ενημέρωση 2:33, 23 July, 2024

Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.

Μένω στους Λειψούς, μια «παρέα» από 24 εξωτικά νησάκια (Πολυνησία των Λειψών) ανάμεσα στην Πάτμο και στη Λέρο, στα Δωδεκάνησα. Γεννήθηκα εδώ το 1983, πήγα σχολείο –δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο– και στη συνέχεια έφυγα για σπουδές στην Αθήνα. Έμεινα δέκα χρόνια στην Αθήνα, αλλά εν τέλει επέστρεψα σχεδόν μόνιμα πίσω. Ασχολούμαι με τη διακόσμηση, τον τουρισμό και μέχρι πρότινος με την τοπική αυτοδιοίκηση ως δημοτικός σύμβουλος.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των Λειψών είναι πως εκεί σταματά ο χρόνος, εξαφανίζεται το άγχος. Οι Λειψοί σε παρασύρουν στον ρυθμό τους. 

Αγαπώ να περπατώ ως την παραλία Χοχλακούρα, όπου ακούω τη θάλασσα και τον ήχο που κάνουν τα βότσαλα. Εκεί κάνω όνειρα, βάζω νέους στόχους, καθαρίζει το μυαλό μου.

Οι επιλογές για διασκέδαση και φαγητό είναι πάρα πολλές στο νησί. Θα ξεχωρίσω μόνο το Angela Cocktail bar γιατί πιστεύω πως ο Μανώλης κάνει τα καλύτερα cocktail στους Λειψούς.

Το καλοκαίρι μού αρέσει να πηγαίνω για μπάνιο, να κοιμάμαι στην παραλία και να βλέπω την ανατολή του ήλιου, ενώ είμαι σε κάποιο πανηγύρι. Τον χειμώνα συνηθίζω να περπατώ στον περιφερειακό και να παρατηρώ τη θάλασσα φουρτουνιασμένη. 

Έναν επισκέπτη που θα ήθελα να καταλάβει μεμιάς τους Λειψούς θα τον πήγαινα αρχικά στην Παναγία του Χάρου. Το «ιδιαίτερο» όνομα της εκκλησίας του 17ου αιώνα οφείλεται στο κειμήλιο που φιλοξενεί, μια εικόνα της Παναγίας που δεν κρατά τον Χριστό στην αγκαλιά της, όπως συνηθίζεται, αλλά τον Σταυρό με τον Ιησού επάνω του. Μετά, θα τον πήγαινα στα αμπέλια που είναι ακριβώς δίπλα και τέλος στο Μονοδένδρι για να δει την ανατολή του ήλιου.

Σημεία ενδιαφέροντος αποτελούν, φυσικά, ο οικισμός των Λειψών με την πλατεία και τα παραδοσιακά σοκάκια, τα οινοποιεία μας, τα παραδοσιακά καλντερίμια, που προσφέρονται για πεζοπορία, και φυσικά οι πανέμορφες παραλίες: Πλατύς Γυαλός, Μονοδένδρι, Καμάρες, Κατσαδιά, Παπανδριά, Χοχλακούρα, Τουρκόμνημα, Λιεντού. Επίσης, προτείνω ανεπιφύλακτα και το τουρ με τα καΐκια που σε πηγαίνουν στα κοντινά νησάκια (Μακρονήσι, Ασπρονήσι, Τηγανάκια, Αρκιοί).  

Να σημειώσουμε πως εδώ και πολλά χρόνια δεν επιτρέπονται ομπρέλες και ξαπλώστρες στις παραλίες των νησιών. Οι παραλίες είναι ελεύθερες και θα παραμείνουν έτσι. 

Ο τόπος μου, οι Λειψοί
 Ένα από τα πολλά ξωκλήσια που υπάρχουν στο νησί.
Ο τόπος μου, οι Λειψοίr
 Σπίτι στους Λειψούς.

Πέρσι ο δήμος Λειψών τιμήθηκε με βραβείο στα επετειακά Tourism Awards στην κατηγορία Destination Branding για τις ενέργειες σχετικά με την πρωτότυπη τοποθέτηση τουριστικού προϊόντος και το «πράσινο» κάλεσμα χωρίς οργανωμένες ομπρέλες και ξαπλώστρες. Την ίδια στιγμή, διεθνή ΜΜΕ, όπως το ιταλικό «Vanity Fair», η βρετανική εφημερίδα «Metro» και το διεθνές δίκτυο Euronews, κατέταξαν τους Λειψούς ανάμεσα στους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας και του πλανήτη!

Πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε παραδοσιακή τυρόπιτα Λειψών στους ξυλόφουρνους του νησιού, τυριά από τα μικρά τυροκομεία, κρασί από τα οινοποιεία μας, μέλι θυμαρίσιο, χταπόδι ψητό στα κάρβουνα στα ουζερί του λιμανιού και κατσικάκι γεμιστό στον φούρνο. Και, φυσικά, θαλασσινά και ψάρια. 

Το καλοκαίρι μού αρέσει να πηγαίνω για μπάνιο, να κοιμάμαι στην παραλία και να βλέπω την ανατολή του ήλιου ενώ είμαι σε κάποιο πανηγύρι. Τον χειμώνα συνηθίζω να περπατώ στον περιφερειακό και να παρατηρώ τη θάλασσα φουρτουνιασμένη. 

Οι δυσκολίες της ζωής στο νησί είναι αρκετές. Δυστυχώς, ακόμα και στις μέρες μας τα θέματα υγείας μάς απασχολούν πολύ, ειδικά αν χρειαστεί κάποιος να πάει σε γιατρό και υπάρχει απαγορευτικό ή πρέπει να γίνει διακομιδή. Εξίσου σημαντικό θέμα αποτελεί η σύνδεση ή, καλύτερα, η έλλειψη αυτής με τα υπόλοιπα νησιά και τον Πειραιά τον χειμώνα. Τέλος, θα πρέπει να σημειώσω και τις αρκετές διακοπές ρεύματος από τον ΔΕΔΗΕ.

Ο τόπος μου, οι Λειψοί
 Αγαπώ να περπατώ ως την παραλία Χοχλακούρα, όπου ακούω τη θάλασσα και τον ήχο από τα βότσαλα. Φωτ.: Πηγή: Δήμος Λειψών
Ο τόπος μου, οι Λειψοί
 Η παραλία Ασπρονήσι.

Τα θετικά είναι αρκετά όμως, ευτυχώς! Αρχικά, να πούμε κάτι που μπορεί να ακουστεί παράδοξο ή παράξενο, αλλά στα μόλις 17 τετραγωνικά χιλιόμετρα των Λειψών ζει το μεγαλύτερο αναλογικά ποσοστό παιδιών στην Ελλάδα, περίπου 200 παιδιά σε σύνολο σχεδόν 800 κατοίκων. Ενώ διαβάζουμε για την υπογεννητικότητα που ολοένα μεγαλώνει σε όλη την Ελλάδα, βλέπουμε ότι στους ακριτικούς Λειψούς δεν αντιμετωπίζουμε, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, αντίστοιχο πρόβλημα. Πρέπει όμως αυτά τα παιδιά να στηριχθούν, δηλαδή να στηριχθούν τα δημόσια σχολεία μας, καθώς είναι οι μοναδικοί χώροι μόρφωσης και διαπαιδαγώγησης γενικότερα των παιδιών. Δεν υπάρχουν ιδιωτικά εκπαιδευτήρια ή άλλοι φορείς που να παρέχουν δραστηριότητες. Ευτυχώς, εδώ και έναν χρόνο λειτουργεί για πρώτη φορά στο νησί βρεφονηπιακός σταθμός.

Δεν ξέρω αν νικήσαμε την υπογεννητικότητα, αυτό άλλωστε είναι ένας διαρκής αγώνας, αλλά τα πάμε καλά. Πώς γίνεται αυτό; Νομίζω ότι απλώς αγαπάμε πολύ τον τόπο μας και αυτό μεταφράζεται στο ότι δεν θέλουμε να τον αφήσουμε. Ταυτόχρονα πιστεύω ότι η φροντίδα των παιδιών είναι αρκετά ψηλά στον αξιακό μας κώδικα.  

Ο τόπος μου, οι Λειψοί
 Οι επιλογές για διασκέδαση και φαγητό είναι πάρα πολλές στο νησί.

Κάτι επίσης αξιοσημείωτο είναι πως στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, μετά την κάλπη των δημοτικών εκλογών του 2023, υπερέχουν οι γυναίκες των ανδρών, επτά έναντι έξι. 

Με τη διαχρονική στήριξη και απόφαση των δημοτικών αρχών, ο δήμος, οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι αποθαρρύνουν και απορρίπτουν συντονισμένα την κατασκευή τεχνητών πισινών. Γενικά, στοχεύουμε στις μηδενικές διαρροές νερού και στην υδατική αυτονομία.

Ναι, πιστεύω ότι θα μπορούσε κάποιος να έρθει και να μείνει μόνιμα στο νησί. Βασικά, να επισκεφτεί τους Λειψούς, αν το έχει πάρει απόφαση. Να μην το σκεφτεί ιδιαίτερα, να μπει στο καράβι και να έρθει. Οι κάτοικοι των Λειψών είναι πολύ φιλόξενοι, θα τον αγκαλιάσουν και σε έναν μήνα θα είναι όλοι μια παρέα.

Πηγή: lifo

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 06 Ιουνίου 2024 09:42

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.