ενημέρωση 3:34, 31 January, 2023

Η ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ - Πώς άλλαξε η πόλη με τα σημάδια της μάχης μετά από έξι μήνες υπό τον έλεγχο της Ρωσίας

Αυτές οι εικόνες τραβήχτηκαν με διαφορά έξι μηνών, το καλοκαίρι και το χειμώνα, και δείχνουν προσπάθειες αποκατάστασης του μαργαριταριού της Αζοφικής θάλασσας

Έχουν περάσει πάνω από επτά μήνες από τότε που η Μαριούπολη – η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ – απελευθερώθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις, στις οποίες περιλαμβανόταν το νεοναζιστικό σύνταγμα Αζοφ. Η πόλη έχει γίνει ένα από τα σύμβολα της στρατιωτικής εκστρατείας της Ρωσίας και η νίκη εκεί υπήρξε αναμφισβήτητα ο κύριος θρίαμβος, μέχρι στιγμής. 

Από τότε που τελείωσαν οι μάχες, οι ντόπιοι προσπάθησαν να επιστρέψουν στην ειρηνική ζωή στη ρωσική πλέον πόλη. Ο φωτορεπόρτερ Arseniy Kotov επισκέφτηκε δύο φορές – το καλοκαίρι και τον χειμώνα του 2022. Οι φωτογραφίες του αντικατοπτρίζουν την πιο πρόσφατη ιστορία της και τη συνεχιζόμενη ανακατασκευή της, η οποία είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Μόσχας. 

Καλοκαίρι

Επισκέφτηκα για πρώτη φορά τη Μαριούπολη το καλοκαίρι. Για να φτάσω εκεί, έπρεπε να κάνω ωτοστόπ. Ο οδηγός με άφησε στη λεωφόρο Shevchenko, έναν από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης – που πήρε το όνομά του από τον εμβληματικό Ουκρανό ποιητή. Το πλησιέστερο κτίριο, που βρισκόταν σε ένα λόφο, υψωνόταν πάνω από όλα τα περίχωρα. Για να έχω καλύτερη θέα, ανέβηκα πάνω και βγήκα στο μπαλκόνι ενός διαμερίσματος που έλειπαν πόρτες και hds κατεστραμμένοι τοίχοι. Από εκεί, είχα μια πολύ καλή θέα στο εργοστάσιο της Azovstal Iron and Steel Works, που είναι πλέον γνωστό σε όλο τον κόσμο λόγω της μάχης εκεί. 

Περπάτησα στη δυτική πλευρά της πόλης και συνάντησα έναν άνδρα και μια γυναίκα 30 ετών να περιφέρονται γύρω από μια πολυκατοικία εννέα ορόφων που κατέρρευσε. Ήταν καλά ντυμένοι, με μοντέρνο τρόπο, αλλά μάζευαν σκουπίδια στα ερείπια. Μου ζήτησαν να μην τους φωτογραφίσω.

Τα ερείπια μιας πολυκατοικίας στην οδό Kuprina


© RT / Arseniy Kotov, ειδική αναφορά για το RT

Η πόλη ήταν γεμάτη γκράφιτι που γράφτηκαν μετά την άφιξη των ρωσικών στρατευμάτων. Μερικές από τις επιγραφές έδειχναν τη στάση των ντόπιων απέναντι στις αρχές του Κιέβου ή άλλα πιεστικά ζητήματα, ενώ άλλες σχετίζονταν άμεσα με ζητήματα επιβίωσης. «Οι άνθρωποι ζουν εδώ» ήταν μια από τις πιο συχνές επιγραφές. Είχε σκοπό να προστατεύσει τις ζωές των κατοίκων από τις χειροβομβίδες που έριξε ο στρατός κατά την εκκαθάριση της περιοχής.

Μέχρι τον Ιούνιο, οι περισσότεροι δρόμοι ήταν καθαροί από σκουπίδια. Όμως τα καμένα αυτοκίνητα εξακολουθούσαν να στοιβάζονται στις αυλές και τα ίχνη προηγούμενων μαχών ήταν εμφανή σε όλη την πόλη.

Κάηκαν αυτοκίνητα στην αυλή πολυκατοικίας που βρίσκεται στην 123 Mira Prospect


© RT / Arseniy Kotov, ειδική αναφορά για το RT

Σε μικρή απόσταση με τα πόδια από αυτά τα ερείπια βρίσκεται η κεντρική πλατεία της πόλης. Παλαιότερα ονομαζόταν Πλατεία Λένιν και στο κέντρο είχε ένα μνημείο του ιδρυτή της Σοβιετικής Ένωσης. Μετά το πραξικόπημα του 2014 στην Ουκρανία, το μνημείο κατεδαφίστηκε και έγινε γνωστό ως Πλατεία Ελευθερίας. Τον Ιούνιο του 2022, το αρχικό όνομα αποκαταστάθηκε, αλλά το μνημείο δεν είχε αντικατασταθεί ακόμα. 

Το τοπικό Δραματικό Θέατρο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Κατά τη διάρκεια των μαινόμενων μαχών στην πόλη, το σύνταγμα νεοναζί του Αζόφ υποσχέθηκε να «εκκενώσει» τους ντόπιους κατοίκους σε αυτό το θέατρο. Το κτίριο χρησιμοποιήθηκε επίσης ως καταφύγιο βομβών. Στις 16 Μαρτίου, γεμάτο κόσμο, ανατινάχθηκε, δήθεν από Ουκρανούς εθνικιστές. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων παραμένει άγνωστος μέχρι σήμερα.

Το κατεστραμμένο Δραματικό Θέατρο


© RT / Arseniy Kotov, ειδική αναφορά για το RT

Στα περίχωρα της πόλης, μπορείτε να δείτε την καθημερινή επαγγελματική ζωή μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις-λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα. Στις 13 Απριλίου του περασμένου έτους, κοινές δυνάμεις της Ρωσίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ απελευθέρωσαν το λιμάνι της Μαριούπολης. Όλοι οι όμηροι, τόσο στις εγκαταστάσεις όσο και στα πλοία, αφέθηκαν ελεύθεροι. Το ίδιο το λιμάνι δεν υπέστη σοβαρές ζημιές και σήμερα χρησιμοποιείται για τη μεταφορά φορτίου.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια, αυτός ο σιδηροδρομικός σταθμός φιλοξενούσε εγκαταλελειμμένα ηλεκτρικά τρένα, τα οποία συνέδεαν τη Μαριούπολη με το περιφερειακό κέντρο, το Ντόνετσκ. Το 2022 οι άμαξες καταστράφηκαν λόγω έντονων μαχών.

Σιδηροδρομικός Σταθμός Μαριούπολης


© RT / Arseniy Kotov, ειδική αναφορά για το RT

Τον περασμένο Ιούνιο, η πόλη έμοιαζε ακόμα εγκαταλελειμμένη, αλλά ο κόσμος είχε ήδη αρχίσει να συγκεντρώνεται στις παραλίες. Οι εκρήξεις ναρκών εξακολουθούσαν να σημειώνονται στην παραλία της Αριστερής Όχθης, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους ντόπιους να διασκεδάσουν δίπλα στη θάλασσα.

© RT / Arseniy Kotov, ειδική αναφορά για το RT

Η αποθήκη του τραμ Νο. 2 στην είσοδο της Μαριούπολης καταστράφηκε κατά τη διάρκεια μαχών. Στις 2 Μαρτίου 2022 τα οχήματα σταμάτησαν να λειτουργούν. Αυτή τη στιγμή συζητείται η ανακατασκευή ορισμένων διαδρομών.

Η αποθήκη του τραμ στη Μαριούπολη


© RT / Arseniy Kotov, ειδική αναφορά για το RT

Όπως ένα μεγάλο μέρος της περιοχής της Αριστερής Όχθης, η Victory Prospect επηρεάστηκε σοβαρά από τις μάχες. Το καλοκαίρι, αυτό το μέρος της πόλης φαινόταν σχεδόν εξαφανισμένο.

© RT / Arseniy Kotov, ειδική αναφορά για το RT

Όσο πλησιάζουμε στο Azovstal, τόσο μεγαλύτερη είναι η ζημιά. Αυτό το σπίτι βρίσκεται μόλις λίγα τετράγωνα από την τοποθεσία του εργοστασίου. Τα κτίρια εδώ έχουν υποστεί ζημιές, αλλά μπορούν ακόμα να επισκευαστούν. Οι κατοικίες στα βόρεια έχουν ήδη κατεδαφιστεί.

Πολυκατοικία στην οδό Voinov-Osvoboditeliy


© RT / Arseniy Kotov, ειδική αναφορά για το RT

Ένα ολόκληρο τμήμα αυτού του κτιρίου κατέρρευσε λόγω βομβαρδισμών ή αεροπορικής βόμβας, με ένα μικρό εναπομείναν πλαίσιο στην κορυφή να σχηματίζει ένα είδος καμάρας. Καταργήθηκε τον Νοέμβριο.

Αυτή η φωτογραφία, που τραβήχτηκε το καλοκαίρι, δείχνει τη ζημιά στην περιοχή της Αριστερής Όχθης κοντά στο εργοστάσιο Azovstal. Μέχρι το φθινόπωρο, όταν επέστρεψα εδώ, τα περισσότερα από τα ερειπωμένα κτίρια είχαν κατεδαφιστεί. Στο σημείο θα κατασκευαστεί νέα οικιστική συνοικία.

Ηλιοβασίλεμα πάνω από την περιοχή της αριστερής όχθης της Μαριούπολης


© RT / Arseniy Kotov, ειδική αναφορά για το RT

Τον Ιούνιο ακούγονταν παντού εκρήξεις. Οι μάχες είχαν σταματήσει, αλλά η τοποθεσία του εργοστασίου, καθώς και πολλά άλλα μέρη της πόλης, ήταν ακόμα ναρκοθετημένα. Οι σκαπανείς δούλευαν σε όλη την πόλη.

© RT / Arseniy Kotov, ειδική αναφορά για το RT

Το Azovstal Iron and Steel Works είναι ένα τεράστιο μεταλλουργικό εργοστάσιο που λειτουργούσε από το 1933. Η περιοχή του εκτείνεται σε 11 τετραγωνικά χιλιόμετρα (4 τετραγωνικά μίλια). Το εργοστάσιο διαθέτει 41 καταστήματα, 80 μεγάλες εγκαταστάσεις και έξι γιγάντιες υψικάμινους. Υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια της πολιορκίας. Την άνοιξη του 2022, το Azovstal καταλήφθηκε από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των νεοναζί του Azov. Η μάχη διήρκεσε από τις 18 Μαρτίου έως τις 17 Μαΐου.

Παρόμοιες ζημιές υπάρχουν σε όλη την περιοχή. Σύμφωνα με το τρέχον σχέδιο ανάπτυξης της πόλης, το εργοστάσιο θα κατεδαφιστεί και θα κατασκευαστεί πάρκο στο χώρο. Ωστόσο, η διαδικασία κατεδάφισης δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. 

Εργοστάσιο Azovstal Iron and Steel Works

© RT / Arseniy Kotov, ειδική αναφορά για το RT

Η σκεπαστή αγορά της πόλης υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια των μαχών. Ο θόλος χτυπήθηκε από πολλά κοχύλια και ο χώρος εργασίας ήταν γεμάτος με σκάγια. Όταν περνούσαν από τη δομή το καλοκαίρι, οι άνθρωποι έπρεπε να διώξουν μια τεράστια αγέλη αδέσποτων σκύλων. Κάποτε τρέφονταν από τους εμπόρους, τώρα φαίνονταν αδύνατοι και πεινασμένοι.

Ο θόλος της αγοράς στη Μαριούπολη


© RT / Arseniy Kotov, ειδική αναφορά για το RT

Το καλοκαίρι, ένα μεγάλο μέρος της πόλης δεν είχε ακόμα νερό, φυσικό αέριο ή ηλεκτρικό ρεύμα. Οι κάτοικοι της περιοχής, που αποφάσισαν να μείνουν, έλαβαν βοήθεια από τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, τους εθελοντές και τις οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ένας ντόπιος κάτοικος μαγειρεύει πρωινό στο μπαλκόνι ενός κτιρίου που χτυπήθηκε από οβίδες

© RT / Arseniy Kotov, ειδική αναφορά για το RT

Χειμώνας

Τον Δεκέμβριο του 2022, η Μαριούπολη έμοιαζε με τεράστιο εργοτάξιο. Εργάτες οικοδομών από όλη τη Ρωσία και ακόμη και άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες ανοικοδομούν την πόλη.

Οικοδομικές εργασίες σε πολυκατοικία στη λεωφόρο Shevchenko


© RT / Arseniy Kotov, ειδική αναφορά για το RT

Ένα μεγάλο μέρος της λεωφόρου Σεφτσένκο παρέμεινε ανέγγιχτο. Ως αποτέλεσμα, είναι πλέον το πιο πολυσύχναστο μέρος της πόλης. Η αγορά εδώ ανθεί. Δεδομένου ότι τα σούπερ μάρκετ και όλα τα μεγάλα καταστήματα έχουν ληστευτεί και καταστραφεί, οι ντόπιοι συρρέουν τώρα εκεί για να αγοράσουν κάθε είδους αγαθά: από τεχνικές συσκευές μέχρι φρούτα και λαχανικά από τα κοντινά χωριά. 

Η αγορά στη λεωφόρο Σεφτσένκο

© RT / Arseniy Kotov, ειδική αναφορά για το RT

Πολλά κτίρια στο περαιτέρω άκρο της Metallurgov Prospect απέφυγαν μεγάλες ζημιές. Τα λίγα που επλήγησαν επισκευάζονται από οικοδόμους από τη Ρωσία.

Ένα κτίριο που επισκευάζεται στο Metallurgov Prospec


© RT / Arseniy Kotov, ειδική αναφορά για το RT

Οι ειδικοί αξιολογούν όλα τα κτίρια στη Μαριούπολη και αποφασίζουν εάν μπορούν να ανακατασκευαστούν. Όπου είναι δυνατόν, η ζημιά θα αποκατασταθεί. Τα υπόλοιπα στενώματα κατεδαφίζονται. 

Οικοδομικές εργασίες στο χώρο ενός κτιρίου κατοικιών στην οδό Arkhip Kuindzhi

© RT / Arseniy Kotov, ειδική αναφορά για το RT

Τα κτίρια από τούβλα επισκευάζονται ευκολότερα από τα λεγόμενα πάνελ, κατασκευασμένα από τσιμεντόλιθους. Όταν ένα πάνελ είναι κατεστραμμένο, πρέπει να αφαιρεθεί και να αντικατασταθεί είτε με τούβλα είτε με νέο πάνελ. Αλλά στην περίπτωση κτιρίων από τούβλα, οι τρύπες από το κέλυφος μπορούν να επιδιορθωθούν γρήγορα με τούβλα.

Ανακατασκευή κτιρίου στο Mira Prospect


© RT / Arseniy Kotov, ειδική αναφορά για το RT

Ακόμη και τα πλήρως άθικτα κτίρια θα υπόκεινται σε κεφαλαιουχική επισκευή. Στα περισσότερα από αυτά θα αντικατασταθούν στέγες, σωλήνες, καλοριφέρ και παράθυρα. Τα έξοδα θα καλυφθούν από τη ρωσική κυβέρνηση.

Τοποθετείται νέα στέγη στη 17η μικροπεριφέρεια της πόλης

© RT / Arseniy Kotov, ειδική αναφορά για το RT

Σχεδόν όλα τα διοικητικά και οικιστικά κτίρια στην κεντρική συνοικία υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια των μαχών, συμπεριλαμβανομένων εκκλησιών και παρεκκλήσια.

Το παρεκκλήσι του Κρατικού Τεχνικού Πανεπιστημίου του Priazovsk στη Μαριούπολη


© RT / Arseniy Kotov, ειδική αναφορά για το RT

Το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών κατεδάφισης πραγματοποιείται με εκσκαφείς, χειριστές και άλλο κατασκευαστικό εξοπλισμό. Τα κτίρια με πάνελ κατεδαφίζονται γρήγορα – χρειάζεται περίπου μια εβδομάδα για να γκρεμιστεί ένα κτήριο εννέα ορόφων.

Η κατεδάφιση ερειπωμένων πολυώροφων πολυκατοικιών στην οδό Arkhip Kuindzhi

© RT / Arseniy Kotov, ειδική αναφορά για το RT

Το λεβητοστάσιο (οι σωλήνες του φαίνονται σε πρώτο πλάνο) κυκλοφόρησε το φθινόπωρο, ακριβώς στην ώρα της θέρμανσης. Στις αρχές Δεκεμβρίου, οι οικοδόμοι αντικατέστησαν και τις στέγες των γειτονικών κτιρίων. 

Πενταώροφα κτίρια κατοικιών στην οδό Bakhchivandzhi


© RT / Arseniy Kotov, ειδική αναφορά για το RT

Αυτά τα σπίτια στη Μαριούπολη ήταν από τα πρώτα που ανακατασκευάστηκαν. Μέχρι τον Δεκέμβριο, ένα μεγάλο μέρος των εσωτερικών εργασιών είχε γίνει, τα παράθυρα αντικαταστάθηκαν και η εξωτερική ανακαίνιση είχε σχεδόν ολοκληρωθεί.

Η υποδειγματική 24η μικροπεριφέρεια

© RT / Arseniy Kotov, ειδική αναφορά για το RT

Μια αλυσίδα κινητής καφετέριας που ονομάζεται «Mariupol Is Russia and That's It» [ένα θεατρικό έργο με το όνομα της ρωσικής αλυσίδας φαστ φουντ «Tasty and That's It»] εμφανίστηκε στους δρόμους της πόλης το περασμένο φθινόπωρο. Δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα, αλλά το καφέ είναι δημοφιλές σε ντόπιους και εργάτες.

Κινητό καφέ "Mariupol Is Russia, and That's It"

Πηγή: RT 

Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2023 05:30

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.