ενημέρωση 4:19, 24 October, 2020

Zircon - ο νεώτερος υπερηχητικός πύραυλος της Ρωσίας, θα αλλάξει ριζικά το ισοζύγιο ισχύος στην ανοικτή θάλασσα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπερηχητικός πύραυλος Zircon θα δοκιμαστεί τρεις ακόμη φορές μέχρι το τέλος του έτους. Απολύθηκε από τη φρεγάτα του Ρωσικού Ναυτικού Ναύαρχος Γκορσκόφ, αναμένεται να επιτεθεί σε έναν ναυτικό στόχο τύπου «αεροπλανοφόρου».

Η πρώτη από τις τρεις προγραμματισμένες δοκιμές αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου.

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι Zircon θεωρούνται μερικά από τα πιο πολλά υποσχόμενα όπλα εναντίον των ομάδων μάχης - και δεν αποτελεί έκπληξη εκεί. Οι σύγχρονοι αερομεταφορείς είναι η μεγαλύτερη δύναμη επίθεσης του ναυτικού στη θάλασσα, και οι αεροπλανοφόροι είναι εκείνοι που καθοδηγούν τις κλίμακες μιας στρατιωτικής μάχης. 

Κατά τη διάρκεια των τοπικών συγκρούσεων των τελευταίων δεκαετιών, οι αερομεταφορείς αποδείχθηκαν πολύ αποτελεσματικοί πόλεμοι. Ωστόσο, είναι πολύ ακριβά από την άποψη της κατασκευής και της συντήρησης, με έναν πυρηνικό αεροπλανοφόρο να κοστίζει έως και 13-14 δισεκατομμύρια δολάρια. Επί του παρόντος, μόνο εννέα χώρες μπορούν να υπερηφανεύονται για πλοία σαν αυτό.

Για παράδειγμα, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ διαθέτει 11 αερομεταφορείς πυρηνικής ενέργειας που λειτουργούν ως μέρος μιας ομάδας απεργίας αερομεταφορέων (ένας αερομεταφορέας συνοδευόμενος από πλοία συνοδείας, δηλαδή μια ομάδα μάχης) ή μια δύναμη απεργίας αερομεταφορέων (διάφοροι αερομεταφορείς συνοδευόμενοι από πλοία συνοδείας). Οι αερομεταφορείς είναι ο πυρήνας αυτών των επιχειρησιακών σχηματισμών. Οι ΗΠΑ έχουν 67 αεροπορικές μοίρες και 731 τζετ.

Το Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας έχει μέχρι στιγμής δύο αεροσκάφη, το Liaoning (Type 001) και το Shandong (Type 001A). Το 2018, η Κίνα άρχισε να κατασκευάζει αεροσκάφη τύπου 003, με τον φιλόδοξο στόχο να έχει έξι επιχειρησιακούς αερομεταφορείς έως το 2035. Υπάρχει ήδη ένα δεύτερο ναυπηγείο στη χώρα για την κατασκευή αυτού του τύπου πλοίου.

Το Βασιλικό Ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να υπερηφανεύεται για δύο μόνο αεροσκάφη, το HMS Queen Elizabeth και το HMS Prince of Wales, ενώ η Γαλλία έχει μόνο ένα, το Charles de Gaulle (R91). Η Ινδία διαθέτει έναν ταχύπλοο μεταφορέα της κλάσης 1143, INS Vikramaditya (R33). Το δεύτερο πλοίο, το INS Vikrant (R44), έχει αιωρηθεί από την αποβάθρα του κτηρίου και πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του. Το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει ένα κρουαζιερόπλοιο βαρέων αεροσκαφών, τον Ναύαρχο Kuznetsov. Αυτή τη στιγμή είναι ελλιμενισμένη για συντήρηση και επισκευές.

Είναι ένα πολύ γνωστό γεγονός ότι μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, το ρωσικό ναυτικό επικεντρώθηκε κυρίως στην αντιμετώπιση των ομάδων απεργίας αερομεταφορέων (CSG) ή ομάδων αερομεταφορέων πολλαπλών χρήσεων ενός πιθανού εχθρού, επειδή αυτές οι ομάδες μάχης αποτελούν σημαντική απειλή για βασικές πολιτικές και στρατιωτικές υποδομές σε παράκτιες περιοχές. Παραδοσιακά, τα πλοία, τα υποβρύχια και οι αεροπορικές μεταφορές πυραύλων έχουν επιφορτιστεί με την εξουδετέρωση μιας πιθανής απειλής αυτού του τύπου.

Το σχέδιο ήταν για τα υποβρύχια του Project 949A, οπλισμένα με πυραύλους P-700 Granit, και βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας, όπως το Tu-22M3 που φέρει πυραύλους αντι-πλοίων X-22 (ή το Tu-22M3M με X-32 ), να επιτεθούν πρώτα σε αερομεταφορείς ενός πιθανού εχθρού

Ωστόσο, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι, λόγω της ανεπαρκούς εμβέλειας των όπλων που διαθέτει ο ρωσικός στρατός, τα ρωσικά πλοία, τα υποβρύχια και τα αεροσκάφη δεν θα μπορούσαν να πλησιάσουν αρκετά για να εκτοξεύσουν πυραύλους κατά των πλοίων. Ακόμα κι αν χτυπήσουν το τζάκποτ και έχουν την ευκαιρία να επιτεθούν σε έναν αερομεταφορέα, η συνοδός του θα κατέβαλε εύκολα όλους τους εισερχόμενους πυραύλους X-22 / X-32 και P-700.

Μετά την είσοδο του υπερηχητικού πυραύλου κρουαζιέρας και την έναρξη της σειριακής παραγωγής, τα ρωσικά πλοία και τα υποβρύχια θα λάβουν τους πυραύλους Zircon και αυτό το πρόβλημα θα λυθεί σε μεγάλο βαθμό.

Σύμφωνα με αναφορές, το εύρος αυτού του πυραύλου μπορεί να φτάσει τα 1.000 χιλιόμετρα. Αυτός ο παράγοντας περιορίζει σημαντικά την ικανότητα ενός δυνητικού εχθρού να οργανώσει αποτελεσματική άμυνα κατά των πυραύλων / αντιαεροπορικά για τις ναυτικές μάχες του, όπως CSG ή σχηματισμούς αερομεταφορέων πολλαπλών χρήσεων.

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα για το ρωσικό ναυτικό θα είναι η εξαιρετικά υψηλή ταχύτητα πλεύσης του πυραύλου Zircon, που υπερβαίνει το Mach 8, σε συνδυασμό με τη μικροτομή του ραντάρ.

Για να δώσω ένα παράδειγμα, επί του παρόντος, οι καταστροφικοί πυραύλοι κατηγορίας Ticonderoga και οι καταστροφικοί πυραύλων κατηγορίας Arleigh Burke είναι εξοπλισμένοι με τον πύραυλο SM-6 Block I / IA Dual I - και αυτός είναι ο πιο προηγμένος πυραύλος επιφανείας-προς-αέρα που διατίθεται στη Αμερικανικό ναυτικό. Σχεδιάστηκε για να εξουδετερώσει τα πιλοτικά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τους υπερηχητικούς πυραύλους χαμηλού υψομέτρου και τα οχήματα επανεισόδου βαλλιστικών πυραύλων στο τέλος της τροχιάς. Ωστόσο, η Raytheon, η εταιρεία που κατασκευάζει αυτόν τον πύραυλο, δεν λέει τίποτα για την ικανότητά της να εξαλείφει στόχους όπως υπερηχητικούς πυραύλους κρουαζιέρας, ειδικά εκείνους που μπορούν να κάνουν ελιγμούς κατά τη διάρκεια της πτήσης, ενώ το Zircon είναι πιθανότατα ικανό να κάνει ακριβώς αυτό.

Επιπλέον, δεδομένης της πολύ υψηλής ταχύτητας κρουαζιέρας αυτού του υπερσύγχρονου ρωσικού πυραύλου κατά των πλοίων (Mach 8 και άνω), τα συστήματα επιφανείας-αέρος ή αντιπυραυλικών δυνάμεων του εχθρού θα καταστούν αναποτελεσματικά λόγω μηδενικής αντίδρασης χρόνος (το χάσμα μεταξύ της στιγμής της ανίχνευσης απειλών και της εκτόξευσης ενός αναχαιτισμένου πυραύλου). Με άλλα λόγια, δεν έχετε χρόνο να αντιδράσετε, επειδή το πλοίο σας χτυπήθηκε αμέσως μετά τον εντοπισμό του πυραύλου.

Συνολικά, για το Ρωσικό Ναυτικό, η ύπαρξη υπερηχητικών πυραύλων κρουαζιέρας θα αλλάξει ριζικά την ισορροπία ισχύος στην ανοικτή θάλασσα, καθώς αυτός ο νέος πύραυλος ουσιαστικά ισούται με τακτικά πυρηνικά όπλα όταν πρόκειται για την καταπολέμηση των επιδόσεων. Σε αυτό το σημείο, κανένας πιθανός εχθρός δεν έχει κανένα μέσο αποτελεσματικής εξουδετέρωσης των υπερηχητικών πυραύλων της Ρωσίας.

Πηγή; RT

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2020 10:26

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.