ενημέρωση 2:55, 4 October, 2023

Paragraphica - Μια κάμερα χωρίς… φακό – Νέα εφεύρεση AI αλλάζει τα πάντα στη φωτογραφία

Πώς είναι μια φωτογραφία χωρίς... φως; Η Paragraphica αλλάζει τα δεδομένα

Μια νέα εφεύρεση έρχεται να ταράξει τα νερά της παραδοσιακής φωτογραφίας, αφαιρώντας το συνθετικό… «φως» από την εξίσωση και βάζοντας στη θέση του την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ο δανός σχεδιαστής Bjørn Karmann κατάφερε να δημιουργήσει μια συσκευή που προσιδιάζει σε μια παραδοσιακή φωτογραφική κάμερα, μόνο που της λείπει ο φωτογραφικός φακός. Στη θέση του δεσπόζει μια περίπλοκη ακτινοειδής κατασκευή που όπως λέει ο ίδιος την έχει εμπνευστεί από ένα είδος τυφλοπόντικα με αστεροειδή μύτη, η οποία τον βοηθά να αναγνωρίζει τον χώρο γύρω του χωρίς να χρειάζεται φως, καταφέρνοντας έτσι να «δει» χωρίς να «βλέπει».

Όπως εξηγεί στην ιστοσελίδα του ο δημιουργός, η Paragraphica είναι μια κάμερα που χρησιμοποιεί δεδομένα τοποθεσίας και τεχνητή νοημοσύνη για να οπτικοποιήσει τη «φωτογραφία» ενός συγκεκριμένου τόπου και στιγμής. Η κάμερα υπάρχει τόσο ως φυσικό πρωτότυπο όσο και ως εικονική κάμερα που μπορεί κανείς να δοκιμάσει από το σπίτι του, χωρίς βέβαια τη χρήση οποιασδήποτε άλλης κάμερας.

 

Το σκόπευτρο της Paragraphica εμφανίζει μια περιγραφή σε πραγματικό χρόνο και πατώντας το κεντρικό κουμπί, η κάμερα δημιουργεί μια σπινθηρογραφική αναπαράσταση της περιγραφής.

Στην φυσική εκδοχή της κάμερας, υπάρχουν τρεις φυσικοί επιλογείς που σας επιτρέπουν να ελέγχετε τα δεδομένα και τις παραμέτρους AI για να επηρεάσετε την εμφάνιση της φωτογραφίας, παρόμοια με τον τρόπο λειτουργίας μιας παραδοσιακής κάμερας.

Η κάμερα λειτουργεί συλλέγοντας γεωμορφολογικά δεδομένα από τη θέση της χρησιμοποιώντας ανοιχτά API. Για να παράξει τη φωτογραφία χρησιμοποιεί δεδομένα όπως τη διεύθυνση, τον καιρό, την ώρα της ημέρας και τα κοντινά μέρη. Με τα διαθέσιμα δεδομένα, η Paragraphica συνθέτει μια σύντομη παράγραφο που περιγράφει λεπτομερώς μια αναπαράσταση του τρέχοντος τόπου και στιγμής.

Η κάμερα, χρησιμοποιώντας τεχνολογία AI, μετατρέπει το κείμενο σε εικόνα, παράγοντας έτσι μια αναπαράσταση της στιγμής.

Η “φωτογραφία” που προκύπτει δεν είναι απλώς ένα στιγμιότυπο, αλλά μια περίπλοκη και λεπτή αντανάκλαση της τοποθεσίας στην οποία βρίσκεστε και του τρόπου με τον οποίο το συγκεκριμένο μοντέλο AI “βλέπει” αυτό το μέρος.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι φωτογραφίες αποτυπώνουν κάποιες διαθέσεις και συναισθήματα που θυμίζουν το μέρος, αλλά με έναν παράξενο τρόπο, καθώς οι φωτογραφίες δεν αποτυπώνουν ποτέ την ακριβή εικόνα ενός μέρους, όπως θα έκανε μια παραδοσιακή φωτογραφία.

 

Οι φωτογραφίες είναι από την ιστοσελίδα του κατασκευαστή

Πολυμέσα

Τελευταία τροποποίηση στιςΣάββατο, 03 Ιουνίου 2023 05:49

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.