ενημέρωση 7:44, 17 August, 2018

Microsoft - βυθίζει το κέντρο δεδομένων στο Orkney

Η Microsoft έχει βυθίσει ένα κέντρο δεδομένων στη θάλασσα από το Orkney για να διερευνήσει εάν μπορεί να ενισχύσει την ενεργειακή απόδοση.

Το κέντρο δεδομένων, ένας άσπρος κύλινδρος που περιέχει ηλεκτρονικούς υπολογιστές, θα μπορούσε να καθίσει στον πάτο της θάλασσας για πέντε χρόνια.

Ένα υποθαλάσσιο καλώδιο φέρνει την ισχύ του κέντρου δεδομένων και παίρνει τα δεδομένα του στην ακτή και στο ευρύτερο διαδίκτυο - αλλά αν οι υπολογιστές βρίσκονται στο σκάφος, δεν μπορούν να επισκευαστούν.

Το Orkney επιλέχθηκε επειδή είναι ένα σημαντικό κέντρο έρευνας για την ανανεώσιμη ενέργεια.

Η θεωρία είναι ότι το κόστος ψύξης των υπολογιστών θα κοπεί με την τοποθέτηση τους κάτω από το νερό.

"Πιστεύουμε ότι έχουμε στην πραγματικότητα πολύ καλύτερη ψύξη υπό βροχή από ό, τι στην ξηρά", λέει ο Ben Cutler, ο οποίος είναι υπεύθυνος για αυτό που η Microsoft χαρακτήρισε το Project Natick.

"Επιπλέον, επειδή δεν υπάρχουν άνθρωποι, μπορούμε να πάρουμε όλο το οξυγόνο και το μεγαλύτερο μέρος των υδρατμών από την ατμόσφαιρα που μειώνει τη διάβρωση, γεγονός που αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στα κέντρα δεδομένων".

Microsoft data centre
Δεν θα είναι δυνατή η επισκευή των υπολογιστών σε περίπτωση αποτυχίας, αλλά η ελπίδα είναι ότι θα υπάρξει χαμηλότερος ρυθμός αποτυχίας απ 'ό, τι στη γη.

Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό κέντρο δεδομένων σε σύγκριση με τα γιγαντιαία υπόστεγα που αποθηκεύουν τόσο πολύ από τις πληροφορίες του κόσμου, μόνο 12 ράφια εξυπηρετητών αλλά με αρκετό χώρο για την αποθήκευση πέντε εκατομμυρίων ταινιών.

Το πρώτο πειραματικό κέντρο υποβρύχιων δεδομένων της Microsoft, που βυθίστηκε για πέντε μήνες το 2015, ονομάστηκε Leona Philpot μετά από έναν χαρακτήρα σε ένα παιχνίδι XBox.

Αν το Project Natick αποδειχθεί επιτυχές, η Microsoft προβλέπει να βυθιστούν ομάδες πέντε από αυτούς τους κυλίνδρους και να μπορέσει να αναπτύξει ένα κέντρο δεδομένων υπεράκτιων δεδομένων σε 90 ημέρες, ενώ θα μπορούσε να χρειαστούν χρόνια στην ξηρά.

Η λειτουργία για να βυθίσει το κέντρο δεδομένων Orkney ήταν μια δαπανηρή πολυεθνική υπόθεση.

Ο κύλινδρος χτίστηκε στη Γαλλία από μια ναυπηγική εταιρεία, το Naval, φορτώθηκε με τους εξυπηρετητές του και στη συνέχεια έφυγε από τη Βρετάνη στο Stromness στο Orkney. Εκεί, ένας άλλος εταίρος, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Θαλάσσιας Ενέργειας (EMEC), παρέσχε βοήθεια, συμπεριλαμβανομένου του υποθαλάσσιου καλωδίου που συνδέει το κέντρο με την ακτή.

Η παρουσία του EMEC, με την τεχνογνωσία του στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τις γνώσεις του σχετικά με τις θάλασσες γύρω από το Orkney, αποτελούσε έναν παράγοντα πίσω από την απόφαση της Microsoft να επιλέξει αυτή τη θέση.

"Έχουμε τόσο πολύ ανανεώσιμη ενέργεια εδώ", λέει ο διευθύνων σύμβουλος της EMEC Neil Kermode.

"Έχουμε παράξει περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε από το 2012."

Οι Νήσοι Orkney ήταν πρώτοι υιοθετώντες την αιολική ενέργεια. Και η EMEC πειραματίζεται για την ενέργεια των παλιρροϊκών και των κυμάτων για 14 χρόνια, με ένα από τα σημεία δοκιμής της στην παραλία όπου βγαίνει το καλώδιο Project Natick.

Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι η ταχεία επέκταση της βιομηχανίας κέντρων δεδομένων θα μπορούσε να σημαίνει έκρηξη της χρήσης ενέργειας.

Όμως η Emma Fryer, η οποία εκπροσωπεί τον τομέα στην Tech UK, λέει ότι ο φόβος έχει υπερβληθεί.

"Αυτό που συνέβη είναι ότι είχαμε το όφελος του Νόμου του Moore", λέει.

Οι συνεχιζόμενες εξελίξεις στη δύναμη επεξεργασίας κατέστησαν ανόητες προβλέψεις ανόητες, λέει η κ. Fryer.

"Μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε εκρήξεις δεδομένων με μικρή μόνο αύξηση της χρησιμοποιούμενης ενέργειας."

Ωστόσο, δέχεται ότι υπάρχει πρόκληση καθώς η βιομηχανία συνεχίζει να επεκτείνεται και χαιρετίζει πειράματα όπως η Microsoft.

"Είναι πραγματικά συναρπαστικό το γεγονός ότι το σκέφτονται ριζικά", λέει.

Η κ. Fryer πιστεύει επίσης ότι η τοποθέτηση κέντρων δεδομένων κοντά ή κάτω από τη θάλασσα είναι μια καλή ιδέα.

Λέει: "Το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει κοντά στην ακτή".

Microsoft data centre

Ο καθηγητής Ian Bitterlin, ένας σύμβουλος του κέντρου δεδομένων για σχεδόν 30 χρόνια, είναι σκεπτικός σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της υποβρύχιας.

"Καταλήγετε απλά με μια θερμότερη θάλασσα και μεγαλύτερα ψάρια", λέει.

Και το 90% των κέντρων δεδομένων της Ευρώπης βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις όπως το Λονδίνο και η Μαδρίτη, επειδή εκεί είναι όπου χρειάζονται.

Ο κ. Ben Cutler της Microsoft επιμένει ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα είναι ελάχιστο - «το νερό μόλις μετρούμε τα επόμενα στάδια θα έχει μερικές χιλιάδες βαθμούς θερμότερο το πολύ» - και οι συνολικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του κέντρου δεδομένων Orkney θα είναι θετικές.

Καθώς αγωνιζόμασταν σε μια βάρκα λίγο πάνω από την τοποθεσία όπου έπρεπε να βυθιστεί το κέντρο δεδομένων την επόμενη μέρα, το έβαλα σε αυτόν που πολλοί άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι όλη η επιχείρηση ήταν λίγο τρελή.

Orkney

"Αυτό είναι ένα τρελό πείραμα που ελπίζω ότι θα γίνει πραγματικότητα" είπε. "Αλλά αυτό είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα τώρα - και ένας λόγος που κάνουμε διαφορετικούς τύπους έρευνας στα κέντρα δεδομένων είναι να μάθουμε τι έχει νόημα πριν αποφασίσουμε να το πάρουμε σε μεγαλύτερη κλίμακα".

Τώρα, η ομάδα Project Natick θα παρακολουθήσει το κέντρο δεδομένων για τα επόμενα πέντε χρόνια. Θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα σημάδι για το μέλλον - ή ίσως απλώς ένα τουριστικό αξιοθέατο για το πέρασμα των ψαριών.

Πολυμέσα

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 07 Ιουνίου 2018 11:09

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.