ενημέρωση 2:01, 10 July, 2020

Δοκιμές πρόσκρουσης για ποδηλατικά κράνη πραγματοποιεί η Volvo

Η σουηδική φίρμα αξιοποιεί την τεχνογνωσία της στον τομέα της ασφάλειας και σε συνεργασία με την POC, σουηδική εταιρεία αθλητικών ειδών, σχεδιάζει διαδικασία crash-test με στόχο τη βελτίωση των ποδηλατικών κρανών.

H Volvo συμπράττει με την επίσης σουηδική φίρμα αθλητικών ειδών, POC, προκειμένου να δημιουργήσουν από κοινού διαδικασία δοκιμών πρόσκρουσης η οποία θα αξιολογεί τα ποδηλατικά κράνη σε ενδεχόμενο ατυχήματος με αυτοκίνητο.

Οι δύο εταιρείες θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και την τεχνογνωσία τους προκειμένου να εξελίξουν την κατάλληλη διαδικασία που θα καταστήσει ασφαλέστερη την συνύπαρξη ποδηλάτων και αυτοκινήτων στο δημόσιο οδικό δίκτυο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει διαδικασία crash-test που να εμπλέκει ποδήλατα και αυτοκίνητα καθώς τα ποδηλατικά κράνη δοκιμάζονται απλά ως προς την αντοχή τους σε περίπτωση που ο ποδηλάτης πέσει από το ποδήλατο. 

Βέβαια αυτό δεν είναι το πρώτο βήμα της Volvo για την ασφάλεια των ποδηλατών καθώς ήδη τα μοντέλα της περιλαμβάνουν στον εξοπλισμό τους σύστημα αποτροπής σύγκρουσης το οποίο με τη συνδρομή ραντάρ και καμερών, ανιχνεύει τυχόν σύγκρουση με ποδηλάτη, προειδοποιώντας αρχικά τον οδηγό και αν αυτός δεν αντιδράσει, να ενεργοποιήσει αυτόματα το σύστημα πέδησης.

Η σύμπραξη Volvo-POC εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ερευνών το οποίο στοχεύει στον περιορισμό των τραυματισμών για τους ποδηλάτες σε περίπτωση που μία σύγκρουση δεν μπορεί να αποφευχθεί.
Έτσι, στο κέντρο ασφάλειας της Volvo στο Γκέτεμποργκ πραγματοποιούνται μια σειρά από δοκιμές που δεν διαφέρουν από τις συνήθεις δοκιμές πρόσκρουσης με τη διαφορά φυσικά ότι ένα ποδηλατικό κράνος με βάρος ανάλογο του ανθρώπινου κεφαλιού, «ρίχνεται» πάνω στο καπό ενός στατικού αυτοκινήτου με διαφορετικές γωνίες και ταχύτητες

.

Η μέθοδος αξιολόγησης βασίζεται στα ήδη υφιστάμενα πρωτόκολλα για την προστασία πεζών στοιχείο που επιτρέπει στις Volvo και POC να αξιολογούν άμεσα το βαθμό τραυματισμού ενός ποδηλάτη σε ένα δυνητικό ατύχημα και να συγκρίνουν τις διαφορές με ή χωρίς κράνος.

Τα αποτελέσματα θα αξιοποιηθούν για την βελτίωση των κρανών που κατασκευάζει η POC ενώ η Volvo με τη σειρά της θα τα λάβει υπόψη για το μέλλον της σχεδίασης των αυτοκινήτων της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο εταιρείες έχουν συνεργαστεί για λόγους ασφαλείας και κατά το παρελθόν, επιχειρώντας να δημιουργήσουν ένα σύστημα επικοινωνίας car-to-bike και πάλι με όχημα το ποδηλατικό κράνος προκειμένου να αποτρέπουν ατυχήματα μεταξύ αυτοκινήτων και ποδηλάτων.

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 11 Ιουνίου 2019 10:31

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.