ενημέρωση 4:21, 10 August, 2020

ο πύραυλος Proton θα αποσυρθεί το 2025 - δίνοντας δρόμο στην οικολογική ρουκέτα Angara

Είναι το τέλος μιας εποχής στην εξερεύνηση του διαστήματος καθώς η Ρωσία λέει ότι τα εικονικά πυροβόλα όπλα Proton, που χρησιμοποιούνται με επιτυχία από τη δεκαετία του 1960, θα αντικατασταθούν πλήρως από σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον πυραύλους Angara-A5 μέχρι το 2025.

Η ανακοίνωση έγινε από τον επικεφαλής της Ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos Dmitry Rogozin. Είπε νωρίτερα ότι η παραγωγή των σημερινών ενισχυτών Proton-M θα σταματήσει το 2020 ή το 2021, με 20 νέους πυραύλους να κατασκευαστούν μέχρι τότε.

Η οικογένεια των οχημάτων εκτόξευσης Angara αναπτύχθηκε στη Ρωσία ως αντικαταστάτης των ενισχυτών Proton και Rokot. Οι ελαφρές και βαριές παραλλαγές της - Angara-1.2pp και Angara-A5, αντίστοιχα, δοκιμάστηκαν με επιτυχία το 2014.

Τη ρωσική ρουκέτα Angara-A5 με βαρύ φορτίο πριν από την πρώτη εκτόξευσή της στο Κοσμοδρόμιο Plesetsk, περιοχή του Αρχαγγέλακ το 2014. © Sputnik

Το διαστημικό κέντρο Khrunichev πίσω από το έργο Angara είπε ότι οι ρουκέτες του είναι εξοπλισμένες με τον καλύτερο "καθαρό" κινητήρα στον κόσμο . Λειτουργεί με οξυγόνο και κηροζίνη, σε αντίθεση με το τοξικό καύσιμο που καίγεται από τις ρουκέτες στο παρελθόν.

Η τεχνολογία χαιρετίστηκε ακόμη και από τον CEO της SpaceX, τον Elon Musk, ο οποίος αναγνώρισε ότι η Ρωσία έχει "την καλύτερη μηχανή που φέρνει αυτήν την περίοδο" και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Angara "θα ήταν μεγάλη". 

Ο Rogozin απάντησε στο tweet λέγοντας ότι «είναι αδύνατο να διαφωνηθεί με τον Elon για αυτό το θέμα».

Αλλά η εξερχόμενη οικογένεια Proton μπορεί να υπερηφανεύεται για μια εντυπωσιακή ιστορία, που είναι ο εμπορικός άξονας της σοβιετικής και στη συνέχεια ρωσικής διαστημικής βιομηχανίας για περισσότερο από μισό αιώνα. Σχεδιάστηκε για να γίνει ένα "υπερβολικά βαρύ διηπειρωτικό βαλλιστικό βλήμα", αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ στον ρόλο, πραγματοποιώντας την πρώτη του διαστημική πτήση το 1965.

Οι διάφορες τροποποιήσεις του Proton έχουν από τότε πραγματοποιήσει πάνω από 400 εκτοξεύσεις. Παρείχαν στους τροχιακούς σταθμούς των Σοβιετικών Salyut και Mir καθώς και τις ρωσικές μονάδες στους Διεθνείς Διαστημικούς Σταθμούς (ISS). Οι ενισχυτές χρησιμοποιήθηκαν επίσης για την αποστολή πολλών δορυφόρων στο διάστημα, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών, αμερικανικών, καναδικών, μεξικανικών, τουρκικών και άλλων χωρών.

Πολυμέσα

  • Εκτύπωση
  • E-mail
  • Πολυμέσα
  • (0 ψήφοι)
  • Προσθήκη σχολίου

    Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.