ενημέρωση 6:05, 26 January, 2020

Πρώτη δοκιμή για το νέο σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών της Ευρώπης

Οι δορυφόροι του EDRS θα λειτουργούν ως αναμεταδότες για την επικοινωνία με άλλους δορυφόρους   (Φωτογραφία:  ESA ) Οι δορυφόροι του EDRS θα λειτουργούν ως αναμεταδότες για την επικοινωνία με άλλους δορυφόρους (Φωτογραφία: ESA )
Φρανκφούρτη
Ευρωπαϊκός δορυφόρος μετέδωσε στο έδαφος μια σειρά από εικόνες χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά ένα σύστημα επικοινωνιών που βασίζεται σε λέιζερ. Το σύστημα EDRS θα μεσολαβεί στις επικοινωνίες των δορυφόρων και θα προσφέρει για αδιάλειπτη σύνδεση με τα επίγεια κέντρα λήψης.

Το EDRS (European Data Relay Satellite, Ευρωπαϊκός Δορυφόρος Αναμετάδοσης Δεδομένων) με κόστος που εκτιμάται στα 450 εκατομμύρια δολάρια, θα χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων στο πρόγραμμα Copernicus, ένα ευρωπαϊκό, πρόγραμμα γεωσκόπησης με ραντάρ, κόστους 7,5 δισ. ευρώ. Θα είναι επίσης διαθέσιμο για συνδρομητές επί πληρωμή.

Διαβάστε επίσης:

Όπως εξήγησε στο Reuters ο Γιόζεφ Άσμπαχερ της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA, οι σημερινοί ευρωπαϊκοί δορυφόροι μπορούν να λαμβάνουν και να μεταδίδουν δεδομένα μόνο όταν έχουν οπτική επαφή με τους σταθμούς εδάφους.

Η ESA χρησιμοποιεί τέσσερις σταθμούς σε όλο τον κόσμο, αυτό όμως δεν αρκεί για αδιάλειπτη σύνδεση. «Υπάρχουν διακοπές των 45 έως 90 λεπτών μέχρι να φτάσει ο δορυφόρος από τον ένα σταθμό στον άλλο» είπε ο Άσμπαχερ.

Στην τελική του μορφή, το σύστημα EDRS θα περιλαμβάνει δύο δορυφόρους που θα μεσολαβούν στις επικοινωνίες άλλων δορυφόρων με τους σταθμούς εδάφους. Οι πομποδέκτες λέιζερ θα μεταδίδουν δεδομένα με ταχύτητα 1,8 gigabit ανά δευτερόλεπτο, εκατοντάδες φορές υψηλότερη σε σχέση με τις διαδικτυακές συνδέσεις ADSL.

Το EDRS θα προσφέρει επίσης δυνατότητα κρυπτογράφησης για ευαίσθητα δεδομένα και θα περιορίσει την εξάρτηση της Ευρώπης από ξένους επίγειους σταθμούς.

Στη δοκιμή της Παρασκευής, ο καινούργιος δορυφόρος Sentinel-1a του Copernicus μετέδωσε εικόνες ραντάρ σε δορυφόρο επικοινωνιών της Inmarsat που απείχε 36.000 χιλιόμετρα.

Η επιτυχής δοκιμή ανοίγει τώρα το δρόμο για την ανάθεση του EDRS στην Astrium, μια εταιρεία του ομίλου Airbus.

Ένα παραπλήσιο σύστημα επικοινωνιών με λέιζερ δοκιμάζεται από τη NASAγια τις επικοινωνίες της με αποστολές στο βαθύ Διάστημα.

Τελευταία τροποποίηση στιςΔευτέρα, 01 Δεκεμβρίου 2014 12:12

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.