ενημέρωση 5:16, 15 February, 2019

Νόαμ Τσόµσκι - «Ρέκβιεµ για το αµερικανικό όνειρο»

Ο Αμερικανός στοχαστής διερευνά τις δέκα βασικές αρχές για τη συσσώρευση πλούτου και εξουσίας στην Αμερική και στον δυτικό κόσμο σήμερα

Το βιβλίο του Αμερικανού ακαδημαϊκού και στοχαστή  Νόαμ Τσόμσκι «Ρέκβιεμ για το αμερικανικό όνειρο», που είναι βασισμένο στο ομώνυμο ντοκιμαντέρ των Πίτερ Χάτσισον, Κέλι Νικς και Τζάρεντ Π. Σκοτ, μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πατάκη. 

«Στη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, την οποία είμαι αρκετά μεγάλος ώστε να τη θυμάμαι, τα πράγµατα ήταν άσχηµα – υποκειµενικά, πολύ χειρότερα σε σχέση µε το σήµερα. Ωστόσο υπήρχε η αίσθηση ότι µε κάποιο τρόπο θα τα καταφέρναµε, η προσδοκία ότι η κατάσταση θα βελτιωνόταν…», σημειώνει ο συγγραφέας.  

Στο πρώτο του µεγάλο βιβλίο µε θέµα την εισοδηµατική ανισότητα, ο Νόαµ Τσόµσκι ανατέµνει τα θεµελιώδη δόγµατα του νεοφιλελευθερισµού και εξετάζει, µε βλέµµα καθαρό, ψύχραιµο και υποµονετικό, τα οικονοµικά δεδοµένα της ζωής. Νόαμ Τσόµσκι, «Ρέκβιεµ για το αµερικανικό όνειρο» Ποιες είναι οι δέκα βασικές αρχές για τη συσσώρευση πλούτου και εξουσίας στην Αµερική και στον δυτικό κόσµο σήµερα;

«Στο Ρέκβιεµ για το αµερικανικό όνειρο», ο Τσόµσκι αφιερώνει ένα κεφάλαιο σε καθεµία από αυτές τις δέκα βασικές αρχές και παραθέτει αποσπάσµατα από βασικά κείµενα που έχουν επηρεάσει τη σκέψη του, προκειµένου να ενισχύσει τα επιχειρήµατά του. Για τη δηµιουργία του «Ρέκβιεµ για το αµερικανικό όνειρο», ο Τσόµσκι και οι επιµελητές του, οι κινηµατογραφιστές Πίτερ Χάτσισον, Κέλι Νικς και Τζάρεντ Π. Σκοτ, πέρασαν µαζί αµέτρητες ώρες σε διάστηµα πέντε ετών, από το 2011 µέχρι το 2016.  

Μετά την κυκλοφορία της κινηµατογραφικής εκδοχής, ο Τσόµσκι και οι επιµελητές επέστρεψαν στις πολλές µαγνητοσκοπηµένες ώρες και στις αποµαγνητοφωνήσεις και δηµιούργησαν ένα τεκµήριο µε τρεις φορές περισσότερο κείµενο σε σχέση µε την ταινία.  

Το βιβλίο που προέκυψε είναι αναµφίβολα το πιο περιεκτικό και πυκνό στη µακρά καριέρα του Τσόµσκι, ένα όµορφο όχηµα για τη µεταφορά του τολµηρού και ασυµβίβαστου οράµατός του και της οπτικής του για την οικονοµική πραγµατικότητα και του αντίκτυπού της στην πολιτική και ηθική ευηµερία της Αµερικής ως έθνους.  

«Πολλά βιβλία προσπαθούν να εξηγήσουν πώς φτάσαµε σ’ αυτό το σηµείο, κάποια επιτυχώς. Το βιβλίο του Τσόµσκι µάς δίνει το απαραίτητο ιστορικό πλαίσιο. Επικεντρωνόµενος στους δέκα τρόπους µε τους οποίους η κυβέρνηση και τα οικονοµικά συµφέροντα χειραγωγούν τον αµερικανικό λαό, ο Τσόµσκι µάς προσφέρει µια συγκλονιστική ιστορία που ερµηνεύει το σηµερινό οικονοµικό και πολιτικό τοπίο», έγραψε για το βιβλίο η Huffington Post.   Info: Νόαμ Τσόµσκι,

«Ρέκβιεµ για το αµερικανικό όνειρο»

Εκδόσεις Πατάκη

Μετάφραση: Αντώνης Καλοκύρης

Πηγή: lifo

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 12 Ιουλίου 2018 15:03

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.