ενημέρωση 6:04, 8 December, 2023

Τοποθετώντας εμφυτεύματα στον εγκέφαλο

Η Neuralink θα κάνει την πρώτη κλινική δοκιμή σε ανθρώπους.

Ηνεοσύστατη Neuralink Corporation, εταιρεία νευροτεχνολογίας η οποία ειδικεύεται στη δημιουργία εμφυτευμάτων στον εγκέφαλο για να επιτύχουν τη διασύνδεσή του με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, που ιδρύθηκε πρόσφατα από τον Ελον Μασκ και μια ομάδα επτά επιστημόνων και μηχανικών, αναζητά άτομα για δοκιμή εμφυτευμάτων εγκεφάλου, γράφει άρθρο στο BBC Technology.

 Η εταιρεία που ειδικεύεται στη διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI) άρχισε να στρατολογεί ανθρώπους για την πρώτη της δοκιμή και στόχος της είναι να συνδέσει ανθρώπινους εγκεφάλους με υπολογιστές προκειμένου να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη τεχνολογία της σε άτομα με παράλυση.

Ειδικότερα ένα ρομπότ θα βοηθήσει στην εμφύτευση ενός BCI που θα τους επιτρέπει να ελέγχουν έναν δρομέα υπολογιστή ή να πληκτρολογούν χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις.

Κι ενώ άλλες αντίπαλες εταιρείες έχουν ήδη εμφυτεύσει συσκευές BCI σε ανθρώπους, η Neuralink απέσπασε προσφάτως την έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την πρώτη κλινική δοκιμή σε ανθρώπους, ένα κρίσιμο ορόσημο ύστερα από παλαιότερες αποτυχημένες απόπειρες για να κερδίσει την έγκριση.

Η έγκριση του FDA αντιπροσωπεύει «ένα σημαντικό πρώτο βήμα που μια μέρα θα επιτρέψει στην τεχνολογία μας να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους που πάσχουν από παράλυση ή άλλα κινητικά προβλήματα», είπε η Neuralink. Ειδικότερα η εταιρεία είχε ζητήσει έγκριση για να εμφυτεύσει τις συσκευές της σε 10 άτομα, δήλωσαν πρώην και νυν υπάλληλοι στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το οποίο πάντως επισημαίνει ότι ο τελικός αριθμός που συμφωνήθηκε δεν είναι γνωστός.

Οπως γράφει το τεχνολογικό άρθρο, ένα ρομπότ θα χρησιμοποιηθεί για να τοποθετήσει χειρουργικά 64 εύκαμπτες «κλωστές», πιο λεπτές από μια ανθρώπινη τρίχα, σε ένα μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει την «πρόθεση κίνησης». Αυτό θα επιτρέψει στο πειραματικό εμφύτευμα N1 της Neuralink -που τροφοδοτείται από μια μπαταρία που μπορεί να φορτιστεί ασύρματα- να καταγράφει και να μεταδίδει εγκεφαλικά σήματα ασύρματα σε μια εφαρμογή που αποκωδικοποιεί τον τρόπο με τον οποίο το άτομο σκοπεύει να κινηθεί.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι τα άτομα που θα λάβουν μέρος στις δοκιμές πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις για τη δοκιμή, εάν έχουν τετραπληγία λόγω τραυματισμού ή έχουν αμυοτροφική πλάγιας σκλήρυνσης (ALS) - μια ασθένεια στην οποία τα νευρικά κύτταρα του νωτιαίου μυελού και του εγκεφάλου εκφυλίζονται.

Κι ενώ η εμπλοκή του κ. Μασκ ενδυναμώνει το προφίλ της Neuralink, η συγκεκριμένη εταιρεία έχει να αντιμετωπίσει αντιπάλους, ορισμένους με ιστορικό που χρονολογείται εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, όπως η Blackrock Neurotech με έδρα τη Γιούτα που εμφύτευσε το πρώτο από τα πολλά BCI το 2004.

Το δημοσίευμα σημειώνει ακόμη ότι οι υπάρχουσες συσκευές έχουν αποδειχθεί αρκετά αποτελεσματικές και σε δύο ξεχωριστές πρόσφατες επιστημονικές μελέτες στις ΗΠΑ, χρησιμοποιήθηκαν εμφυτεύματα για την παρακολούθηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας όταν ένα άτομο προσπαθούσε να μιλήσει, τα οποία στη συνέχεια θα μπορούσαν να αποκωδικοποιηθούν για να τους βοηθήσουν να επικοινωνήσουν.

Ο δρ Αντριεν Ραπό, ερευνητής στο Εργαστήριο Νευρωνικών Διασυνδέσεων στο Imperial College του Λονδίνου, είπε στο BBC ότι το Neuralink αναμφίβολα έχει ένα πλεονέκτημα όσον αφορά την εμφύτευση, καθώς η διαδικασία υποβοηθήθηκε ρομποτικά.

Ωστόσο ο επιστήμονας, ο οποίος είναι επίσης συνιδρυτής της start-up νευρωνικών εμφυτευμάτων Mintneuro, σημείωσε ότι δεν είναι σαφές πώς η μέθοδος μετατροπής των εγκεφαλικών σημάτων σε χρήσιμες ενέργειες θα ήταν καλύτερη από αυτήν που χρησιμοποιεί η Blackrock Neurotech, για παράδειγμα, και αν είναι σε θέση να παραμένει ακριβής και αξιόπιστη με την πάροδο του χρόνου, κάτι που συνιστά το μείζον ζήτημα στη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Τελευταία τροποποίηση στιςΚυριακή, 19 Νοεμβρίου 2023 08:10

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.