ενημέρωση 4:26, 31 May, 2020

Νέα ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια - Νέα ποιότητα του ρωσικού ναυτικού

Το 2019, το ρωσικό ναυτικό θα λάβει δύο πυρηνικά υποβρύχια: "Πρίγκιπα Βλαντιμίρ" και "Καζάν". Αυτά τα νέα πυρηνικά υποβρύχια έχουν ως στόχο την ενίσχυση της ικανότητας καταπολέμησης του υποβρυχίου στόλου της Ρωσικής Ομοσπονδίας και την εξασφάλιση του πυρηνικού αποτρεπτικού παράγοντα σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επίσης, φέτος, το ρωσικό ναυτικό θα λάβει φρεγάτα "Ναυάρχου του στόλου Kasatonov", "Gremyashchy" corvette, μεγάλο πλοίο προσγείωσης "Peter Morgunov", μικρά πυραυλικά πλοία "Mercury" και "Ingushetia", περιπολικό πλοίο "Dmitry Rogachev" 20 πλοία υποστήριξης.

Σύμφωνα με προγενέστερες δημοσιευμένες επίσημες πληροφορίες το 2019, το ρωσικό ναυτικό πρέπει να δέχεται πυραυλικό πλοίο στρατηγικού τύπου Prince («Knyaz» στα ρωσικά) Vladimir (Project 955A Borei-A) και πυρηνικό υποβρύχιο πολλαπλών χρήσεων Kazan (Project 885M Yasen-M) .

Ο πρίγκιπας Βλαντιμίρ, όπως και άλλοι Cruisers Project 955, δημιουργήθηκε στο Γραφείο Κεντρικού Σχεδιασμού Rubin στην Αγία Πετρούπολη. Το υποβρύχιο ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2017.

Μέχρι σήμερα, υπάρχουν τρία 955 Cruisers έργων για την καταπολέμηση των δασμών στον Παγκόσμιο Ωκεανό - Yury Dolgoruky (ο βόρειος στόλος), Αλέξανδρος Nevsky (ο στόλος του Ειρηνικού) και Vladimir Monomakh (ο στόλος του Ειρηνικού). Τα επόμενα χρόνια, η ένωση παραγωγής Sevmash στο Severodvinsk θα παραδώσει τέσσερα ακόμα κρουαζιερόπλοια: τον Πρίγκιπα Όλεγκ, τον Γενισίσιμο Σουβορόφ, τον αυτοκράτορα Αλέξανδρο Γ 'και τον Πρίγκιπα Ποστάρσκι.

Σύμφωνα με εκπρόσωπους του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τα υποβρύχια της κατηγορίας Borei θα αποτελέσουν τη βάση της πυρηνικής τριάδας της Ρωσίας. Στο μέλλον, θα αντικαταστήσουν τα πυρηνικά υποβρύχια τρίτης γενιάς των έργων Kalmar και Dolphin.

Ο εκτοπισμός του υποβρυχίου Project 955 ανέρχεται σε 24.000 τόνους. Το μήκος του είναι 170 μέτρα. πλάτος - 13,5 μέτρα. ταχύτητα - έως 29 κόμβους (53,7 χλμ. / ώρα). βάθος βύθισης - έως 400 μέτρα, αυτόνομη πλοήγηση - 90-100 ημέρες.

Το κύριο χαρακτηριστικό των υποβρυχίων κατηγορίας Borei είναι το χαμηλό επίπεδο θορύβου. Ο σχεδιασμός του υποβρυχίου περιλαμβάνει ειδικά απορροφητικά υλικά. Οι έλικες καθίστανται σε ακροφύσια δακτυλίου και, εάν είναι απαραίτητο, ο πυρηνικός ιπτάμενος αγωγός μπορεί να χρησιμοποιεί μονάδες προωθητικής τροφοδοσίας. Για να τα στεγάσει όλα, τα υποβρύχια της κατηγορίας Borei είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα ραδιο-ηλεκτρονικά συστήματα και συστήματα σόναρ.

Το Borei-A είναι πλήρως ρωσικό υποβρύχιο που δημιουργήθηκε σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, συμπεριλαμβανομένων των δεικτών χαμηλού θορύβου. Ο πρίγκηπας Βλαντιμίρ είναι κάπως διαφορετικός από τους προκατόχους του. Το νέο sub έχει μια ελαφρώς διαφορετική μορφή υπερκατασκευής και το κύτος. Γενικά, πρόκειται για ένα πιο τεχνολογικό σκάφος από ό, τι και οι τρεις προκάτοχοί του.

 

Ένας πλοηγός έργου Borei είναι φορέας των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM) R-30 "Bulava" που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Θερμοηλεκτρονικής της Μόσχας (MIT). Το κύριο πλεονέκτημα αυτού του όπλου είναι η λεγόμενη ξηρή εκκίνηση: το σιλό, από το οποίο εκτοξεύεται ο βλήχος, δεν γεμίζει με νερό πριν ξεκινήσει. Αυτή η ιδιαιτερότητα μειώνει την πιθανότητα να ανιχνευθεί από τον εξοπλισμό σόναρ του εχθρού.

Ένα ICBM Bulava μπορεί να εκτοξευθεί από κάτω από το πάχος του πάκτου της Αρκτικής, το οποίο είναι ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα αυτού του όπλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κρουαζιερόπλοια Project 667 που είναι εφοδιασμένα με βλήματα R-29RMU2 Sineva και R-29RMU2.1 Liner υγρών καυσίμων μπορούν να πυροβολούν πυραύλους μόνο όταν σπάσουν τον πάγο.

Το εύρος του βλήτου R-30 Bulava είναι 10.000 χλμ., Ο πυραύλος έχει μήκος 12.1 μέτρα, το ωφέλιμο φορτίο του είναι 1.1 τόνοι και η πιθανή κυκλική απόκλιση (ακρίβεια) κυμαίνεται από 120 έως 350 μέτρα. Κάθε ICBM Bulava είναι εξοπλισμένο με έξι μεμονωμένες μονάδες καθοδήγησης χωρητικότητας 150 κιλοτόν το καθένα. Ένας υποπολιτισμός Borei μπορεί να μεταφέρει 16 πυραύλους Bulava στα σιλό του.

Όλοι οι βαλλιστικοί πυραύλοι που βρίσκονται σε υπηρεσία με το ρωσικό ναυτικό είναι σε θέση να ξεπεράσουν τα συστήματα πυραυλικής άμυνας. Ωστόσο, ο πυραύλος Bulava είναι ένα πιο αποτελεσματικό ICBM στη θάλασσα. Το Bulava είναι πυραύλων στερεών καυσίμων. Είναι κατώτερο από τα ICBM υγρών καυσίμων όσον αφορά την εμβέλεια και το φορτίο μάχης, αλλά το R-30 είναι ασφαλέστερο σε λειτουργία και δίνει στο Ναυτικό απτά πλεονεκτήματα σε μυστικότητα.

Το υποβρύχιο πολλαπλών χρήσεων Kazan που αναπτύχθηκε από την JSC Malakhit (Αγία Πετρούπολη) θα εισέλθει στο βόρειο στόλο του ρωσικού ναυτικού στα τέλη του 2019. Το Kazan είναι το πρώτο σειριακό υποβρύχιο του έργου 855M.

Το Advanced Project 855M ανήκει στην τέταρτη γενιά πυρηνικών υποβρυχίων πολλαπλών χρήσεων. Το υποβρύχιο Kazan είναι εξοπλισμένο με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Συγκεκριμένα, το υποβρύχιο έχει υδροακουστικό σύμπλεγμα νέας γενιάς MGK-600 "Irtysh" με σφαιρική κεραία σε σχήμα τόξου. Το σύστημα είναι απαραίτητο για την ανίχνευση θορύβου, τη μέτρηση του πάχους του πάγου, την ανίχνευση υδροακουστικών σημάτων και την ταξινόμηση των στόχων.

Ο Καζάν φέρει έναν υδροζόλιο αντιδραστήρα πυρηνικής ενέργειας της οικογένειας ΟΚ-650V, ο οποίος αναπτύχθηκε στο OKBM με το όνομα Afrikantov (Nizhny Novgorod). Ο αντιδραστήρας ξεχωρίζει για την απλότητα της λειτουργίας του και θα πρέπει να αυξήσει την αξιοπιστία του συστήματος ισχύος του υποβρυχίου.

Το οπλοστάσιο των υποβρυχίων Yasen-M αποτελείται από πυραύλους "Caliber" και "Onyx". Σύμφωνα με εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων, τα υποβρύχια θα είναι εξοπλισμένα με υπερηχητικούς πυραύλους Zircon μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών. Τα πυραύλια Zircon μπορούν να φτάσουν ταχύτητες 9 Mach και να επιτύχουν στόχους σε απόσταση πάνω από 1.000 χιλιόμετρα.

Οι πυραύλοι Zircon θα δώσουν στα Yasen υποβρύχια σημαντικά πλεονεκτήματα. Θα είναι σε θέση να καταστρέψουν τις ομάδες αερομεταφορέων, μεμονωμένα μεγάλα πολεμικά πλοία και ναυτικές βάσεις.

Ωστόσο, το κύριο έργο των υποβρυχίων Yasen-M θα παραμείνει αμετάβλητο: θα χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση στρατηγικών πυρηνικών σκαφών των δυτικών κρατών. Τα ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια θα πρέπει να αποτρέψουν αποτελεσματικά μια πυρηνική επίθεση από ναυτικές πλατφόρμες στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Τα υποβρύχια Borei-A και Yasen-M αντιπροσωπεύουν μια νέα ποιότητα του ρωσικού ναυτικού. Κάθε νέο υποβρύχιο είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση ενός προηγούμενου υποσέλιδου. Είναι πολύ σημαντικό ότι όλα τα σειριακά υποβρύχια της Ρωσίας είναι εντελώς εσωτερικά σκάφη.

Πηγή: pravda

Πολυμέσα

Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 08 Μαΐου 2019 09:26

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.