι, πόζαρε γυμνή για το φωτογραφικό πρότζεκτ «Αγάπησε το σώμα σου». Ηταν η δική της αντίδραση στο γεγονός ότι η δικτατορία της εμφάνισης είχε αρχίσει να επιβάλλεται και στις συναδέλφους της στην όπερα. Οι Times υπενθυμίζουν πάντως ότι η Μαρία Κάλας υποβλήθηκε σε μια εξαντλητική δίαιτα τη δεκαετία του 1950 για να μετατραπεί από μια υπέρβαρη τραγουδίστρια στην ντίβα της όπερας που θαύμασαν όλοι. Από την άλλη πλευρά βέβαια η Μονσερά Καμπαγιέ δεν έπαψε να παίρνει ποτέ ρόλους που, κατά κάποιον τρόπο, ήταν κόντρα στην εμφάνισή της.

Φαίνεται τέλος ότι, αντίθετα από  τη γενική πεποίθηση, δεν υπάρχει καμία συσχέτιση ανάμεσα στο βάρος και την ποιότητα της φωνής. Η σοπράνο Ντέμπορα Βόιτ, μάλιστα, υποβλήθηκε σε επέμβαση στο στομάχι για να πάρει τον κεντρικό ρόλο στην όπερα του Ρίχαρντ Στράους «Αριάδνη στη Νάξο» επειδή ο σκηνοθέτης θεωρούσε ότι είχε πολλά περιττά κιλά για το «μικρό μαύρο φόρεμα» που ήθελε στην παράσταση.

Πώς το λένε; Η τέχνη απαιτεί θυσίες.

Τελευταία τροποποίηση στιςΣάββατο, 13 Ιανουαρίου 2018 10:27

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.