ενημέρωση 3:32, 15 June, 2021

"ποιήματα και πεζά" - του Κ. Καρυωτάκη

Τον Κώστα Καρυωτάκη αλλιώς, πέρα από τα στερεότυπα της αυτοκτονίας του και του σφοδρού έρωτα με την Μαρία Πολυδούρη και φυσικά τις διαφορετικές προσεγγίσεις του έργου του, επιχειρεί να φωτίσει η καινούργια έκδοση «Κ.Π. Καρυωτάκης Ποιήματα και Πεζά» σε επιμέλεια του συγγραφεά και πανεπιστημιακού Δημήτρη Δημηρούλη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg.

Ενας πλούσιος τόμος που σκοπό έχει να αναδείξει όλες τις πλευρές της προσωπικότητας του ποιητή αλλά και τις λογοτεχνικές μάχες που εξελίχτηκαν γύρω του.

Στις 758 σελίδες, περιλαμβάνει τα ποιήματα και τις μεταφράσεις του στην πρώτη έκδοσή τους από τον ίδιο (χωρίς τις μετέπειτα παρεμβάσεις) με σημαντικές επισημάνσεις για τη γλώσσα και το ύφος. Λογοτεχνικά και μη λογοτεχνικά πεζά του, στην αυθεντική τους μορφή. Επιστολές του ποιητή. Κριτικές γραμμένες από προσωπικότητες όπως οι Τέλλος Άγρας, Κλέων Παράσχος, Βασίλης Ρώτας, Ανδρέας Καραντώνης, Κ.Θ. Δημαράς, Γ. Θεοτοκάς, Μ. Παπανικολάου, Ζ. Λορεντζάτος, Β. Λεοντάρης, Γ. Σεφέρης, Ο. Ελύτης κ.ά. με τις οποίες αναδεικνύονται οι διαφορετικές προσεγγίσεις του έργου του Καρυωτάκη. Πλήθος πληροφορίες για τη ζωή του, την εποχή του, τις λογοτεχνικές διενέξεις και την προσπάθεια αποδόμησης του, τη γλώσσα, το ύφος, τις ποιητικές καινοτομίες του, κ.α.

Μαζί η κατατοπιστικότατη εισαγωγή του καθηγητή Δημήτρη Δημηρούλη που αντιτίθεται στις συνήθεις κοινοτοπίες περί Καρυωτάκη και ξαναναθέτει τους όρους ανάγνωσης του ποιητή που, όπως γράφει ο Τέλλος Άγρας, ξεπέρασε όλους τους άλλους «αμέσως και εξακολουθητικά».

«Ποια η θέση του Καρυωτάκη σήμερα; Φιλόλογοι και κριτικοί, ποιητές, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι ανακυκλώνουν τα ίδια: αυτοκτονία και Πολυδούρη. Με την πρώτη ανοίγει η περιοχή της περιέργειας και του σκανδάλου: Γιατί αυτοκτόνησε; Είχε σοβαρό αφροδίσιο; Είχε μπλέξει με ναρκωτικά και υποθέσεις του υποκόσμου; Με τη δεύτερη οργιάζει η παραφιλολογία: Πόσο αγαπήθηκαν; Είχαν σεξουαλικές σχέσεις; Ο βίος συγχέεται με το έργο και αν σε όλα αυτά προσθέσουμε όρους όπως παρακμή, απελπισία, θανατολογία, απαισιοδοξία, τότε έχουμε τη λογοτεχνική προσωπογραφία του Καρυωτάκη, όπως επιβιώνει έως τις μέρες μας. Μια προσωπογραφία που συσκοτίζει το σημαντικότερο ζήτημα: το έργο του ποιητή»,  γράφει στην εισαγωγή  ο Δημήτρης Δημηρούλης.

«Ο Καρυωτάκης ξεχώρισε, γιατί μόνον αυτός έκανε το βήμα εμπρός, ανοίγοντας χώρο για μια καινούρια ποιητική γραφή, άγνωστη έως τότε. Σε λιγότερο από μια δεκαετία, την πρώτη του Μεσοπολέμου, κατόρθωσε να αλλάξει την πορεία της ελληνικής ποίησης», τονίζει ο καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας.

Η έκδοση περιλαμβάνει όλα όσα απαιτούνται για να οικοδομήσουμε μια νέα σχέση με τον Καρυωτάκη. Με αυτήν ανακαλύπτουμε έναν ποιητή πολύ επίκαιρο,  «ίσως», όπως γράφει ο Δ. Δημηρούλης, «τον πιο αναγκαίο στην Ελλάδα της παρούσας κρίσης, γιατί δεν παρηγορεί και δεν κολακεύει, αλλά σαρκάζει μελαγχολικά την κατάρρευση μιας κοινωνίας που αποφεύγει συστηματικά να αναμετρηθεί με τις ψευδαισθήσεις της».

Η παρουσίαση γίνεται στο Μέγαρο Μουσικής (στον πολυχώρο του Συλλόγου οι Φιλοι της Μουσικής, Δευτέρα 8 Απριλίου στις 7.00). Θα μιλήσουν η Ζυράννα Ζατέλη - συγγραφέας, η Λένα Πλάτωνος - μουσικός και ο επιμελητής του τόμου Δημήτρης Δημηρούλης - συγγραφέας, πανεπιστημιακός. Ποιήματα θα απαγγείλει η Μαρία Κίτσου - ηθοποιός.

Πηγή: efsyn

Τελευταία τροποποίηση στιςΔευτέρα, 08 Απριλίου 2019 09:51

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.