ενημέρωση 7:07, 23 March, 2023

Ο κόσμος αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη έκρηξη χολέρας τα τελευταία 20 χρόνια – ΠΟΥ

Η λοίμωξη που μεταδίδεται από το νερό μπορεί να αποβεί θανατηφόρα σε έως και 50% των περιπτώσεων που δεν έχουν υποβληθεί σε θεραπεία. βορειοανατολική Συρία, στις 28 Σεπτεμβρίου 2022. © Getty Images / Rami Alsayed/NurPhoto μέσω Getty Images

Παράγοντες όπως οι οικονομικές κρίσεις, η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις από την πανδημία Covid-19 έχουν οδηγήσει στις ιδανικές συνθήκες για την άνθηση της χολέρας σε χώρες υψηλού κινδύνου, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αφού σημείωσε μια απότομη αύξηση της νόσου σε τουλάχιστον 30 χώρες.

Η κλίμακα των διαφόρων εστιών αυξήθηκε απότομα το 2022 μετά από αρκετά χρόνια πτώσης, ανέφερε ο ΠΟΥ. Μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου του περασμένου έτους, 29 χώρες ανέφεραν κρούσματα της νόσου, σε σύγκριση με 23 το προηγούμενο έτος – με αυτούς τους αριθμούς να αναμένεται να αυξηθούν το 2023.

«Ο αριθμός των χωρών με αυτά τα μεγάλα κρούσματα να συμβαίνουν ταυτόχρονα, δεν τον έχουμε δει εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια», δήλωσε στην Telegraph ο Philippe Barboza, επικεφαλής της μονάδας αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ για τη χολέρα.

"Τα περισσότερα από τα μεγάλα κρούσματα που εξετάζουμε οφείλονται όλα σε μεγάλα, ασυνήθιστα κλιματικά γεγονότα", πρόσθεσε, προσθέτοντας ότι οι χώρες της Νότιας Αφρικής κινδυνεύουν ιδιαίτερα καθώς αντιμετωπίζουν για τρίτο συνεχόμενο έτος ισχυρών βροχοπτώσεων και κυκλώνων που προκαλούνται από το La. Νίνα καιρικό φαινόμενο.

Ο διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, δήλωσε πέρυσι ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είχαν «στροβιλίσει» τον αντίκτυπο της χολέρας.

Η Συρία ανακοίνωσε το πρώτο ξέσπασμα της νόσου μετά από 15 χρόνια πέρυσι, με την κατάσταση να επιδεινώνεται μετά τους σεισμούς του περασμένου μήνα. Ο Λίβανος αντιμετωπίζει ένα παρόμοιο πρόβλημα για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια, καθώς αγωνίζεται να καταπολεμήσει την ασθένεια εν μέσω οικονομικής κατάρρευσης.

Οι ειδικοί λένε ότι το πρόβλημα έχει επίσης επιδεινωθεί από τις υγειονομικές υπηρεσίες διαφόρων χωρών που κατακλύζονται από κρούσματα Covid-19, δεδομένου ότι οι προσπάθειες για την καταπολέμηση των εστιών χολέρας διακόπηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

«Η χολέρα μπορεί να ελεγχθεί, πρέπει να ελεγχθεί», εξήγησε ο Μπαρμπόζα. «Δεν είναι τόσο ακριβό, απλώς να παρέχεις πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα».

Η χολέρα είναι μια σοβαρή ασθένεια που προσβάλλεται με την κατάποση μολυσμένων τροφών ή νερού. Μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο μέσα σε λίγες ώρες εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Τα στοιχεία του ΠΟΥ αναφέρουν ότι περίπου 143.000 πεθαίνουν από τη νόσο παγκοσμίως κάθε χρόνο. 

Πηγή: RT

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 07 Μαρτίου 2023 06:22

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.