ενημέρωση 5:08, 19 July, 2019

Τραγουδώντας για τη Ρόζα Λούξεμπουργκ

Μία από τις πιο σημαντικές γυναίκες στην ιστορία των κοινωνικών αγώνων ήταν η γερμανίδα θεωρητικός και επαναστάτρια Ρόζα Λούξεμπουργκ, η «Κόκκινη Ρόζα» όπως είναι ευρέως γνωστή. 

Γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου του 1871 στο ρωσοκρατούμενο τμήμα της Πολωνίας από μια φτωχική οικογένεια Εβραίων εμπόρων. 

Λίγες ώρες πριν από το μαρτυρικό θάνατό της, είχε γράψει: «Τάξη επικρατεί στο Βερολίνο! Ηλίθιοι δήμιοι! Η τάξη σας είναι χτισμένη στην άμμο. Αύριο κιόλας η επανάσταση θα “ανυψωθεί με μια βροντή” και με σαλπίσματα θα ανακοινώσει στον τρόμο σας: Ήμουν, Είμαι, Θα είμαι!».

Η Ρόζα Λούξεμπουργκ θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες γυναίκες του 20ου αιώνα, κυνηγημένη μέχρι το τέλος της ζωής της. Η Ρόζα πίστευε στην αυτοδιάθεση των λαών και τον διεθνιστικό χαρακτήρα του σοσιαλιστικού κινήματος, ενώ είχε εκφράσει διαφωνίες για τη δικτατορία του προλεταριάτου, με λόγο που είχε απευθύνει στον Λένιν. Στις 15 Ιανουαρίου 1919 στο Βερολίνο, μέλη παραστρατιωτικής οργάνωσης υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες δολοφόνησαν άγρια τη Ρόζα Λούξεμπουργκ και τον Καρλ Λίμπκνεχτ.

Με αυτόν τον τρόπο, οι έλληνες καλλιτέχνες τραγούδησαν για τη Ρόζα. Το όνομα και η κοινωνική προσφορά της έχουν συνδεθεί με σημαντικές στιγμές στο ελληνικό τραγούδι.

Πολυμέσα

Τελευταία τροποποίηση στιςΔευτέρα, 15 Απριλίου 2019 08:42

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.