ενημέρωση 1:23, 20 March, 2019

"Καφέ Ρουαγιάλ"

Ελένη Κάσδαγλη Μαρκάκη
 

«Η γνώση της ιστορίας της οικογένειάς μας δίνει την αίσθηση της συνέχειας των γενεών και οδηγεί στην σκέψη ότι τίποτε δεν έχει γίνει μάταια.»

   Συνέντευξη στην Χαριτίνη Μαλισσόβα 
 
Η συνάντηση και η συζήτηση με τη συγγραφέα Ελένη Κάσδαγλη Μαρκάκη έγινε με αφορμή το νέο της μυθιστορήματος με τίτλο Καφέ Ρουαγιάλ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη .
 
 
1) Το νέο σας βιβλίο με τίτλο Καφέ Ρουαγιάλ, ένα μυθιστόρημα που διατρέχει διαγενεακά έναν περίπου αιώνα. Θέλετε να μας δώσετε κάποια στοιχεία;
 
Μία κοπέλα ανακαλύπτει γράμματα παλιά, ποιήματα και σκίτσα, ξεχασμένα σε συρτάρια από έπιπλα παλιοκαιρίτικα, σε σπίτια πατρογονικά βαρυφορτωμένα από την ιστορία αιώνων. Εμπρός της ξεπηδούν ιστορίες όμορφες , σπαρακτικές και ζωντανεύουν ζωές αδικοχαμένες. Δεν μπορεί να τις αποχωριστεί, κρεμιούνται επάνω της, διεκδικούν την προσοχή της. Αρχίζει να συνθέτει την ιστορία των προγόνων της και τότε ξεκινά ένα ταξίδι σαν παραμύθι στη διάρκεια εκατό χρόνων και πλέον. Ταξιδεύει και μαγεύεται. Την συναρπάζει η λαμπερή Τεργέστη των Αψβούργων, συγκινείται με την Κεφαλονιά των εξεγέρσεων, την Κέρκυρα της φινέτσας και χάνεται στην πολύβουη Θεσσαλονίκη του μυστηρίου. Και πάνω απ’ όλα βρίσκεται ο έρωτας, παθιασμένος κι άλλοτε απελπισμένος να κυριαρχεί στις ζωές των ανθρώπων, να καθοδηγεί και να διαψεύδει.
 
2) Παρόλο που δεν είναι καθαρά ιστορικό το μυθιστόρημα σας, έχει πολλά ιστορικά στοιχεία. Πόσος χρόνος χρειάστηκε για την συλλογή των στοιχείων σας και την συγγραφή του;
 
Το ‘Καφέ Ρουαγιάλ’, δεν είναι ιστορικό μυθιστόρημα. Αναφέρεται όμως στην ιστορία πολλών γενεών και είναι αναπόφευκτο να διατρέχει ποικίλες ιστορικές εποχές και τόπους. Κατά την πορεία της συγγραφής σταδιακά εμφανιζόταν  η ανάγκη ιστορικής έρευνας καθώς και έρευνας για τους τόπους όπου διαδραματίζονταν τα γεγονότα. Έτσι δεν μπορώ να υπολογίσω το χρόνο που χρειάστηκα γι’ αυτό αποκλειστικά . Όσον αφορά την συγγραφή του βιβλίου, μου πήρε, με μεγάλα διαλείμματα βέβαια, συνολικά περίπου πέντε χρόνια για να το ολοκληρώσω και να το φθάσω στην σημερινή του μορφή.
 
3) Ξεχωρίζετε λίγο περισσότερο κάποιον από τους ήρωες σας;
 
Ο καθένας από τους ήρωες του ‘Καφέ Ρουαγιάλ’ έχει τα δικά του χαρακτηριστικά που ακόμη και σήμερα μετά την ολοκλήρωση του βιβλίου εξακολουθούν να επιβάλλονται επάνω μου με την δική τους ιδιαιτερότητα. Αν ήταν όμως να ξεχωρίσω κάποιον, αυτός θα ήταν ο Ιερώνυμος ο νεώτερος, γιατί μέσα σε εκείνον μοιάζει να βρίσκονται όλες οι ευαισθησίες και τα ταλέντα των προηγούμενων γενεών, σαν μια βαριά κληρονομιά.
 
4) Τι σας κινητοποίησε να ασχοληθείτε με την συγγραφή;
 
Πρώτα, πρώτα τα διαβάσματα της παιδικής ηλικίας τα οποία άφησαν επάνω μου ανεξίτηλα σημάδια. Υπήρχαν καλοκαίρια που δανειζόμουν βιβλία από την δανειστική Βιβλιοθήκη της ΧΑΝΘ στην Θεσσαλονίκη και διάβαζα καθημερινά από ένα βιβλίο. Ήταν αναπόφευκτο όλες αυτές οι ιστορίες να με επηρεάσουν και να με οδηγήσουν μετά από χρόνια στην συγγραφή, αφού νωρίτερα η ζωή με είχε κατευθύνει  σε άλλους δρόμους.
 
5) Ποιοι είναι οι δικοί σας αγαπημένοι συγγραφείς; 
 
Οι κλασικοί συγγραφείς σίγουρα κι ανάμεσα τους πρώτος και ιδιαίτερος ο Ντοστογιέφσκι, αλλά και άλλοι πολλοί, νεότεροι, Έλληνες και ξένοι.
 
6) Πόσο σημαντική θεωρείτε την γνώση για το παρελθόν μας και την ιστορία της οικογένειας μας; 
 
Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την γνώση του παρελθόντος, γιατί συχνά μπορεί να εξηγήσει συμπεριφορές του σήμερα και ενδεχομένως να καθοδηγήσει. Όσον αφορά την ιστορία της οικογένειάς μας, είναι ίσως ρομαντικό να πιστεύουμε ότι οι επόμενες γενεές μπορούν να επηρεασθούν από όλα όσα τους έχουν κληροδοτήσει οι προηγούμενες, το λιγότερο όμως που μπορείς να πεις είναι ότι η γνώση αυτή σου δίνει την αίσθηση της συνέχειας των γενεών και σε οδηγεί στην σκέψη, ότι τίποτε δεν έχει γίνει μάταια.  
 
7) Τα στοιχεία του μυθιστορήματος σταματούν στην περίοδο της Χούντας. Γιατί; 
Πράγματι το μυθιστόρημα σταματά την εποχή της Χούντας κι αυτό γιατί ως γεγονός το θεωρώ ορόσημο. Σαν ένα σταθμό που σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής και περιέχει διάψευση ελπίδων, ξεφτισμένα ιδανικά και μια μελαγχολία για όνειρα που έσβησαν. Είναι ανάλογο αυτού που γράφω στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου , ‘ΤΕΡΓΕΣΤΗ πόλη των ονείρων μας.’ ‘‘….Κανείς τότε δεν μπορούσε να φαντασθεί ότι όλες αυτές οι εξεγέρσεις που γεννιόντουσαν συνεχώς κατά την διάρκεια του επαναστατικού και ελπιδοφόρου 19ου αιώνα, θα οδηγούσαν στην παγκόσμια έκρηξη που ξέσπασε τον τραγικό 20ος αιώνα και θα έδιναν τέλος  στην πιο παθιασμένη, την πιο πολλά υποσχόμενη περίοδο της Ευρώπης….’’
 
8) Ποιο βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα και σας άρεσε;
Θα αναφέρω ένα βιβλίο που διάβασα πριν από λίγο καιρό.
Είναι το ''Περί έρωτος και άλλων δαιμονίων'' του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές. Το βιβλίο αυτό  με συνάρπασε και μου μετέδωσε την μαγεία του παραμυθιού με την οποία ο συγγραφέας ξέρει να χτίζει κόσμους ονειρικούς. ''... Απλωμένη καταγής, η θαυμάσια κόμη της Σιέρβα Μαρία δε Τόδος λος Άνχελες, είχε μάκρος είκοσι δύο μέτρα και έντεκα εκατοστά....''
 
9) Ασχολείστε με τη συγγραφή αυτό το διάστημα ;
 
Θα απαντήσω με κάτι κοινότυπο αλλά πέρα για πέρα αληθινό. Επάνω στο γραφείο μου βρίσκονται στοίβες βιβλία αρχινισμένα και μισοτελειωμένα. Όταν ολοκληρωθεί η όμορφη περιπέτεια, που περνάω σε αυτή την φάση, με την παρουσίαση στο κοινό του ‘’Καφέ Ρουαγιάλ’’, ελπίζω να καταφέρω να τα ολοκληρώσω. Παρ’ όλο που ήδη έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στην σκέψη μου η επόμενη ιστορία που θέλω να διηγηθώ.  
 
10) Τι είναι αυτό που θέλετε να θυμούνται οι αναγνώστες του Καφέ Ρουαγιάλ;
 
Την επιθυμία για περιπλάνηση που χαρακτηρίζει τους ήρωες του και την αγάπη για τα ταξίδια και τους ανοιχτούς ορίζοντες όπου τους οδηγούν. Τον ρομαντισμό, τα ιδανικά και την γενναιότητα των ανθρώπων εκείνης της εποχής. Την ανεμελιά της νιότης και τα αδικοχαμένα νιάτα στον βωμό της ελευθερίας. Τα όνειρα και τις ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο, για τα οποία αξίζει να παλεύεις κι ας έρχεται κάποτε η στιγμή που σβήνουν.  Και για τον έρωτα που συναρπάζει και λυτρώνει και που αξίζει να τον ζεις ακόμη κι αν τελικά διαψεύδει.  
Τελευταία τροποποίηση στιςΔευτέρα, 07 Μαΐου 2018 16:21
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αστέρια στη άμμο Σελήνη »

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.