ενημέρωση 3:21, 23 July, 2024

Οι ΗΠΑ μπορεί να επεκτείνουν το πυρηνικό οπλοστάσιο – Βοηθός Μπάιντεν

Η Ουάσιγκτον απείλησε τη Μόσχα και το Πεκίνο με κούρσα εξοπλισμών εάν «αρνηθούν να συμμετάσχουν» ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Ένας μεταφορέας χρησιμοποιείται για να κατεβάσει ένα Minuteman III ICBM κατά τη διάρκεια μιας ετήσιας δοκιμής proofload στην αεροπορική βάση Minot, Βόρεια Ντακότα, 2 Απριλίου 2019 © Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ / Ανώτερος Αεροπόρος Ashley Boster

Η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τον αριθμό των ατομικών της κεφαλών τα επόμενα χρόνια, δεδομένης της διεθνούς κατάστασης, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Pranay Vaddi είναι ο ανώτερος διευθυντής για τον έλεγχο των όπλων, τον αφοπλισμό και τη μη διάδοση στο NSC. Έδωσε την κεντρική ομιλία στην ετήσια συνάντηση της Ένωσης Ελέγχου Όπλων την Παρασκευή.

«Μπορεί να φτάσουμε σε ένα σημείο τα επόμενα χρόνια όπου απαιτείται αύξηση από τους τρέχοντες αριθμούς που έχουν αναπτυχθεί», δήλωσε ο Vaddi, σύμφωνα με το Reuters. «Πρέπει να είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι να εκτελέσουμε εάν ο πρόεδρος λάβει αυτή την απόφαση».

«Εάν έρθει αυτή η μέρα, θα καταλήξει σε αποφασιστικότητα ότι απαιτούνται περισσότερα πυρηνικά όπλα για να αποτρέψουν τους αντιπάλους μας και να προστατέψουν τον αμερικανικό λαό και τους συμμάχους και εταίρους μας», πρόσθεσε.

Κάποιοι από τους σχεδιασμούς γίνονται με την προσδοκία ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα κερδίσει μια δεύτερη θητεία στην εξουσία τον Νοέμβριο.

Το μέγεθος του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου περιορίζεται επί του παρόντος από τη συνθήκη New START, η οποία διαπραγματεύτηκε με τη Ρωσία το 2010. Προς το παρόν πρόκειται να λήξει το 2026, χωρίς ενδείξεις ότι ενδέχεται να ανανεωθεί.

Πέρυσι, η Ρωσία ανέστειλε επίσημα τη συμμετοχή της στο New START, επικαλούμενη τις κυρώσεις των ΗΠΑ για τη σύγκρουση στην Ουκρανία και την ενθάρρυνση των επιθέσεων του Κιέβου στις ρωσικές στρατηγικές αεροπορικές βάσεις. Ωστόσο, η Μόσχα συνέχισε να τηρεί τις διατάξεις της συνθήκης που περιορίζουν τον αριθμό των πυρηνικών όπλων και των συστημάτων παράδοσης.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα δεν έχει δείξει ενδιαφέρον να διαπραγματευτεί μια πυρηνική συνθήκη με τις ΗΠΑ.

Οι εικασίες του Vaddi για μια πιθανή επέκταση του αμερικανικού ατομικού οπλοστασίου πειράχτηκαν στον Τύπο της Ουάσιγκτον εκ των προτέρων ως πιθανή αλλαγή στην πυρηνική πολιτική.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ανακοινώσει σχέδια για ενημέρωση της «πυρηνικής τριάδας» τους, από στρατηγικά βομβαρδιστικά και υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων έως νέες βόμβες βαρύτητας και πυραύλους που βασίζονται σε σιλό. Όλα τα έργα βρίσκονται επί του παρόντος σε εξέλιξη, αλλά φαίνεται να έχουν υπερβεί τον προϋπολογισμό και το χρονοδιάγραμμα.

Το στρατηγικό βομβαρδιστικό B-21 Raider πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση τον περασμένο Νοέμβριο και δεν αναμένεται να αρχίσει να αντικαθιστά τον τρέχοντα στόλο βομβαρδιστικών πριν από το 2027. Το πρώτο από τα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων κατηγορίας Columbia βρίσκεται υπό κατασκευή και έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε υπηρεσία έως το 2031.

Η κύρια θερμοπυρηνική βόμβα βαρύτητας, η Β61, σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 1960. Το Πεντάγωνο έχει σηματοδοτήσει σχέδια για την ανάπτυξη νέων παραλλαγών, αλλά παραμένει ασαφές εάν το Κογκρέσο έχει εγκρίνει τη χρηματοδότηση για το έργο.

Το έργο του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) Sentinel έχει προγραμματιστεί για την πρώτη του πτήση το 2026, αφήνοντας τη Στρατηγική Διοίκηση των ΗΠΑ να αγωνίζεται να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των πυραύλων Minuteman III, που τέθηκαν για πρώτη φορά σε υπηρεσία τη δεκαετία του 1970.

Πηγή: RT

Τελευταία τροποποίηση στιςΚυριακή, 09 Ιουνίου 2024 08:58

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.