ενημέρωση 8:49, 22 August, 2019

Φτηνές «βολές» και επιθέσεις σε ταχύτητα φωτός - Γιατί τα όπλα λέιζερ είναι μια τάση για τον 21ο αιώνα

Τα λέιζερ θεωρούνται συνήθως ως «όπλο του μέλλοντος» - και ότι το μέλλον είναι ήδη εδώ καθώς το κάνουν στο στρατό. Τα συστήματα λέιζερ έχουν μοναδικές ιδιότητες, ανοίγοντας νέους τρόπους διεξαγωγής πολέμου, λέει ο στρατιωτικός αναλυτής της RT.

Τα όπλα λέιζερ "θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό" τις δυνατότητες μάχης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων "σε ολόκληρο τον 21ο αιώνα", δήλωσε ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Η χώρα έχει ήδη υιοθετήσει ένα σύστημα λέιζερ μάχης - Peresvet - και φαίνεται να αναζητά άλλα όπλα αυτού του τύπου.

Τα λέιζερ έχουν πράγματι μεγάλες δυνατότητες να χρησιμοποιηθούν στον αγώνα, ειδικά εναντίον απρόσεκτων στόχων, όπως σμήνη μικροσκοπικών αεροσκαφών, πιστεύει ο ρωσικός στρατιωτικός αναλυτής Μιχαήλ Κοδάρενο. Εκτός αυτού, έχουν πολλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τα βαλλιστικά και τα πυραυλικά όπλα.

"Τα όπλα λέιζερ είναι αρκετά δελεαστικά λόγω της πιθανότητας μιας έκπληξης και σχεδόν άμεσης - με την ταχύτητα του φωτός - επίθεση σε έναν αντίπαλο, σχετική φθηνότητα ενός και μοναδικού« πυροβολισμού », υψηλή ακρίβεια και έλλειψη ανάγκης να αποθηκευτεί ένα οπλοστάσιο" πυρομαχικά "κατά τη διάρκεια της ειρήνης," δήλωσε ο Khodarenok στην RT.

Εκτός από την άμεση καταστροφή του προσωπικού και του εξοπλισμού του αντιπάλου, τα λέιζερ μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ρόλο υποστήριξης, διευκολύνοντας τη χρήση συμβατικών όπλων.

Οι εμπειρογνώμονες υπογραμμίζουν ιδιαίτερα όχι την ικανότητα να προκαλέσουν ζημίες στη θερμότητα σε ένα στόχο, αλλά το δυναμικό των λέιζερ να καταστέλλουν οπτικά και ηλεκτρονικά μέσα παρατήρησης - υπερυψωμένα, οπτικά μέσα τηλεκαθορισμού και άλλες παρόμοιες συσκευές που τοποθετούνται στα σύγχρονα όπλα.

Ο αναλυτής πρόσθεσε ότι οι ίδιες οι οπτικές συσκευές ενισχύουν και εστιάζουν μια ακτίνα λέιζερ, καθιστώντας την πολύ αποτελεσματική ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις.

Ταυτόχρονα, τα όπλα με λέιζερ έχουν διάφορους περιορισμούς που εξακολουθούν να υπάρχουν, παρά τις δεκαετίες πειραμάτων με τέτοια όπλα σε όλο τον κόσμο. Πάνω απ 'όλα, το κύριο ζήτημα είναι η ανάγκη για μια ισχυρή και αξιόπιστη πηγή ενέργειας, η οποία καθιστά τα συστήματα αυτά είτε πολύ ογκώδη είτε κατάλληλα μόνο για τα ναυτικά σκάφη.

"Για να βγάλουμε ένα 150kw λέιζερ" shot "- όχι τόσο ισχυρό, στην πραγματικότητα, με σύγχρονα πρότυπα - χρειάζεται ενέργεια 450kw", δήλωσε ο Khodarenok. "Ιδανικά, ένα σύστημα λέιζερ χρειάζεται έναν πυκνωτή ικανό να φορτίζει όσο το ίδιο το σύστημα το χρησιμοποιεί. Θα του επέτρεπε να χρησιμοποιεί συνεχώς τα λέιζερ.

Τα συστήματα λέιζερ είναι επίσης αρκετά ευαίσθητα στη διαφάνεια της ατμόσφαιρας, καθώς ο κακός καιρός ή ο απλός καπνός επηρεάζει σημαντικά την απόδοσή τους (τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο). Οι ακτίνες λέιζερ - όπως και κάθε φως - τείνουν να διαχέονται με απόσταση, και προς το παρόν, "η σειρά μάχης μπορεί να περιοριστεί σε αρκετά δεκάδες χιλιόμετρα", πρόσθεσε ο Khodarenok.

Τι ακριβώς έχει η Ρωσία σε απόθεμα;

Η Ρωσία υιοθέτησε ένα νέο "συγκρότημα λέιζερ μάχης", το οποίο ονομάστηκε Peresvet, πέρυσι, αλλά ελάχιστα είναι γνωστά για το τι ακριβώς είναι ικανό το σύστημα. Το συγκρότημα είναι τοποθετημένο σε τροχοφόρο όχημα, το οποίο διαθέτει έναν πομπό λέιζερ που μοιάζει με κανόνια και ένα μεγάλο δοχείο, που πιθανώς κρατά την πηγή του.

Δεν είναι γνωστό αν η συσκευή μπορεί να "τσεκούρει" την οπτική ή να λιώνει πράγματι τρύπες σε κάτι, και δεν είναι καν γνωστό τι ακριβώς - μονάδες εδάφους ή αέρα - πρέπει να στοχεύσει. Στη Σοβιετική εποχή, η χώρα προέβαλε μια χούφτα πρωτότυπα πυροβόλων όπλων με λέιζερ, πρωταρχικά συσκευές για τυφλούς, σχεδιασμένες να στοχεύουν τα οπτικά μέσα του εχθρού. Το τελευταίο σοβιετικό όπλο αυτού του τύπου, το 1K17 Szhatie, κατασκευάστηκε λίγο πριν την κατάρρευση της χώρας και δεν τέθηκε ποτέ σε μαζική παραγωγή.
Το μόνο υπάρχον σύστημα laser 1K17 Szhatiye. © Βικιπαίδεια / Βιτάλι Β. Κουζμίν
Τι γίνεται με άλλες χώρες;

Οι ΗΠΑ πειραματίζονται με λέιζερ για δεκαετίες, προσπαθώντας να τις χωρέσουν σε διάφορους ρόλους μάχης. Ενώ οι επαναλαμβανόμενες προσπάθειες για τη δημιουργία ενός συστήματος βασισμένου σε αεροσκάφη δεν ήταν πολύ αποδοτικές, οι ΗΠΑ με επιτυχία τοποθέτησαν και δοκιμάστηκαν αρκετά πρωτότυπα οχημάτων εδάφους και ναυτικών συστημάτων. Ένα από τα νεότερα είναι το σύστημα λέιζερ MEHEL, τοποθετημένο σε ένα Stryker APC, το οποίο κατά τη διάρκεια των δοκιμών κατέστρεψε επιτυχώς αρκετούς ελαφρούς αεροσκάφους.

Ένα Stryker εξοπλισμένο με MEHEL. © Στρατός των ΗΠΑ / C. Todd Lopez

Μια άλλη σημαντική δύναμη - η Κίνα - δεν είναι καθόλου αδρανής. Το Πεκίνο θέτει "πειραματικά συστήματα σε πλοία, παράκτιες πλατφόρμες, αυτοκινούμενα σασί." Ένα από τα κινέζικα λέιζερ φέρεται να χτύπησε ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα περίπου 300 μέτρα μακριά ", δήλωσε ο Khodarenok.

Πηγή: RT

Πολυμέσα

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 24 Μαΐου 2019 09:36

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.