ενημέρωση 4:24, 22 January, 2022

«Κοράκια» ψευδο-μεσίτες ακινήτων

«Μαϊμού» ιδιοκτήτες διαμερισμάτων πλημμυρίζουν το διαδίκτυο με παραπλανητικές αγγελίες, αποσπώντας προκαταβολές από ανυποψίαστους υποψήφιους ενοικιαστές • Καταγγελίες στην «Εφ.Συν.» για κύκλωμα που λυμαινόταν την περιοχή των Αμπελοκήπων της Αθήνας

Θύματα επιτήδειων ιδιοκτητών πέφτουν το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότεροι ενοικιαστές, οι οποίοι, πάνω στην απελπισία τους να βρουν ένα ανθρώπινο σπίτι μέσα στις εκατοντάδες τρώγλες και να αποφύγουν το βάρος με τα μεσιτικά έξοδα, πιάστηκαν κορόιδα, χάνοντας το ποσό της προκαταβολής που αναλογεί σε δύο ενοίκια.

Πρόκειται για «ιδιοκτήτες» που γεμίζουν το διαδίκτυο με φωτογραφίες από μαϊμού διαμερίσματα, κατά κανόνα νεόδμητα και επιπλωμένα με σχετικά χαμηλό ενοίκιο, προκειμένου να εκλαμβάνονται ως ευκαιρία για τα ανυποψίαστα θύματα, για να αποσπάσουν προκαταβολές ενοικίων δύο ακόμη και τριών μηνών και αμέσως μετά να εξαφανιστούν.

Το φαινόμενο ανθεί μέσα στην κρίση με τις απάτες, κυρίως στο λεκανοπέδιο της Αττικής αλλά και σε φοιτητουπόλεις (Θεσσαλονίκη, Πάτρα κ.α.) που προσφέρονται για τέτοιου είδους δράση, να «δίνουν και να παίρνουν» καθώς τα ενοίκια έχουν ανέβει πολύ ψηλά, ενώ οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι. Την ίδια στιγμή, η ακρίβεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ και οι καυτοί λογαριασμοί στο ρεύμα και τη θέρμανση, με το φυσικό αέριο να σέρνει τον χορό των ανατιμήσεων, έχουν εξωθήσει τα νέα ζευγάρια στην αναζήτηση φθηνής στέγης.

Επιπλέον, αν η ενοικίαση πρέπει να γίνει σε άλλη πόλη από αυτή όπου διαμένουν, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα, καθώς τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής είναι αρκετά, πλέον της μεσιτικής αμοιβής και της προκαταβολής. Κατά βάση, οι υποψήφιοι ενοικιαστές αναζητούν κατοικίες οι οποίες διατίθενται απευθείας από τον εκμισθωτή-ιδιώτη, με αποτέλεσμα να πέφτουν σε απατεώνες.
 
Μεθοδικά...

Άλλωστε, σύμφωνα με τους ειδήμονες, τα «καλά» σπίτια δεν μπαίνουν σε αγγελίες, αλλά πάνε από «στόμα σε στόμα» πράγμα που εν μέρει ευσταθεί με βάση τις καταγγελίες που έγιναν στην «Εφ.Συν» από καθηγήτρια Χημείας-ενοικιάστρια για το κύκλωμα των «ιδιοκτητών» που λυμαίνονταν μισθώματα μαϊμού κατοικιών στην περιοχή των Αμπελοκήπων της Αττικής.

Προς αποφυγή από τους απατεώνες η ίδια μάς παραθέτει βήμα βήμα τη μέθοδο που ακολούθησαν οι υποτιθέμενοι ιδιοκτήτες αλλά και τις δικές της ενέργειες:

1. Δημιουργούν μια αγγελία σε ένα αξιόπιστο site ενοικίασης κατοικιών.

2. Ανεβάζουν φωτογραφίες από ένα όμορφο επιπλωμένο διαμέρισμα, που αρκεί για να δώσει τη λάμψη που θέλει η αγγελία μπροστά στον υπόλοιπο κακό χαμό.

3. Αναφέρουν και διεύθυνση που αντιστοιχεί σε μια σύγχρονη πολυκατοικία (το διαπιστώνει ο υποψήφιος ενοικιαστής από το google maps).

4. Το ενοίκιο είναι μέτριο προς φθηνό και συχνά διατείνονται ότι το διαθέτουν επιπλωμένο ή ότι ήταν Airbnb και πως δίνεται πρώτη φορά για μακροχρόνια ενοικίαση.

5. Ο υποτιθέμενος εκμισθωτής απαντάει στο κινητό τηλέφωνο που έχει προσθέσει στην αγγελία μόνο το Σαββατοκύριακο για ευνόητους λόγους (ώστε να μην μπορεί ο ανυποψίαστος να ελέγξει το λογαριασμό τραπέζης που θα του δώσει).

6. Μετά τη συνομιλία δίνει στον υποψήφιο ενοικιαστή-θύμα το IBAN μιας τράπεζας, ενώ απαιτεί να του επαναλάβει το θύμα τους αριθμούς του ΙΒΑΝ.

7. Αλλοτε απαιτείται η προκαταβολή δύο ενοικίων κι άλλοτε πάλι η καταβολή ενός ποσού ώστε να κλειστεί η «συμφωνία».

8. Η συνάντηση εκμισθωτή και μισθωτή (ενοικιαστή) δεν είναι δυνατή μέχρι την ημερομηνία διάθεσης της κατοικίας, όπως αυτή αναγράφεται στην αγγελία, διότι ο εκμισθωτής είναι εκτός του νομού στον οποίο βρίσκεται το προς ενοικίαση ακίνητο.

9. Ο υποψήφιος μισθωτής-ενοικιαστής καταθέτει τα χρήματα με άμεση παράδοση όπως που έχει ζητήσει ο δήθεν ιδιοκτήτης – χαρούμενος που βρήκε ένα διαμέρισμα που είναι ανθρώπινο και όχι πολύ ακριβό.

10. Στέλνει το αποδεικτικό της κατάθεσης και τέλος.

11. Οταν έρθει η ημερομηνία να παραλάβει τα κλειδιά και να γίνει το συμβόλαιο ενοικίασης, το κινητό του ιδιοκτήτη είναι κλειστό.

12. Μετά επικοινωνεί με το site αγγελιών και παίρνει ηλεκτρονικά ένα e-mail που τον πληροφορεί να αναφερθεί στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

13. Τηλεφωνεί στη Δίωξη όπου τον πληροφορούν πως πρέπει με όσα στοιχεία έχει να κάνει μήνυση κατ’ αγνώστου στο κοντινό Αστυνομικό Τμήμα. Και μετά η υπόθεση θα περάσει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

14. Το site αγγελιών μετά από ερωτήσεις του θύματος απαντά πως είναι διαθέσιμο στη Δίωξη για οποιαδήποτε πληροφορία χρειαστεί.

15. Το θύμα προσπαθεί να κάνει ακύρωση της μεταφοράς χρημάτων, ενέργεια που του κοστίζει 25 ευρώ για την τράπεζα στην οποία έχει τον λογαριασμό του, συν 25 ευρώ για την τράπεζα στην οποία μεταφέρθηκαν τα χρήματα.

  • Κατηγορία BLOGS
  • 0

Αντώνης Ρουπακιώτης για τη δίωξη Βαξεβάνη - Η υπόθεση Novartis είναι κάτι βαρύτερο από σκάνδαλο

Θέση σε σχέση με την δίωξη Βαξεβάνη παίρνει με άρθρο του ο Αντώνης Ρουπακιώτης, επισημαίνοντας το χρέος του πολίτη να ταχθεί ενάντια σε «καταστάσεις διαφθοράς» που βρίσκουν απέναντί τους το νόμο, αλλά και «κάθε έννοια ηθικής».

Ο δικηγόρος και πρώην υπουργός, χαρακτηρίζει τις εξελίξεις σχετικά με την Novartis ως «κάτι βαρύτερο από σκάνδαλο», επιβραβεύοντας τον Κώστα Βαξεβάνη και την Γιάννα Παππαδάκου για το θάρρος τους να συνεχίσουν να ερευνούν, καλώντας μάλιστα την δικαιοσύνη «να μην επαναπαυθεί στον αφορισμό (…) ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη».

Αναλυτικά στο άρθρο του ο Αντώνης Ρουπακιώτης τοποθετείται ως εξής:

«Η υπόθεση ΝOVARTIS δεν είναι σκάνδαλο. Είναι κάτι βαρύτερο. Έγκλημα, μια και, πέραν των άλλων, συνδεόταν και με την υγεία του ελληνικού λαού. Έγκλημα για το οποίο βαρύνονται πολλοί.
 
Γι’ αυτό κινήθηκαν οι ένοχες και συμπαραστάτιδες προς αυτές δυνάμεις και επιχειρούν να εξαφανίσουν ή να εξαερώσουν την όλη υπόθεση.

Για τον σκοπό αυτόν οργανώθηκε και λειτούργησε, όπως λειτούργησε, η εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Γι’ αυτούς τους λόγους απειλήθηκαν ή διώχθηκαν δικαστικοί λειτουργοί.

Για τους ίδιους λόγους απλώθηκε με το πόρισμα της Επιτροπής δίκτυο – διάτρητο βέβαια- αναζήτησης ευθυνών από τους δημοσιογράφους Γιάννα Παπαδάκου και Κώστα Βαξεβάνη και άλλους.

Οι Γ.Παπαδάκου και Κ.Βαξεβάνης δεν έχουν ανάγκη από συμπαράσταση. Αυτοί τόλμησαν και συνεχίζουν.

Εμείς, οι αναγνώστες τους και οι πολίτες γενικότερα, έχουμε το χρέος να σταθούμε απέναντι σε μία πολιτική που συνδέεται, άμεσα ή έμμεσα, με πράξεις και καταστάσεις διαφθοράς, κόντρα στο νόμο και σε κάθε έννοια ηθικής.

 Οι ένοχοι και οι υποστηρικτές τους με τρόμο αποκάλυψης ή προβολής των έκνομων αυτών πράξεων, εκτρέπονται και επιδιώκουν ακόμη και την εξόντωση ή φίμωση εκείνων των δημοσιογράφων – δεν είναι και πολλοί – που τολμούν, που δεν φοβούνται ή δεν συνδέονται με εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Τα περί ελευθερίας του τύπου τούς είναι αδιάφορα. Αρκούνται στην επίκλησή τους.

Κατά τα άλλα το δικαστικό σύστημα καλείται για μία ακόμη φορά να αποδείξει την αξιοπιστία του και να μην επαναπαυθεί στον αφορισμό – ιδιοτελή για πολλούς – ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Αντίθετα, εμείς αναμένουμε την απόδειξή του».

Πηγή: iEidiseis/via documento

  • Κατηγορία BLOGS
  • 0