ενημέρωση 4:21, 10 August, 2020

Μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων «κλείνει» η Volvo

Συμφωνίες δισεκατομμυρίων δολαρίων, με CATL και LG Chem, για την προμήθεια μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων υπέγραψε η Volvo. Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα της σουηδικής εταιρίας προς την πλήρη ηλεκτροκίνηση.
 
Πρόκειται για κίνηση μακράς πνοής που διασφαλίζει τις, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, προμήθειες μπαταριών ιόντων λιθίου κατά την ερχόμενη δεκαετία, για τα μοντέλα Volvo και Polestar επόμενης γενιάς από τους κορυφαίους κατασκευαστές μπαταριών CATL και LG Chem.
 
Η συμφωνία καλύπτει την προμήθεια μπαταριών για όλα τα μοντέλα της επερχόμενης πλατφόρμας SPA2 και της υπάρχουσας πλατφόρμας CMA σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνιστά, δε, ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση της φιλόδοξης στρατηγικής της Volvo για τον πλήρη εξηλεκτρισμό των αυτοκινήτων της. Θυμίζουμε στο σημείο αυτό παλιότερη ανακοίνωση της Volvo, με βάση την οποία όλα τα νέα μοντέλα της που θα λανσάρονται από το 2019 και μετά θα διαθέτουν και κάποια έκδοση με ηλεκτροκινητήρα. Από τότε, η εταιρεία ενίσχυσε αυτή τη στρατηγική, δηλώνοντας ότι στόχος της είναι έως το 2025 το 50% των παγκόσμιων πωλήσεών της να αντιπροσωπεύει αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
 
Η κινεζική CATL και η νοτιοκορεατική LG Chem είναι φημισμένοι κατασκευαστές μπαταριών, με μακρά και επιτυχημένη πορεία στην προμήθεια μπαταριών ιόντων λιθίου στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Πληρούν τις αυστηρές προδιαγραφές της Volvo όσον αφορά την τεχνολογική πρωτοπορία, την εφοδιαστική αλυσίδα και το κόστος.
 
Η πρώτη μονάδα συναρμολόγησης μπαταριών της Volvo είναι ήδη υπό κατασκευή στο εργοστάσιο του Ghent (Γκεντ), στο Βέλγιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς, ενώ το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό Volvo που θα κατασκευάζεται στο εν λόγω εργοστάσιο είναι το βραβευμένο XC40 (ευρωπαϊκό αυτοκίνητο της χρονιάς 2018). Εκεί κατασκευάζονται ήδη οι plug-in υβριδικές εκδόσεις του XC40.


 
Η πλατφόρμα CMA (Compact Modular Architecture) αποτελεί τη βάση του XC40, του αμιγώς ηλεκτρικού Polestar 2, καθώς και άλλων μοντέλων της LYNK & CO, την οποία η Volvo κατέχει από κοινού με την Geely.
 
Η πλατφόρμα SPA2 αποτελεί την επόμενη γενιά της εξελιγμένης από τη Volvo πλατφόρμας SPA (Scalable Product Architecture) και θα λανσαριστεί στις αρχές της επόμενης δεκαετίας. Η SPA είναι μία από τις πλέον προηγμένες πλατφόρμες στην αυτοκινητοβιομηχανία και σε αυτήν βασίζονται σήμερα όλα τα μοντέλα των Σειρών 90 και 60 της Volvo. Το πρώτο Volvo που θα βασίζεται στην SPA2 θα είναι το XC90 της επόμενης γενιάς.
 
Σημειώνουμε ότι φέτος η Volvo παρουσίασε μια σειρά από νέα, αναβαθμισμένα συστήματα ηλεκτροκίνησης, που λανσάρονται σε ολόκληρη την γκάμα της. Συγκεκριμένα, αναβαθμίστηκαν τα υπάρχοντα συστήματα Τ8 και Τ6 Twin Engine plug-in hybrid, ενώ οι plug-in επιλογές είναι διαθέσιμες πλέον σε κάθε μοντέλο που παράγει η σουηδική εταιρία.

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 21 Μαΐου 2019 10:31

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.