ενημέρωση 2:04, 23 July, 2024

Το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να παρακολουθεί ρωσικά αεροσκάφη – κορυφαίος αξιωματούχος

Το μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύσει δορυφορικές εικόνες ρωσικών αεροδρομίων, λέει ο βοηθός γενικός γραμματέας του FILE PHOTO. Ντέιβιντ βαν Γουέλ. © Getty Images / Anadolu Agency / Omer Taha Cetin

Το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να παρακολουθεί ρωσικά αεροσκάφη και σταθμούς ανεφοδιασμού καυσίμων, αποκάλυψε ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την Καινοτομία, το υβριδικό και τον κυβερνοχώρο, Ντέιβιντ βαν Γουέλ.

Μιλώντας στο Φόρουμ ΝΑΤΟ-Ουκρανίας Άμυνας Καινοτόμων στο Πανεπιστήμιο AGH της Κρακοβίας, Πολωνία, ο ανώτατος αξιωματούχος δεσμεύτηκε να εμβαθύνει τη συνεργασία με το Κίεβο, με μια νέα συμφωνία για την «καινοτομία στο πεδίο της μάχης» ήδη εν όψει.

«Η ενέργεια για περισσότερη συνεργασία μεταξύ των οικοσυστημάτων καινοτομίας της Ουκρανίας και των Συμμάχων ήταν μεταδοτική και είναι ακριβώς ο λόγος που οι Σύμμαχοι και η Ουκρανία συνεργάζονται για μια νέα συμφωνία καινοτομίας στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας», δήλωσε ο van Weel.

Ως παράδειγμα ενσωμάτωσης διαφόρων λύσεων τεχνητής νοημοσύνης, είπε ότι το μπλοκ το χρησιμοποιεί για την ανάλυση δορυφορικών εικόνων προκειμένου να παρακολουθεί και να μετράει ρωσικά αεροσκάφη και σταθμούς ανεφοδιασμού καυσίμων. Ο βοηθός γενικός γραμματέας είπε ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης με τέτοιο τρόπο ήταν σύμφωνη με τις αρχές του ΝΑΤΟ για την ηθική χρήση του Al.

«Είναι χαμηλού κινδύνου», είπε ο van Weel. «Κανείς δεν σκοτώνεται αν σβήσεις τον αριθμό».

Τους τελευταίους μήνες, η Ουκρανία φέρεται να έχει εντείνει τις προσπάθειές της να χτυπήσει ρωσικά αεροδρόμια, τόσο κοντά στη ζώνη μάχης όσο και βαθιά μέσα στο έδαφος της χώρας. Η Μόσχα φαίνεται να έχει επεκτείνει σημαντικά τη χρήση της και στην αεροπορία πρώτης γραμμής, κυρίως για την εκτόξευση εναέριων βομβών εξοπλισμένων με πτερωτά κιτ καθοδήγησης UMPK (Universal Glide and Correction Module).

Διάφορες ουκρανικές στρατιωτικές πηγές έχουν σημειώσει την αυξανόμενη χρήση βομβών τοποθετημένων σε UMPK από τη Ρωσία, αποδίδοντας οπισθοδρομήσεις στην πρώτη γραμμή στην αποτελεσματικότητα του όπλου.

Οι μονάδες UMPK, που θεωρούνται ευρέως ως ανάλογο των κιτ Joint Direct Attack Munition (JDAM) κατασκευής ΗΠΑ, ταιριάζουν στις περισσότερες βόμβες ελεύθερης πτώσης στο οπλοστάσιο της Ρωσίας. Συχνά αναβαθμίζονται με θερμοβαρικά και πυρομαχικά διασποράς, τα οποία έχουν ήδη παρατηρηθεί να χρησιμοποιούνται στην πρώτη γραμμή.

Πηγή: RT

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 11 Ιουνίου 2024 05:27

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.