ενημέρωση 4:19, 24 October, 2020

Γράμματα απο τη φυλακή - του Νέλσον Μαντέλα

 «Πάλεψα ενάντια στην κυριαρχία των λευκών, πάλεψα και ενάντια στην κυριαρχία των μαύρων. Αυτό που επιθυμώ είναι το ιδανικό μιας δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας, όπου όλοι οι άνθρωποι συμβιώνουν αρμονικά και απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες. Είναι ένα ιδανικό το οποίο ελπίζω να ζήσω και να το πραγματοποιήσω. Αλλά αν χρειαστεί, είναι ένα ιδανικό για το οποίο είμαι προετοιμασμένος να πεθάνω.»
~ Nέλσον Μαντέλα
Η 18η Ιουλίου καθιερώθηκε ως η Διεθνής Ημέρα Νέλσον Μαντέλα από τα Ηνωμένα Έθνη και συμπίπτει με την ημερομηνία γέννησης του εμβληματικού Νοτιοαφρικανού ηγέτη. Η ημέρα αυτή δεν είναι απλώς ένας φόρος τιμής στη ζωή και την κληρονομιά του Μαντίμπα. Αποτελεί μια έκκληση στις επόμενες γενιές να αναλάβουν δράση, να αντιμετωπίσουν την κοινωνική ανισότητα και να γίνουν φορείς θετικής αλλαγής.

Κάθε χρόνο την ημέρα αυτή, άνθρωποι στη Νότια Αφρική και σε όλο τον κόσμο αφιερώνουν τουλάχιστον 67 λεπτά από τη μέρα τους σε εθελοντική εργασία. Τα εξήντα επτά λεπτά συμβολίζουν τον αριθμό των ετών κατά τα οποία ο Μαντέλα αγωνίστηκε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία και κατά κάθε μορφής καταδυνάστευσης.


Ο Νέλσον Μαντέλα υπήρξε ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα σύμβολα προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του εικοστού αιώνα. Γεννήθηκε στη Νότια Αφρική και ήταν γιος ενός φυλάρχου. Σπούδασε σε κολέγιο μεθοδιστών Ιεραποστόλων και στη συνέχεια αποφοίτησε από τη Νομική. Το 1944 έγινε μέλος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) και εργάστηκε ενεργά για την εξάλειψη των πολιτικών του απαρτχάιντ του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος.
Με αφορμή τα γενέθλια του Νοτιοαφρικανού αγωνιστή Νέλσον Μαντέλα στις 18 Ιουλίου, ξαναθυμόμαστε τις επιστολές που έγραψε κατά τη διάρκεια των 10.052 ημερών της φυλάκισής του προς την οικογένειά του, τους συναδέλφους του, τους  διοικητές φυλακών και συνάδελφούς του ακτιβιστές.
Συνελήφθη το 1962, σε ηλικία 44 ετών, καθώς το καθεστώς του απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής εντατικοποιούσε τη βάρβαρη εκστρατεία του εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων. Δεν είχε ιδέα ότι θα περνούσε στη φυλακή τα επόμενα είκοσι επτά χρόνια της ζωής του. Τελικά, αποφυλακίστηκε τον Φεβρουάριο του 1990 και ενέτεινε τη μάχη του εναντίον της καταπίεσης, για να επιτύχει τους στόχους που ο ίδιος και οι άλλοι είχαν θέσει πριν από σχεδόν σαράντα χρόνια.

Τον Μάιο του 1994 ορκίστηκε ως ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, ένα αξίωμα που κράτησε μέχρι το 1999. Προέδρευσε κατά την περίοδο που η χώρα άφησε πίσω της τη διακυβέρνηση από μια μειονότητα και το απαρτχάιντ, κερδίζοντας τον διεθνή σεβασμό για την προάσπιση της εθνικής και διεθνούς συμφιλίωσης. Κατά την 90ή επέτειο των γενεθλίων του, το 2008, έγινε ένας παγκόσμιος εορτασμός προς τιμήν του και αναζωπυρώθηκαν οι στόχοι της ελευθερίας και της ισότητας που ο ίδιος είχε θέσει.

Κατά τις 10.052 ημέρες της φυλάκισής του, ο Μαντέλα έγραψε εκατοντάδες γράμματα σε άτεγκτες διοικήσεις φυλακών, συναδέλφους ακτιβιστές, κυβερνητικούς αξιωματούχους και, πρώτα και κύρια, στη θαρραλέα σύζυγό του, Γουίνι, και τα πέντε παιδιά του. Τα γράμματα αυτά, τα περισσότερα από τα οποία δεν είχαν δει ποτέ το φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτουν άγνωστες, ανθρώπινες πτυχές του Μαντίμπα.


Mε αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του, οι επιστολές του εκδόθηκαν σε έναν τόμο με τίτλο Γράμματα από τη φυλακή (εκδόσεις Κλειδάριθμος, μετάφραση Γιώργου Μαραγκού), όπου συγκεντρώνονται διακόσιες πενήντα πέντε από τις εκατοντάδες επιστολές που έστειλε ο Μαντέλα από την απομόνωση, τα είκοσι επτά χρόνια που βρισκόταν στη φυλακή.
 
Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 17 Ιουλίου 2020 09:02

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.