ενημέρωση 12:54, 19 June, 2024

Nvidia - Πρώτη εταιρεία ημιαγωγών με αξία 1 τρισ. δολαρίων

Η μετοχή της εταιρείας που κατασκευάζει τσιπ έχει αυξηθεί κατά 187% φέτος λόγω της ζήτησης για τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης της

Η Nvidia κατόρθωσε την Τρίτη να ενταχθεί στο εξαιρετικά κλειστό κλαμπ των ελίτ εταιρειών των οποίων η χρηματιστηριακή αξία ξεπερνά το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.

Οι μετοχές της αμερικανικής εταιρείας ημιαγωγών σημείωσαν νέα άνοδο αφού η εταιρεία ανακοίνωσε νέα προϊόντα με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη, εντός του Σαββατοκύριακου. Οι προοπτικές ότι η εταιρεία θα είναι ηγέτης στον αγώνα δρόμου για την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης έχουν ωθήσει τη μετοχή κατά 187% υψηλότερα μέχρι στιγμής το 2023.

Όπως αναφέρει ο Business Insider, η μετοχή της Nvidia σημείωσε άνοδο έως και 7,7% στα 419,38 δολάρια το πρωί της Τρίτης, δίνοντάς της κεφαλαιοποίηση 1,036 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στο ίδιο κλαμπ εταιρειών βρίσκονται ήδη η Amazon, η Apple, η Alphabet, η Microsoft και η Saudi Aramco, εταιρεία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας. Μέλος του κλαμπ, κατά το πρόσφατο παρελθόν υπήρξε και η Meta Platforms, του Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Πλέον, επενδυτές και αναλυτές βλέπουν την Nvidia ως την καλύτερη επιλογή για την παροχή επεξεργαστών που θα αναλάβουν την εκτέλεση chatbots όπως το ChatGPT της OpenAI και το Bard της Google.

Περισσότερη AI στον ορίζοντα

Τα νέα προϊόντα που ανακοίνωσε η Nvidia εντός του Σαββατοκύριακου σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένων του υπέρ-επεξεργαστή Grace Hopper και του υπέρ-υπολογιστή DGX GH200 AI. Επιπλέον, η εταιρεία προετοιμάζει το έδαφος για συνεργασίες σχετικά με μια διαφημιστική πλατφόρμα για διαφημίσεις που δημιουργούνται από υπολογιστή.

Μιλώντας στο συνέδριο Computex στην Ταϊπέι τη Δευτέρα, ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, Γιένσεν Χουάνγκ, είπε ότι ο καθένας μπορεί να είναι προγραμματιστής με νέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης. «Το εμπόδιο προγραμματισμού είναι απίστευτα χαμηλό», είπε ο Χουάνγκ. «Όλοι είναι προγραμματιστές τώρα – απλά πρέπει να “πείτε” κάτι στον υπολογιστή», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι οι μετοχές της Nvidia εκτινάχθηκαν στα ύψη ήδη από την περασμένη εβδομάδα, λόγω των κερδών α’ τριμήνου που ανακοινώθηκαν, σε συνδυασμό με τις θετικές προβλέψεις για το β’ τρίμηνο. Το Reuters ανέφερε ότι οι μετοχές της Nvidia εκτινάχθηκαν περίπου 25% την περασμένη εβδομάδα.

Η τελευταία τριμηνιαία έκθεση κερδών από την Nvidia ανέφερε κέρδη άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή η τελευταία ώθηση ήρθε μετά την άνθηση των δραστηριοτήτων της Nvidia, κατά το πρώτο διάστημα της πανδημίας, όταν υπήρχε μια έλλειψη σε μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU) ενώ συγχρόνως ανέβαινε η ζήτηση για βιντεοπαιχνίδια υπολογιστών αλλά και δραστηριότητες όπως η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, προτού αυτές οι αγορές υποχωρήσουν κατά τη διάρκεια του 2022.

Το περασμένο φθινόπωρο, ο CEO της Nvidia παραδέχθηκε ότι η εταιρεία είχε κατασκευάσει τόσο πολλά τσιπ γραφικών που αναγκάστηκε να τα πουλήσει για λιγότερα χρήματα. Παρόλα αυτά, μέχρι την επόμενη αναφορά της Nvidia τον Φεβρουάριο, με το ChatGPT να “παίζει” σε όλες τις ειδήσεις, οι προοπτικές ήταν πιο ελπιδοφόρες.

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 01 Ιουνίου 2023 06:07

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.