ενημέρωση 8:17, 26 May, 2022

Οι ερευνητές του MIT κατασκεύασαν φορητή μονάδα αφαλάτωσης που παράγει καθαρό νερό με το πάτημα ενός κουμπιού

Μια συσκευή μεγέθους βαλίτσας που απαιτεί λιγότερη ενέργεια για να λειτουργήσει από έναν φορτιστή κινητού τηλεφώνου και κοστίζει περίπου 50 $ για να την αγοράσετε μέσω Διαδικτύου. Αυτή είναι η πιο πρόσφατη ανακάλυψη για την αφαλάτωση νερού από μια ομάδα ερευνητών στο MIT. Ανακοινώθηκε σε δελτίο τύπου χθες, η φορητή μονάδα αφαλάτωσης, με βάρος λιγότερο από 10 κιλά, μπορεί να αφαιρέσει σωματίδια και άλατα για να παράγει καθαρό, καθαρό πόσιμο νερό χωρίς την ανάγκη φίλτρων ή αντλιών υψηλής πίεσης.

Μετά από δοκιμές στο εργαστήριο, δύο από τους ερευνητές Junghyo Yoon και Hyukjin J. Kwon πήγαν τη συσκευή στην παραλία Carson στη Βοστώνη για να δουν πώς θα λειτουργούσε στο γήπεδο. Σε περίπου μισή ώρα, η συσκευή παρήγαγε ένα φλιτζάνι καθαρό, πόσιμο νερό, το οποίο ξεπέρασε ακόμη και τις οδηγίες ποιότητας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. 

«Ήταν επιτυχημένο ακόμη και στην πρώτη του διαδρομή, που ήταν αρκετά συναρπαστικό και εκπληκτικό. Αλλά νομίζω ότι ο κύριος λόγος που ήμασταν επιτυχημένοι είναι η συσσώρευση όλων αυτών των μικρών προόδων που κάναμε στην πορεία», σχολιάζει ο ανώτερος συγγραφέας της εφημερίδας Jongyoon Han. 

Ο Χαν συνεχίζει, «Αυτό είναι πραγματικά το αποκορύφωμα ενός 10ετούς ταξιδιού που έχουμε κάνει εγώ και η ομάδα μου. Δουλέψαμε για χρόνια στη φυσική πίσω από μεμονωμένες διαδικασίες αφαλάτωσης, αλλά το να ωθήσουμε όλες αυτές τις προόδους σε ένα κουτί, να δημιουργήσουμε ένα σύστημα και να το αποδείξουμε στον ωκεανό, ήταν μια πραγματικά σημαντική και ικανοποιητική εμπειρία για μένα».

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ;

Ο Yoon εξηγεί ότι οι εμπορικά διαθέσιμες φορητές μονάδες αφαλάτωσης απαιτούν συνήθως αντλίες υψηλής πίεσης για την ώθηση του νερού μέσα από φίλτρα, τα οποία είναι πολύ δύσκολο να μικροποιηθούν χωρίς να διακυβεύεται η ενεργειακή απόδοση της συσκευής.

Αντίθετα, η φορητή μονάδα της ομάδας χρησιμοποιεί μια διαδικασία δύο μερών πόλωσης συγκέντρωσης ιόντων (ICP) που ακολουθείται από ηλεκτροδιάλυση. Πρωτοπόρος από την ομάδα του Han πριν από 10 χρόνια, η διαδικασία ICP αφαιρεί τόσο τα διαλυμένα όσο και τα αιωρούμενα στερεά χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό πεδίο, το οποίο απωθεί θετικά ή αρνητικά φορτισμένα σωματίδια όπως μόρια άλατος, βακτήρια και ιούς. Στη συνέχεια περνάει καθαρό νερό. Ωστόσο, το ICP δεν απαλλάσσει όλα τα άλατα που επιπλέουν στη μέση του καναλιού, έτσι οι ερευνητές ενσωμάτωσαν ηλεκτροδιάλυση για να αφαιρέσουν τα εναπομείναντα ιόντα άλατος.

«Αν και είναι αλήθεια ότι ορισμένα φορτισμένα σωματίδια θα μπορούσαν να συλληφθούν στη μεμβράνη ανταλλαγής ιόντων, εάν παγιδευτούν, απλώς αντιστρέφουμε την πολικότητα του ηλεκτρικού πεδίου και τα φορτισμένα σωματίδια μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα», προσθέτει ο Yoon.

Πολυμέσα

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 05 Μαΐου 2022 09:58

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.