ενημέρωση 8:05, 15 October, 2019

Ford - Μην φοβάστε το σκοτάδι

Tο 81% των οδηγών φοβούνται την οδήγηση στο σκοτάδι, σύμφωνα με έρευνα της Ford, που για το λόγο αυτό εξέλιξε ένα νέο «ευφυές» σύστημα προβολέων που φωτίζει εκεί ακριβώς που πρέπει, διαβάζοντας με τη βοήθεια κάμερας τα σήματα της τροχαίας και τις διαγραμμίσεις των δρόμων.

Ο λόγος για το νέο Adaptive Front Lighting System της Ford - που τοποθετείται στο νέο Focus - και δείχνει μια ιδιαίτερη προτίμηση σε δικυκλιστές και πεζούς που θα συναντήσει σε διασταυρώσεις και κυκλικούς οδικούς κόμβους -φωτίζοντάς τους καλύτερα -και αντιδρά πριν καν ο οδηγός δώσει εντολή στο τιμόνι, προάγοντας έτσι την οδική ασφάλεια τη νύχτα. Βλέπετε, ανεξάρτητη έρευνα στη Γερμανία έδειξε ότι οι οδηγοί τη νύχτα φοβούνται, σε ποσοστό 53% “το να μην διακρίνουν έναν πεζό ή δικυκλιστή”, σε ποσοστό 43% “το να μην δουν έγκαιρα ένα εμπόδιο”, και το 23% “το να μην διακρίνουν που πάει ο δρόμος”. Το συγκεκριμένο σύστημα δεν βασίζεται σε GPS, το οποίο, σύμφωνα με τη Ford, δεν περιλαμβάνει πάντα με ακρίβεια τις αλλαγές του δρόμου, αλλά παρακολουθώντας τη σήμανση και τις διαγραμμίσεις, κατευθύνει τις δέσμες των προβολέων στις στροφές, πριν καν ο οδηγός γυρίσει το τιμόνι.
 
«Όνειρό μας είναι να κάνουμε τη νυχτερινή οδήγηση το ίδιο εύκολη με την οδήγηση στο φως της μέρας. Οι τελευταίες μας τεχνολογίες φωτισμού συντελούν στην υλοποίηση του σχεδίου μας» δήλωσε ο Michael Koherr, μηχανικός έρευνας φωτισμού, Ford Ευρώπης. «Σε όλη την Ευρώπη το 15% των δρόμων αλλάζουν κάθε χρόνο. Όσο χρήσιμο και αν είναι το GPS, η χρήση οδοσήμανσης για την ανάγνωση του δρόμου προσφέρει πιο ενημερωμένες πληροφορίες.»
 
Η εμπρός κάμερα του Ford Focus ήδη υποστηρίζει τεχνολογίες που βοηθούν τους οδηγούς να διατηρούν το αυτοκίνητο στο κέντρο της λωρίδας καθώς και μία απόσταση ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα, ενώ τους προειδοποιούν εάν πρόκειται να εισέλθουν στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας στο αυτοκινητόδρομο. Τοποθετημένη στην εσωτερική πλευρά του παρμπρίζ, κάτω από τον καθρέπτη, «διαβάζει» τη σήμανση σε απόσταση έως 65 m μπροστά, δίνοντας τη δυνατότητα ενεργοποίησης της λειτουργίας του δυναμικού φωτισμού στροφών, πολύ πριν ο οδηγός στρίψει το τιμόνι.
 
Σημειώνουμε ότι ο κίνδυνος να εμπλακείς σε σοβαρό ατύχημα είναι τριπλάσιος τη νύχτα σε σχέση με την ημέρα. Στην Ε.Ε. μεταξύ 2006 και 2015, υπήρξε σημαντική αύξηση ατυχημάτων με δίκυκλα συγκριτικά με τους άλλους χρήστες των δρόμων – με το 1 στα 4 να σημειώνονται σε διασταυρώσεις.

Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2018 08:40

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.