ενημέρωση 4:21, 10 August, 2020

Με «μουσική που θα σας φτιάξει την διάθεση», απαντά το Spotify στην Google

Η Google εξαγόρασε πρόσφατα μια εταιρεία που δημιουργεί λίστες τραγουδιών «ανάλογα με την περίσταση» και προτίθεται να ενσωματώσει την υπηρεσία της όχι μόνο στην συνδρομητική υπηρεσία Google Play Music αλλά και στο (σύντομα) Συνδρομιτικό You Tube. O μεγαλύτερος ίσως ανταγωνιστής της, η υπηρεσία streaming μουσικής Spotify παρουσιάζει τις δικές της playlist που θα σας κάνουν να αλλάξετε διάθεση.

Συγκεκριμένα, η Spotify απαντά έμμεσα στην εξαγορά της Songza απο την Google, με μια έρευνα σχετικά με το πως η μουσική επηρεάζει το συναίσθημα, για την διεξαγωγή της οποίας απευθύνθηκε σε ειδικό της Γνωστικής Ψυχολογίας και της Νευροεπιστήμης, τον Jacob Jolij, Καθηγητή Γνωστικής Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Χρόνινγκεν. Έτσι, η μελέτη διαπιστώνει πως «ο έντονος ρυθμός του “Birthday” της Katy Perry ενθαρρύνει την ενεργή κίνηση και συμβάλλει στην απελευθέρωση ντοπαμίνης, οδηγώντας σε αισθήματα ευτυχίας, ενώ οι συγχορδίες του “Magic” των Coldplay προκαλούν θετικά συναισθήματα - με τους στίχους να εξουδετερώνουν τις αρνητικές σκέψεις, καθιστώντας το ιδανικό για να ξεπεράσουμε το φόβο μας».

Μπορείτε να ακούσετε τα τραγούδια που προκαλούν τα περισσότερα συναισθήματα, κατά το Spotify: 
 

Ο Jacob Jolij εξηγεί πως «Η μουσική μπορεί να έχει ισχυρή επίδραση στα συναισθήματά μας: από το να μας κάνει ευτυχείς μέχρι να μας βοηθάει να ξεπεράσουμε τους φόβους μας, ένα ορισμένο είδος μουσικής μπορεί να ενεργοποιήσει συναισθήματα και ορμόνες που επηρεάζουν άμεσα τη διάθεσή μας. Η λίστα των τραγουδιών που καταρτίσαμε με το Spotify αναδεικνύει μερικά από τα πιο αποτελεσματικά τραγούδια που μας μεταφέρουν από τη λύπη στη χαρά και από το θυμό στην αισιοδοξία».

Η λίστα που κατάρτισε το Spotify είναι:

1.    Ευτυχία – Katy Perry, “Birthday”
Τα χαρούμενα τραγούδια έχουν γρήγορο και ισχυρό ρυθμό, θετικούς στίχους και είναι συνήθως σε μείζονα κλίμακα. Ο γρήγορος ρυθμός του “Birthday” της Katy Perry ενθαρρύνει τη γρήγορη κίνηση, που είναι καλή για τη διάθεσή μας.

Περαιτέρω έρευνα προτείνει ότι η μείζονα κλίμακα θυμίζει το χαμήλωμα του τόνου της φωνής, που τόσο στην ανθρώπινη όσο και στη ζωική άρθρωση υποστηρίζει αισθήματα κυριαρχίας και αυτοπεποίθησης.

2.    Θλίψη – OneRepublic, “I Need”
Τα λυπητερά τραγούδια έχουν τα αντίθετα χαρακτηριστικά από τα χαρούμενα: είναι πιο αργά και σε ελάσσονα κλίμακα, ενώ οι στίχοι είναι γενικά πιο αρνητικοί.

Η ελάσσονα κλίμακα του “I Need” υποσυνείδητα θυμίζει το ανέβασμα του τόνου της φωνής, που είναι συνδεδεμένο με την ήττα και την αβεβαιότητα. 

3.    Αισιοδοξία – American Authors, “Best Day of My Life”
Η αισιοδοξία είναι αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν πολύπλοκο συναίσθημα –  δεν είναι «έμφυτη» στον ανθρώπινο οργανισμό, αντιθέτως μαθαίνουμε να την βιώνουμε με τον καιρό μέσα από τις εμπειρίες μας.

Τα αισιόδοξα συναισθήματα απαιτούν ευτυχία, οπότε τα αισιόδοξα τραγούδια μοιράζονται πολλά χαρακτηριστικά με τα χαρούμενα όπως τη μείζονα κλίμακα και το γρήγορο ρυθμό. Οι στίχοι ωστόσο – όπως αυτοί που βρίσκουμε στο “Best Day of My Life” των American Authors – είναι ακόμη πιο σημαντικοί, καθώς παρέχουν το πλαίσιο πάνω στο οποίο οικοδομείται η αισιοδοξία αντί απλώς να βελτιώνουν τη διάθεσή μας.

4.    Θυμός – David Guetta, “Bad”
Ο θυμός είναι ένα βασικό συναίσθημα. Είναι αρνητικό, και άρα σχετίζεται με τα τραγούδια σε ελάσσονα κλίμακα. Ωστόσο, σε αντίθεση με τη θλίψη, ο θυμός εμπεριέχει κίνηση, μια διάσταση που μοιράζεται με την ευτυχία. 

Συνδυάζοντας αυτά τα δύο στοιχεία, προκύπτει μια συνταγή για τραγούδια που μας βοηθούν να διοχετεύσουμε τα συναισθήματα θυμού μας: γρήγορα τραγούδια με έντονο ρυθμό σε ελάσσονα κλίμακα, όπως ακριβώς το “Bad” του David Guetta.

5.    Αντιμετώπιση του φόβου – Coldplay, “Magic”
Ο φόβος είναι αρνητικό συναίσθημα που χαρακτηρίζεται από μια αντίδραση στο στρες που μας προετοιμάζει για μια απόφαση μεταξύ μάχης ή φυγής.

Στη σύγχρονη εποχή συχνά βιώνουμε την ίδια αντίδραση στο στρες σε καταστάσεις όπου η προετοιμασία για μάχη ή φυγή δεν είναι επωφελής – όπως σε μια συνέντευξη ή μια παρουσίαση. Για να ξεπεράσουμε το φόβο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ελαχιστοποιήσουμε την αντίδραση μας στο στρες και έπειτα να διαχειριστούμε τις εσωτερικές μας σκέψεις. Ως εκ τούτου, η μουσική που μας βοηθάει να ξεπεράσουμε το φόβο πρέπει να είναι αργή, χαλαρωτική, αλλά και να έχει μεγάλες συγχορδίες για να προκαλέσει θετικά συναισθήματα, καθώς και στίχους που αντιμετωπίζουν τις αρνητικές σκέψεις, ακριβώς όπως το “Magic” των Coldplay.

6.    Ενθουσιασμός – Avicii, “Wake Me Up”
Οι ορμόνες που παρουσιάζονται στο σώμα μας όταν είμαστε ενθουσιασμένοι – όπως η αδρεναλίνη και οι ενδορφίνες – μας κάνουν να αναζητούμε μουσική που είναι θετική, συνήθως σε μείζονα κλίμακα, ακόμη πιο γρήγορη και με ισχυρότερο ρυθμό από ό,τι ένα τυπικό χαρούμενο τραγούδι.

Και όταν χορεύουμε με ενθουσιασμό στο ρυθμό τραγουδιών όπως “Wake Me Up” του Avicii, οι στίχοι δεν είναι τόσο σημαντικοί όσο στα τραγούδια που προορίζονται για άλλες διαθέσεις, όπως ο θυμός ή η νοσταλγία.

7.    Νοσταλγία – John Legend, “All of Me”
Το “All of Me” του John Legend είναι το τέλειο παράδειγμα ενός επιτυχημένου νοσταλγικού τραγουδιού. 

Οι συναισθηματικοί στίχοι θυμίζουν σε πολλούς κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο, αυξάνοντας την πιθανότητα να συνδεθεί το τραγούδι με άλλες αισθήσεις και να μας κάνει να αναπολούμε εικόνες και μυρωδιές. Η μεγάλη επιτυχία του 2014 “All of Me” είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να προκαλεί νοσταλγία στους ακροατές για πολλά χρόνια ακόμη.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λίστες τραγουδιών με έμφαση σε συγκεκριμένες διαθέσεις στο τμήμα "Μουσικά Είδη & Διαθέσεις" της ιστοσελίδας του Spotify, υπό την προϋπόθεση ότι θα προσδεθείτε στο άρμα της υπηρεσίας κάνοντας το απαιτούμενο login.

Ξέρετε ότι: 

  • Το Spotify είναι ήδη η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων της ψηφιακής μουσικής για τις δισκογραφικές εταιρείες στην Ευρώπη και η μεγαλύτερη και πιο επιτυχημένη υπηρεσία streaming μουσικής του είδους του στον κόσμο.

 

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 14 Αυγούστου 2014 11:39

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.