ενημέρωση 12:54, 19 June, 2024

Το Πεντάγωνο θα πληρώσει για το Starlink στην Ουκρανία

Ο Έλον Μασκ είχε περιορίσει ορισμένες λειτουργίες του δορυφορικού δικτύου, κατηγορώντας το Κίεβο ότι το εξοπλίζει.

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ανέθεσε σύμβαση στη SpaceX για υπηρεσίες δορυφορικών επικοινωνιών Starlink στην Ουκρανία. Η εταιρεία του Έλον Μασκ χρηματοδότησε αρχικά το πρόγραμμα από την τσέπη του και στη συνέχεια μέσω σύμβασης με άλλη κρατική υπηρεσία των ΗΠΑ.

«Οι δορυφορικές επικοινωνίες αποτελούν ένα ζωτικό επίπεδο στο συνολικό δίκτυο επικοινωνιών της

Ουκρανίας και το τμήμα συνάπτει συμβάσεις με τη Starlink για υπηρεσίες αυτού του τύπου», ανέφερε το Πεντάγωνο σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι εργάζεται για να διασφαλίσει ότι το Κίεβο «έχει τις ανθεκτικές δορυφορικές και επικοινωνιακές δυνατότητες που χρειάζονται. ”

Ο στρατός αρνήθηκε να αποκαλύψει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες της σύμβασης, επικαλούμενος «λόγους επιχειρησιακής ασφάλειας» και «την κρίσιμη φύση αυτών των συστημάτων».

Σύμφωνα με το Bloomberg, η σύμβαση πιθανότατα έγινε στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας (USAI), η οποία οδήγησε την Ουάσιγκτον να αγοράζει όπλα, πυρομαχικά και άλλο εξοπλισμό για τον στρατό του Κιέβου από ιδιωτικές εταιρείες. Το Πεντάγωνο είχε αναφέρει ένα ταμείο για δορυφορικούς «τερματικούς τερματικούς σταθμούς και υπηρεσίες» τον Δεκέμβριο, αλλά δεν είπε ότι θα δοθεί η σύμβαση στον Μασκ.

Το Starlink αποτελείται από περισσότερους από 4.000 δορυφόρους επικοινωνίας σε χαμηλή τροχιά της γης. Ο Μασκ το πρόσφερε στην κυβέρνηση στο Κίεβο τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν κλιμακώθηκε η σύγκρουση με τη Ρωσία, και το είχε χρηματοδοτήσει από την τσέπη του και μέσω ιδιωτικών δωρεών για μήνες. Τον Οκτώβριο του 2022, αποκάλυψε ότι η προσπάθεια κόστιζε 20 εκατομμύρια δολάρια το μήνα και δεν μπορούσε να διατηρηθεί επ' αόριστον.

Η SpaceX είχε επίσης να αντιμετωπίσει εκτεταμένη απάτη και υπεξαίρεση από σκιώδεις φιλανθρωπικές οργανώσεις, οι οποίες θα αγόραζαν εξοπλισμό Starlink σε κοντινές χώρες και θα τον μεταπωλούσαν στην Ουκρανία.

Ενώ οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ουκρανίας επαίνεσαν το Starlink ως «αλλαγή παιχνιδιών» στο πεδίο της μάχης, ο Μασκ έχει λάβει μέτρα για να περιορίσει τον βαθμό στον οποίο το Κίεβο θα μπορούσε να «οπλίσει» την υπηρεσία. Η χρήση του Starlink για την επικοινωνία μεταξύ στρατιωτικών μονάδων ήταν ένα πράγμα, εξήγησε ο Musk τον Φεβρουάριο, αλλά η χρήση του για τον έλεγχο των drones που στοχεύουν βαθιά μέσα στη Ρωσία θα μπορούσε να προκαλέσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Ρωσία είχε επίσης ειδοποιήσει το SpaceX. Νωρίτερα αυτό το έτος, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Konstantin Vorontsov δήλωσε σε μια διάσκεψη για τον έλεγχο των όπλων ότι η «οιονεί πολιτική διαστημική υποδομή» που χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς ήταν μια μορφή πολέμου αντιπροσώπων και ότι τέτοια διαστημικά μέσα θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν «αντίποινα».

Τον περασμένο μήνα, ωστόσο, ο πρώην επικεφαλής της Roscosmos, Ντμίτρι Ρογκόζιν, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι απίθανο να καταρρίψει δορυφόρους Starlink επειδή αυτό θα ήταν πράξη πολέμου, παρόλο που η Μόσχα είχε «όλα τα απαραίτητα μέσα» για να το κάνει.

Πηγή: RT

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 02 Ιουνίου 2023 05:58

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.