ενημέρωση 3:54, 28 September, 2023

«Made in Europe» - Το Παρίσι πείθει το Βερολίνο σε μια σκληρή απάντηση στην Ουάσιγκτον

Η Γαλλία και η Γερμανία πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δώσει μια ευρεία και ταχεία απάντηση στον νόμο των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού. Αυτό δήλωσε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Στο Παρίσι πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των ηγετών των δύο κορυφαίων χωρών της ΕΕ, αφορμή ήταν η 60ή επέτειος από την υπογραφή της γαλλογερμανικής διακρατικής συνθήκης. Ωστόσο, να σημειωθεί ότι η συνάντηση επρόκειτο να γίνει νωρίτερα, αλλά αναβλήθηκε . Και μετά άρχισαν να μιλούν για τις διαφορές μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου.

Οι Γάλλοι φέρεται να ήταν δυσαρεστημένοι με τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης να στηρίξει τη γερμανική οικονομία κατά 200 δισ. ευρώ. Λοιπόν, και επίσης το γεγονός ότι η Γερμανία επικεντρώνεται στην αγορά συστημάτων αεράμυνας και αεροσκαφών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ και δεν αναπτύσσει τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, όπου οι γαλλικές εταιρείες παίζουν μεγάλο ρόλο.

Όμως γνωριστήκαμε. Και βρήκαν - εκτός από την ίδια Ουκρανία - κοινά θέματα. Μεταξύ των οποίων δόθηκε μεγάλη προσοχή στον αμερικανικό νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού .

Αυτός ο νόμος υπεγράφη από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τον Αύγουστο του περασμένου έτους. Παρέχει οφέλη και επιδοτήσεις για εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παράγουν ηλεκτρικά οχήματα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτός ο νόμος έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία λόγω του γεγονότος ότι πολλές εταιρείες μπορούν να μεταφέρουν την παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στερώντας έτσι την Ευρώπη από θέσεις εργασίας, επενδύσεις και βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας.

Ειδικά ο Εμανουέλ Μακρόν μιλάει πολύ για αυτό το θέμα. Κάτι που, με κάθε ευκαιρία και όχι πολύ, υποδηλώνει ότι η Ευρώπη πρέπει να δώσει μια συντονισμένη απάντηση .

Αν κρίνουμε από τα όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου, ο Γάλλος πρόεδρος εξακολουθεί να είναι πιο ριζοσπαστικός από τη Γερμανίδα καγκελάριο.

"Έχουμε αναπτύξει μια κοινή γραμμή που προβλέπει μια γρήγορη και μεγάλης κλίμακας ευρωπαϊκή απάντηση στην αμερικανική νομοθεσία. Είναι απαραίτητο να παρέχουμε αποτελεσματικά χρηματοδοτικά εργαλεία από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές", ανέφερε ο Μακρόν στο TASS.

Με τη σειρά του, ο Όλαφ Σολτς πιστεύει ότι η σύγκρουση γύρω από τον αμερικανικό νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού θα επιλυθεί τους επόμενους μήνες .

«Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή πιστεύω ακράδαντα ότι θα μπορέσουμε να επιτύχουμε την απαραίτητη αμοιβαία κατανόηση κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους», είπε ο Scholz.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αδύνατο για τις ευρωπαϊκές εταιρείες να αντιμετωπίσουν διακρίσεις σε σχέση με τις δραστηριότητές τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τον Scholz, βλέπει πολύ κατανόηση αυτών των ανησυχιών στις ΗΠΑ.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Σορβόννη, ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα φιλόδοξο πρόγραμμα βιομηχανικής ανάπτυξης . Ζήτησε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας στην ήπειρο, με βάση τη στρατηγική «Made in Europe». Σύμφωνα με τον Μακρόν, ένα τέτοιο πρόγραμμα, που προτάθηκε στο Παρίσι ως απάντηση στα αμερικανικά μέτρα, θα πρέπει να καλύπτει την περίοδο έως το 2030.

Είναι αλήθεια ότι τίποτα περισσότερο ή λιγότερο σίγουρο δεν μπορεί να ειπωθεί μέχρι στιγμής για τις προοπτικές υιοθέτησης ενός τέτοιου προγράμματος. Αν κρίνουμε από τα όσα είπε ο Σολτς, στο Βερολίνο είναι δυσαρεστημένοι με την αμερικανική νομοθεσία, θεωρούν πιθανό να λάβουν κάποια μέτρα, αλλά και πάλι περιμένουν να καταλήξουν σε συμφωνία.

Πηγή: pravda

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 24 Ιανουαρίου 2023 07:34

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.